Dupa mai multe zile de pauza revin cu articole din domeniul turismului.

36. Cappadocia (Turcia)

In geografia antică, Cappadocia (în greaca: Καππαδοκία; în turca Kapadokya) este numele unei regiuni întinse din Asia Mica. Pe vremea lui Herodot, regiunea se întindea între Muntii Taurus şi Euxin (Marea Neagra).

Cappadocia, în acest sens, se mărginea la sud de lanţul Muntilor Taurus, la est de Eufrat, la nord de Pontus, şi la vest aproximativ de marele lac sărat. Este imposibil însă să îi fie definite cu precizie limitele.

Sursa

37. Statuetele Moai din Insula Pastelui (Chile)

Primii navigatori europeni care la începutul sec al XVIII-lea au păşit pe Insula Paştelui n-au putut să-şi creadă ochilor. Pe acest petic de pământ, aflat la o distanţă de 3600 km de coasta chiliană, au descoperit sute de statui imense, răspândite pe întreaga insulă.

Munţi întregi fuseseră de-a dreptul răsturnaţi, roca vulcanică dură ca fierul fusese tăiată ca o bucată de unt, iar stânci imense cântărind zeci de mii de tone zăceau prin diferite locuri unde nu ar fi putut fi prelucrate. Sute de statui uriaşe, unele atingând 10-12 m înălţime şi cântărind 50 de tone, contemplă până în ziua de azi cu ochii lor lipsiţi de viaţă, aidoma unor roboţi monstruoşi care aşteaptă clipa când vor fi din nou puşi în funcţiune, de călătorul aflat în trecere pe aceste meleaguri. Iniţial, aceşti coloşi purtau şi nişte pălării, dar acestea nu contribuie cu nimic la dezlegarea misterului. Daca mai adăugam la aceasta şi faptul că pălăriile, în greutate de peste 10 tone, zăceau departe de capetele de piatră ale statuilor carora le aparţineau, urmând ca apoi să fie ridicate la înalţimea necesară, se poate înţelege că ele nu fac decât să încâlcească şi mai mult dezlegarea enigmei.

Cititi mai multe aici. Este extrem de interesant.

38.Vaticanul

Numele locului este antic predatând crestinismul. Denumirea provine din limba latină Mons Vaticanus, Colina Vatican. Este parte a Mons Vaticanus şi a fostelor câmpuri Vaticane unde a fost construită Bazilica Sfantul Petru. Aici se mai află şi rezidenţa papilor numită Palatul Apostolic cu Capela Sixtina şi muzeele Vaticanului, dar şi cu multe alte clădiri. Zona nu a fost niciodată încorporată total în aglomeraţia urbană a Romei până la sfârşitul secolului trecut fiind separată de oraş de fluviul Tibru. Zona a fost astfel considerată ca teren agricol din afara oraşului şi nu a fost inclusă în zona înconjurată de zidurile oraşului. În anul 1929 când au fost pregătite documentele Tratatului de la Lateran, faptul că o bună parte a teritoriului propus a fost deja înconjurat cu zid, a dus la forma actuală a statului. Pentru unele părţi ale frontierei unde nu era zid exista linia unor clădiri care suplinea partea de frontieră, iar pentru unele mici părţi un zid modern a fost construit. Teritoriul include Piata Sfantul Petru care nu a putut fi izolată de restul Romei şi astfel o mare parte a graniţei imaginare cu Italia urmăreşte extremitatea pieţei şi se uneşte cu Piazza Pio XII şi Via Paolo VI. Deşi nu au fost incluse din punct de vedere tehnic în teritoriul Vaticanului de către Tratatul de la Lateran, unele proprietati ale Sfântului Scaun au un statut extrateritorial asemănător celui al ambasadelor străine. Acestea includ rezidenţa papală de vară de la Castelgandolfo de pe dealurile din apropiere, Bazilica Laterana, bazilicile Sf Maria Mare şi Sf Paul in afara zidurilor precum şi o serie de clădiri de la Castelgandolfo. Acestea sunt patrulate de agenţi de poliţie ai Vaticanului şi nu de poliţia italiană. În piaţa Sfântul Petru ordinea este asigurată de ambele servicii de poliţie.

Întreg teritoriul statului Vatican este înscris din anul 1984 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Cititi mai multe informatii aici.

39. Rio de Janeiro (Brazilia)

Oraşul este împărţit adesea între centrul său istoric (Centro), Zona de Sud dezvoltată în turism, cu plajele sale faimoase la nivel mondial, Zona de Nord unde dezvoltată industrială, Zona de Vest şi regiunea nouă Barra da Tijuca.

Centro este zona istorică a oraşului. Atracţii turistice importante sunt Biserica Candelaria şi catedrala modernistă, Teatrul Municipal şi câteva muzee. Centro rămâne inima comunităţii de afaceri a oraşului. “Bondinho”, un tramvai, pleacă din staţia centrală, trece printru-un fost apeduct în stil roman, şi se plimbă prin străzile abrupte ale cartierului învecinat Santa Teresa.

Tot aici, se află cartierul Lapa, care este binecunoscut prin viaţa de noapte. Comparativ cu zona de litoral, aici vin mai degrabă localnicii şi tot aici, în timpul carnavalului, au loc adevărate petreceri în stradă, comparative cu Ziua Marinei de la Constanţa sau cu revelioanele în stradă din Bucureşti. Nu este o zonă foarte sigură, dar distracţia este garantată.
Mai multe informatii gasiti aici.

40. Palatul Potala (China/Tibet)

Gasiti informatii aici.

Prima parte
A doua parte
A treia parte
A patra parte
A cincea parte
A sasea parte
A saptea parte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.