Titlu: Antrenamentul abilitatilor de negociere
Autor: Stefan Prutianu
Numar pagini: 792
Anul aparitiei: 2008
Nota: 10/10
Am promis ca voi reveni cu recenzii asupra cartilor pe care a trebuit sa le citesc pentru sesiune. Incep cu cea care mi-a placut cel mai mult, care a fost mai mult o lectura de placere decat una obligatorie: “Antrenamentul abilitatilor de negociere”, scrisa de unul din profesorii mei de la facultate, care mi-a fost si indrumator pentru licenta.
V-ati dat seama din titlu ca aceasta carte este despre negociere, insa sa nu aveti impresia ca in cele 400 de pagini avem povestite detalii plictisitoare asupra comportamentului uman, tehnici invechite sau teorie pura. Nu, pentru a intelege cat mai bine lucrurile povestite, totul este insotit de exemple, chiar din viata reala a autorului. Mai mult, cartea cuprinde si teste (quiz-uri) pentru a va descoperi stilul personal de negociere – stiu cat de mult va plac aceste tipuri de teste, cel putin pe facebook se fac in nestire. Tot in aceasta carte sunt si jocuri prin care iti poti exersa stilul si tehnicile de negociere. Noi le-am avut de realizat la seminarii, cand au amestecat doua grupe, pentru a nu ne cunoaste intre noi. Exemple de jocuri: negocierea contractului de munca, in care s-a discutat despre salariu, asigurari, bonusuri, zile de concediu; negocierea vanzarii unor barci, cu sau fara costuri de transport si intretinere; s.a.
Foarte mult mi-a placut capitolul destinat discutarii si exemplificarii tehnicilor de persuasiune si influentare. Sunt multe, insa exemplele oferite sunt grozave. Eu retin foarte usor daca mi se ofera exemple – e mult mai usor sa inveti daca intelegi ceea ce inveti, decat daca inveti pe de rost. Interesanta mi s-a parut tehnica “ofertelor masluite la pachet”, unde, pentru a cumpara un teren mult mai ieftin, niste tineri au oferit fiecare sume mult mai mici decat valoarea terenului, pentru a-l determina pe vanzator sa creada ca terenul este supraevaluat si sa accepte o suma mica. Norocul vanzatorului (un cunoscut al autorului) este ca a aflat din intamplare ca acei tineri se cunosteau, erau chiar asociati la o firma. Altfel, ar fi pierdut multi bani.
La finalul cartii puteti citi despre fobia sociala. Cu totii ne confruntam cu ea, si e normal atat timp cat nu pierdem sanse din cauza ei. Ne-a explicat si profesorul ca nici sa nu ai deloc emotii nu este bine – e anormal. Cel mai bine e sa fii undeva pe la mijloc. Sa reusesti sa treci peste emotii, peste frica si teama si sa nu ratezi nici o oportunitate.
Cartea a aparut la editura Polirom si o puteti cumpara din libarii sau de pe www.polirom.ro cu 32.95 lei. Mai exista si varianta de 800 de pagini, care cuprinde acest volum, precum si alte doua (in formatul aparut anterior) despre abilitatile de comunicare. Aceasta costa 79.95 lei.
Buna Mihaela,
Te deranjez si eu cu o intrebare.
Pentru ati face un blog e nevoie de vreo taxa ceva , si daca da cati bani iti trebuie ca sa-ti faci un blog
Ma poti ajuta te rog frumos cu cateva sfaturi.
Pentru inceput nu trebuie nici un ban. Iti faci blog pe platforma wordpress (ti-o recomand) sau blogspot. O sa ai domeniu cu numele: numeales.wordpress.com. Atunci cand vei vrea sa ai un blog mai serios iti poti cumpara domeniu .com, .ro, etc si gazduire web. Daca vrei detalii despre cat te costa un domeniu si gazduire, sa-mi scrii.
iti multumesc frumos.
Buna Mihaela ! Ai un premiu pe blogul meu ! xoxo
Am studiat si practicat negocierea mult timp. Am cumparat toate cartile pe care le-am gasit, le-am citit , le-am aplicat si am invatat la randul meu alti oameni.
recunosc, am fost foarte surprins sa constat, facand un clasamanet ca Prutianu este foarte bun, mult mai bun decat tot ce am citit pe tema negocierii (autor straini sau romani). Acesta a fost un moment in care am fot mandru ca sunt roman. Avem si noi valoriele noastra insa nu stim sa le promovam! Nu pot dect sa recomand prutianu, in special Tratul de comunicare si negociere in Afaceri.
Marian Rujoiu