ma-numesc-salma

Titlu: My Name is Salma

Autor: Fadia Faqir

Numar pagini: 304

Anul aparitiei: 2008

Nota: 6/10

“Ma numesc Salma” nu m-a impresionat in mod deosebit. Am mai citit carti despre femeia in lumea musulmana si de aceea ma asteptam la mai mult. Ceea ce e deosebit este faptul ca descrie o situatie noua fata de alte carti. Descrie destinul unei femei care a gresit in societatea in care traia. A ramas insarcinata cu un barbat care nu ii era sot, si-a dezonorat familia (dupa traditiile lor) si pentru asta a fost sortita la moarte. Insa cu ajutorul unor oameni cu suflet mare a reusit sa fuga din tara (mai mult impinsa de la spate) si sa-si faca o noua viata in Anglia.

Cartea are 300 de pagini, a aparut la editura Leda (grupul editorial Corint) si costa 32 lei (pe librarie.net o gasiti la 24 lei).

“Scriu ca sa depun marturie si sa fac dreptate. Scriu ca sa exorcizez temerile oamenilor. Scriu in incercarea zadarnica de a-mi insufla mie insami curaj. Drumul a fost si mai este inca lung, cu multe oprelisti, dar fara opriri, insa, totodata, plin de recompense si de surprize placute. ” Fadia Faqir

“Intr-un sat de munte din tinutul Levantului, Salma, o tanara pastorita beduina, incalca legile sacre ale tribului ei, ramanand insarcinata in afara casatoriei. Pentru ca familia sa-si recastige onoarea pierduta, traditia musulmana ii cere sa o ucida pe cea care a pacatuit. Fugind din calea unei morti sigure, Salma alege refugiul in inchisoare, unde da nastere unei fetite care ii va fi insa imediat luata de catre statul iordanian si dusa intr-un orfelinat pentru copiii nelegitimi. Adoptata apoi de o calugarita misionara, Salma imigreaza in Anglia, unde incepe o noua viata, in poate cel mai britanic oras din toate, Exeter. Aici, tanara musulmana incearca din rasputeri sa se adapteze, sa-si invinga complexele si prejudecatile, dar teama obsesiva, durerea exilului si dorul de copilul care i-a fost rapit o impiedica in fiecare clipa. ”
“In acest al treilea roman al sau, scriitoarea iordaniana Fadia Faqir abordeaza cu mult curaj tema conditiei vulnerabile a femeii musulmane intr-o societate dominata de barbati… O poveste remarcabil scrisa, despre traditiile represive si inca active ale lumii arabe.”

(Descrierea cartii realizata de Leda)

1 Comment on Ma numesc Salma – Fadia Faqir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.