51. Capela Sixtina (Vatican)
Capela Sixtină (italiana: Cappella Sistina) este capela palatului papal din Vatican şi este una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei. A fost construită între anii 1472 si 1483, în timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea. Se găseşte în dreapta Bazilicii Sfantul Petru şi este cunoscută în toată lumea, fiind locul unde se ţin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou papa şi datorită picturilor murale ale lui Michelangelo.
Cititi mai multe aici.
52. Marea Moschee Hassan II (Maroc)
Casablanca, cel mai mare oraş şi port al Marocului, este totodată printre cele mai mari centre comerciale ale Africii. Aproape totalitatea comerţului exterior al Marocului se efectuează prin acest oraş, ce are unul dintre cele mai mari porturi din lume. Cerealele, pielea, lâna şi fosfaţii sunt principalele articole de comerţ. Printre ramurile industriale importante din acest oraş se numără: pescuitul şi prelucrarea peştelui, materialale de construcţii, producerea sticlei, prelucrarea tutunului, ş.a. De asemenea aici îşi au locul cele mai mari universitãţi şi monumente naţionale, printre care Universitatea Hassan II şi Marea Moschee Hassan II.
53. Florenta (Italia)
Florenţa (it. Firenze) este unul dintre oraşele din Italia centrala, pe raul Arno. Capitală a Toscanei şi a provinciei Florenţa. Pentru importanţa sa culturală, Florenţa a fost denumită “Atena Italiei”. Numără 382.000 locuitori. Deţine numeroase clădiri, monumente şi opere de artă ale Renasterii.
Centrul vechi istoric din Florenţa a fost înscris în anul 1982 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Mai multe informatii gasiti aici.
54. Acropole si Partenonul (Grecia)
Atena a fost iniţial locuită acum 6.000 ani de pelasgieni şi mai târziu de ionieni care s-au instalat în această fortăreaţă naturală, marea stâncă a Acropolei, sau oraşul de sus, după cum îi spun grecii. Oraşul s-a dezvoltat şi a fost consacrat zeiţei Atena. A cunoscut prima lui înflorire în epoca miceniană (1600–1100 î.H.). La finele secolului al VI-lea î.H. tirania (probabil regală) a fost înlocuită de un regim democratic care a condus la o civilizaţie fără precedent în istoria umanităţii. În secolul al V-lea î.C. Sub guvernarea luminată a lui Pericle, Atena a atins apogeul cultural, economic şi militar fapt ce a făcut ca această perioadă să fie numită „vârsta de aur a Atenei”. În perioada elenistica, precum şi în cea bizantina, Atena a jucat un rol secundar. După eliberarea Greciei de sub jugul otoman, în 1834, Atena a fost proclamată capitala statului elen. Oraşul îşi ia denumirea de la zeiţa Atena, care simbolizează în mitologia greacă înţelepciunea. Legenda spune că zeii Atena şi Ares au descoperit oraşul şi se certau pentru a pune stăpânire pe el. Ares a oferit locuitorilor un cal pentru război, iar Atena a îmblânzit calul şi a dăruit măslinul. Numele original era Ἀθῆναι-Athenai, pluralul Ἀθηνά-Athene, numele zeiţei in dialectul local. Obiceiul de a numi un polis (oraş-stat) cu forma de plural este specifică şi altor cetăţi (spre exemplu: Θῆβαι-Thebai si Μυκῆναι-Mykenai) pentru ca aceste oraşe au înglobat mai multe aşezări.
Cititi mai multe aici.
55. Samarkand (Uzbekistan)
Samarkand a fost cunoscut de vechii greci sub denumirea de “Marakanda” cu 1400 de ani i.e.n., renumit fiind pentru câmpia roditoare “Zarashon” numită de greci “Polytimetos”. A fost întemeiat de persi, având o pondere economică importantă in provincia Ahemenid. Înflorirea economică a oraşului se datorează aşezării geografice favorabilă comerţului (situat la nord de drumul comercial “Drumul Matasii”). În anul 329 i.Hr. cetatea este cucerită de Alexandru cel Mare.
Sub stăpinirea musulmană dezvoltarea oraşului este rapidă, mai ales sub domnia persană a dinastiei Samanizilor. Mongolii sub conducerea lui Ginghis Han distrug orasul în anul 1220. Sub domnia hanului mongol Timur Lenk, Samarkand devine capitala imperiului acestuia. În anul 1868, sub administraţie rusească, oraşul va fi integrat în Turkistan. În 1925 oraşul devine capitala Uzbekistanului, capitala fiind mutată mai tarziu (1930) la Taskent.
Sursa
1 Comment on Cele mai frumoase locuri din lume (11)