Prima parte
A doua parte
A treia parte
A patra parte

21. Teotihuacan (Mexic)

Teotihuacán în traducere „Locul unde omul devine Zeu”, este un oraş vechi aztec situat în Mexic în apropiere de oraşul San Juan Teotihuacán care are ca. 45.000 de locuitori. Oraşul vechi a existat deja în secolul VI î.Hr. şi este situat la 45 km de oraşul Ciudat de Mexico. Intre anii 100 şi 650 i.e.n. era Teotihuacán un centru cultural, economic şi militar important din Mezoamerica. In timpul apogeului ei de dezvoltare oraşul atinge o populaţie de ca. 200.000 de locuitori fiind în acel timp cel mai mare oraş de pe continentul american ca şi din lume. Prin anul 650 începe o perioadă de declin ca prin anul 750 oraşul fără motive cunoscute va fi părăsit. Insă oraşul până la sosirea spaniolilor va fi mai departe considerat de azteci un oraş sfânt, ca lăcaş und se nasc zeii. Oraşul după sosirea spaniolilor va fi cercetat prin anii 1900 prin săpături arheologice, aceste cecetări sunt îngreunate de lipsa inscripţiilor. Din anul 1987 Teotihuacán aparţine de patrimoniul mondial UNESCO.

Mai multe cititi aici.

22. Craterul Ngorongoro (Tanzania)

Ngorongoro este un crater uriaş format prin prăbuşirea pereţilor unui vulcan care este situat în partea de sud a parcului Serengeti din Tanzania. Fundul craterului se află la altitudinea de 2.380 m deasupra n.m. şi pereţii marginali ai vulcanului se înalţă cu încă 400 – 600 m, astfel altitudinea vulcanului atinge 3000 m. Diametrul craterului oscilează între 17 şi 21 de km, având o suprafaţă de 26.400 ha. La marginea craterului au fost îngropaţi naturaliştii germani tatăl († 1987) şi fiul Grzimek († 1959) care s-a prăbuşit aici cu avionul şi care a contribuit la realizarea filmului de succes din anii 1960 „Serengeti n-are voie să moară” premiat cu „Oscar”.

Sursa

23. Antarctica

Antarctica (de la cuvântul grec ανταρκτικός, antarktikos, opus arcticului) este un continent situat la Polul Sud al Pamantului. Cu o suprafata de 14.425.000 km², Antarctica este al cincilea continent ca mărime. Totuşi, este ultimul în numărul de locuitori, neavând rezidenti permanenţi, din cauza frigului aproape veşnic. Antarctica este continentul cu cea mai mare altitudine medie, cu cea mai scăzută umiditateşi cu cea mai scăzută temperatura medie. proape 98% din teritoriul Antarcticii (circa 14 milioane km²) este veşnic acoperit de un strat de gheaţă, care uneori atinge grosimi de peste 4.000 m. Restul de două procente fără gheaţă îl reprezintă coastele scăldate de Oceanul Antarctic, vârfurile golaşe ale dike-urilor, care dau munţilor un aspect de cocoş ce se eliberează din prizonieratul gheţurilor, la acestea adăugându-se într-o proporţie foarte restrânsă şi o regiune cu aspect de deşert, evident îngheţat.

Cititi mai multe informatii aici

24. Altiplano (Bolivia)

Altiplano este un platou alpin înalt şi simultan o zonă foarte largă de colectare hidrografica, având mai multe zone endoreice, precum zona lacului Titicaca. Acoperă o porţiune însemnată din centrul munţilor Anzii Cordilieri, întinzându-se în părţi semnificative ale ţărilor andine Argentica, Chile, Bolivia, Peru si Ecuador. Altitudinea sa medie este peste 3.300 de metri, în urma altitudinii medii a Platoului Tibet. Spre deosebire de Tibet, a cărui geomorfolgie este masiv predominant de fenomene de încreţire a scoarţei Pamantului,  Altiplano este dominat spre vest, mai ales, de vulcani masivi, concentraţi în zona cunoscută ca Zona Central Vulcanica. Desertul Atacama, cea mai aridă zonă a planetei, se găseşte la sud-vest de Altiplano în contrast cu una dintre cele mai umede zone ale planetei padurea ecuatoriala Amazon, care se găseşte la estul platoului.
Sursa

25. Everest (Nepal, China)

Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pamant, cu o altitudine de 8848 m deasupra nivelului mării. Se află în Muntii Himalaya, la coordonatele 27°59’20.62″ N şi 86°55’28.27″ E, pe graniţa dintre Nepal si Tibet. În nepaleza  numele muntelui este Sagarmatha (zeiţa cerului), iar în Tibet este cunoscut sub numele de Chomolungma (mama universului). Numele din limba engleza, Everest, a fost dat în onoarea topografului britanic Sir George Everest.

Sursa

2 Comments on Cele mai frumoase locuri din lume (5)

  1. Si ce te opreste…totul e posibil….multa lume isi doreste, dar foarte putini au curajul sa paraseasca caldura caminului propriu…cei care o fac isi vor multumi toata viata pentru asta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.