Cu ajutorul verisoarei mele, Andreea, care locuieşte în Grecia, am făcut o comparaţie între şcoala de aici şi cea din Grecia.

În Grecia: Şcoala primară are 6 clase. Gimnaziul cuprinde 3 clase, iar liceul alte 3 clase.
În România: Stiţi cu toţii cum e. 4 – 4 – 4.

În Grecia: Sunt la modă şcolile numite frontistiria, un fel de şcoli particulare, unde se duc elevii după ore că să facă meditaţii. Alegi ce obiecte vrei să studiezi şi se plăteşte între 200 – 400 euro/obiect. Se organizează şi examene.
In România: Majoritatea copiilor fac meditaţii la obiectele principale (în special la matematică, romană, limbi străine, informatică) . Meditaţiile se desfăşoară acasă la meditator (care poate fi profesorul de la şcoală sau altul). Nu mai ştiu preţurile de acum, dar când eram eu elevă preţurile începeau de la 30 lei şi până la 50 lei/şedinţa (adică 2 ore)

În Grecia: Profesorii de la şcoală nu se mai implică aşa mult în învăţarea copiilor deoarece ştiu că toţi se duc la frontistiria. Astfel copiii care nu îşi permit să meargă la frontistiria nu beneficiază de tot ajutorul profesorilor. Profesorii de la scoala nu accepta sa faca meditatii cu elevii lor, considera acest lucru o insulta.
În România: Profesorii de la şcoală nu se implică în general. Bineînţeles, sunt şi multe excepţii. La obiectele mai dificile, profesorii pun note cât mai mici, pentru a determina elevii să vină să facă meditaţii cu ei. După începerea orelor de meditaţii, notele devin deodată foarte bune.

În Grecia: Odată ce ajungi în liceu, poţi alege în a studia mai intens matematica şi fizica sau literatura şi greaca veche.
În România : După ce dai capacitatea, alegi dacă vrei să mergi la liceu cu profil de matematică informatică sau la un liceu cu profil uman. (axat pe limbi străine şi lb română).

În Grecia : Copiii sunt epuizaţi deoarece după programul de la şcoală, sunt trimişi de către părinţi la frontistiria, unde pot sta şi până la ora 9 seară. Bineînţeles, aceste şcoli particulare încasează o mulţime de bani.
În România : Majoritatea fac meditaţii acasă şi sunt la fel de obosiţi, deoarece orarul de la scoala este foarte încărcat – chiar şi 7 ore pe zi. Profesorii de la materiile dificile încasează suficienţi bani, având în vedere şi că unii fac meditaţia cu mai mulţi copiii deodată (pentru 3 copii încasează 150 lei/ 2 ore…nu e rău,nu?).

În Grecia : Se pune mare accent pe învăţarea limbilor străine. Copiii învaţă engleza, dau examen (ceva gen Cambridge), după care încep să înveţe şi alte limbi străine.
În România : Majoritatea copiilor nu ştiu bine limba engleză. Nu ştiu să o vorbească corect, să o scrie corect, nici nu mai zic de gramatică. Chiar şi la liceele de elită dintr-o clasă de 30 de copii – maxim 10 chiar sunt buni la limba engleză.

In Grecia : Elevii devin dependenţi de frontistiria, nu mai încearcă să înţeleagă materia, nu mai depun nici un efort.
În România : Elevii devin dependenţi de meditaţii. La fel, nu mai depun nici un efort, se bazează că profesorul particular le va explica.

În Grecia : Elevii nu primesc alocaţii.
În România : Elevii primesc alocatii, pana la sfarsitul clasei a XII-a. Cu toate acestea, este vorba de o suma jenanta. Cand eram eu eleva, era in valoare de 25 lei.

Am sa mai revin si cu alte date.

10 Comments on Sistemul de învăţământ: România vs Grecia

  1. In Grecia, daca vrei sa mergi la scoala bine, daca nu, iarasi bine. Iar la meditatii la fel. Sunt foarte multe de limbi straine (engleza, franceza). Si da, intr-adevar…sunt extrem de scumpe.
    In ce oras sta verisoara ta? eu am fost in Grecia asta vara si am stat 2 luni.

  2. Deci, in ambele cazuri, elevii devin dependenti de meditatii si se obosesc f mult. Doar ca la ei sunt mai putini ani de suportat, macar.. Cand ma gandesc la cate materii inutile am studiat in generala sau in liceu… si lucrurile ar fi fost mult mai simple daca mi-ar fi marit numarul de ore de baza, adica alea importante, si n-as mai fi facut de-alde muzica, desen sau educatie tehnologica. Asta ca sa enumar doar cateva…

  3. urmaresc blogul tau constant … dar asta e un subiect aiurea … adik , sustineti ca e mai bine sau nu in strainatate .. am stat 3 sapt in spania si am ajutat o fetita sa se integreze acolo … si la 7 ani era in clasa 1 , dar era cea mai mare ( cl 1 incepe la 5 ani ) . in cl 1 treb sa stii sa scrii si sa citesti , sa intelegi texte … inveti spaniola si engleza intensiv ( ea era de 2 3 luni acolo ) … si ii era foarte greu sa citeasca si sa scrie pt ca in romania abia invatase literele.. apoi sa scrie cursiv … si am vazut si alti copii care invatau acolo si sincer , nu au viata sociala … adica tu ca si copil de 5-6-7 ani sa fii in clasa intai si sa ai ore de la 9 la 5 e mult , mai ales ca ai teme dupa asta . Si in plus 2 sesiuni de examene ( ca la noi in sesiune) .
    recunosc ca era scoala privata si plateste 500euro pe an … si ca la cea de stat e mai usor , dar chiar si asa nu au timp de iesit in parc .. ca noi in clasele mici …

  4. Da, vad ca e dificil pentru bietii copii. Eu n-am zis nici ca e bine, nici ca e rau. Sunt parti bune si rele..e o simpla comparatie.

  5. Bună, aș avea și eu o întrebare. Am o verișoară care studiază în Grecia, la liceu, în primul an de liceu și nu prea înțelege felul în care se împart anii. Ceea ce vreau să spun e că în primul an de liceu el învață materia în general, însă din ce mi-a povestit în anul 2 vor alege profilele ( real sau uman, probabil, făcând comparație cu România bineînțeles), după care în anul 3 din nou își aleg materiile intesive.? ? ? Ai putea, dacă ai cunoștiințe de cauză să ne explici cum sunt întradevăr anii de liceu, mă refer la împărțirea categoriilor și cum dai BACUL, adică la ei panellinies. care sunt criteriile, ce materii dai în functie de profil și celelalte.

  6. Ce spui tu? Copii nu primesc alocatie? Bai fatuca am 20 de ani de Grecia..copil de 11 ani si tin sa precizez ca primeste orcare copil alocatie. Nu e mult este pe an 100€.Dar copii care nu au bani sunt ajutati de la stat..haine,mancare controale la medic etc.Si tin sa precizez ca se invata scoala si acolo..se lasa si repetenti.Dar copii au si multe activitati la scoala nu numai meditatii..dansuri, karate.
    Sunt copii care stau cu program prelungit pt ca,parintii muncesc..Ce esti tu informata e vrajeala.

    • Te contrazic este vorba de A21 un ajutor de stat dar nu toți copii se încadrează alocați în Grecia nu se dă de mult mai cultiveaza-te

  7. Bună ziua , știți cum se calculează nota de la bac din Grecia. Că sa poți merge la o facultate din Romania?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.