Titlu: Izumo no Okuni
Autor: Sawako Ariyoshi
Numar pagini: 600
Anul aparitiei: 1969
Nota: 6/10
In Japonia secolului al XVI-lea, sa fii kabuki (destrabalata) insemna sa sfidezi conventiile, sa imbratisezi noul (si moda barbara adusa de occidentali).
Asa i se va spune si lui Okuni, fata de la tara al carei viitor nu prevedea nimic spectaculos, dar care isi afla vocatia in dans.
Okuni isi incepe cariera ca “miko” la Marele Templu din Izumo. Dansul o va purta apoi spre Kyoto si Edo, dansul ii va deschide drumul spre inima barbatilor, spre palatele samurailor si ale concubinelor imperiale.
Insa pe frumoasa Okuni nu o atrage stralucirea aristocratiei. Pentru ea, arta spectacolului se imbogateste in strada, unde viata freamata neingradita. Aici, in fata oamenilor de rand, printre jongleri, muzicanti si femei usoare, daruieste tot ce are mai bun, aici prind viata, din iubirile, dezamagirile si sperantele artistilor, personajele pe care le interpreteaza, aici ia nastere teatrul Kabuki, arta inovatoare ce rupe legatura cu rigidul No.
Succesul lui Okuni va atrage atentia altor trupe, dar si a femeilor usoare, care vor imprumuta denumirea de dansatoare de Kabuki.
Din cauza degradarii acestei arte prin moravurile indoielnice ale prostituatelor, femeilor li s-a interzis, incepand cu 1629, sa mai danseze in teatrele Kabuki, rolurile lor fiind preluate in intregime de barbati. Aceasta interdictie a ramas in vigoare pana in zilele noastre.
Sursa
De-abia astept sa citesc aceasta carte. Mi-am dorit-o de cateva saptamani si cu ocazia zilei de nastere a mamei mele, i-am cumparat-o. Acum astept sa o termine ca sa mi-o imprumute. 😛
Ati citit-o cumva? Daca da, ce parere ati avut?