46. Marea Moschee din Cordoba (Spania)
Marea Moschee din Cordoba este una dintre cele mai vestite biserici transformate in moschei. Hipostil este format din peste 850 de coloane ce susţin plafonul acestuia. Moscheile în stil vechi, ca aceasta, erau înconjurate de grădini ce serveau ca loc de aşteptare al musulmanilor până când aceştia găseau un loc liber pentru rugăciunea de vineri. Grădinile erau proiectate cu hipostile folosite ca loc de odihnă.
Gasiti mai multe informatii aici.
47. Giant’s Causeway (Irlanda)
Simetria ni se pare ceva absolut firesc când ne gândim la flori, la insecte, la blana unui tigru, de exemplu. În geologie este însă rară, şi, acolo unde apare stârneşte uimire. La Giant’s Causeway – în traducere “Digul Uriaşul” – Natura şi-a demonstrat din plin “geniul” matematic, cizelând zeci de mii coloane de piatră cu multifaţete, strânse laolaltă aidoma unui mănunchi gigantic de creioane hexagonale.
48. Milford Sound (Noua Zeelanda)
Milford Sound este un fiord in sud-vestul Insulei de Sud a Noii Zeelande. Este cea mai cautata destinatie turistica din Noua Zeelanda si a fost numita de Rudyard Kipling “a opta minune a lumii”.
Cititi mai multe aici.
49. Borobudur (Indonezia)
Templul Borobudur, situat la 42 de km nord-vest (7° 36´29“S, 110° 12´14“E),de provincia Javaneză, Yogyakarta, Indonezia, este cel mai mare templu budist din lume. Este construit în formă de piramidă cu baza pătrată de 118 m lungime.
Borobudur a fost considerat un “kumagara” (structură acoperită) şi acceptat a fi sălaşul lui Buddha Sakyamuni pe când se afla în pântecele mamei sale. Ctitorii templului au vrut ca învăţăturile lui Buddha să fie reprezentate vizual. În acelasi timp s-a dorit sugerarea prezenţei puterii lui Sakyamuni prin intermediul structurii clădirii. Intenţia ctitorilor templului Borobudur a fost exprimarea esenţei cosmice şi atotputernice a lui Buddha.
Numele de Borobudur provine din cuvintele în sanscrită “Vihara Buddha Uhr” şi care înseamnă Mănăstirea budistă pe deal (înălţime).
50. Parcul Vulcanic National din Hawaii (Statele Unite ale Americii)
Parcul Vulcanic Naţional din Hawaii înfiinţat în 1916, este un parc naţional din SUA localizat in insula Hawai’i. Este rezultatul a sute de mii de ani de vulcanism, migraţie si evoluţie – procese ce au luat o mică parte de mare şi au acoperit-o cu ecosisteme unice şi complexe, cu o cultura distinctă. Parcul cuprinde diverse ecosisteme ce variază de la nivelul mării pînă în cel mai mare punct de uscat, vîrful vulcanului Mauna Loa(4.170m).Kilauea, unul dintre cei mai activi vulcani ai lumii, oferă savanţilor date importante despre naşterea insulelor hawaiene, şi vizitatorilor privelişti vulcanice dramatice. Parcul se întinde pe o suprafaţa de 1348km2.
Cititi mai multe aici.