Sper sa nu mi se reproseze ca cer prea mult datorita acestui articol. Nu vreau decat ca firmele din Romania sa ofere calitate, atat timp cat au pretentia sa castige bani si clienti. Nu voi da nume (din pacate), oricum acest articol este realizat mai mult pentru a va atrage atentia tuturor celor care doriti sa realizati un site de prezentare pentru firma sau produsele/serviciile pe care le vindeti.
Odata ce realizezi un site sau orice alta metoda de promovare care include texte, va rog eu mult, verificati, daca trebuie, chiar si de o suta de ori continutul. Rugati si un prieten sa citeasca, pentru ca la un moment dat nu mai vezi greselile evidente.
Am intalnit de multe ori greseli in scriere, dar am zis: “eh, e doar un blog care vinde ceva”, “e o firma care vinde termopane si are un site care arata de parca e facut de un copil de 14 ani”, s.a. – ce pretentii sa ai?
Dar atunci cand o firma de P.R. are greseli de genul “valoarea daugata fiecarui proiect” pe pagina “Servicii” (una foarte importanta, eu acolo am si intrat prima data) cred ca e normal sa-mi pun intrebari privind competentele acelei firme. Tot pe acelasi site, la descriere servicii: paragraful din mijloc este scris cu diacritice, primul si ultimul paragraf fara diacritice. Hmm…e furat cumva textul de undeva? De obicei apar astfel de diferente cand partea cu diacritice este preluata din alta parte si oarecum modificata. Furata sau nefurata, alta greseala grava. La sectiunea “Despre noi” intalnim iar text fara diacritice. Hotarati-va fratilor, cum e? Cu diacritice sau fara? Textul in sine nu atrage prin nimic si nu pot sa nu ma intreb: de ce nu au folosit un copywriter? Site-ul ca design arata foarte bine, semn ca s-a investit ceva. Pacat de text, pe care il consider cel mai important pentru o afacere promovata online…acel text iti aduce clienti.
Tot pe acelasi site nu exista datele de identificare ale firmei, nici macar numele oficial al firmei, nu brandul pe care il promoveaza. In schimb, au un blog destul de ok. Nu am apucat inca sa citesc, dar pare mai bine scris decat site-ul de prezentare (?). Am apucat sa citesc ca sunt in cautare de un copywriter (asta in februarie). Ma intreb daca l-au gasit.
Concluzia: mare atentie la site-ul de prezentare. Este cel mai important. Degeaba aveti blog bine scris sau degeaba sunteti buni in ceea ce faceti, daca pe site-ul de prezentare sunt astfel de greseli. Ce impresie creati?
Buna din nou, Mihaela.
Perfect de acord cu tine — greseli de orice fel (typo, gramaticale, de exprimare) sunt de neacceptat pe un site. Atata timp cat esti “sef” la tine pe site/blog si poti edita oricand orice greseala care iti scapa, macar fa un minim efort sa corectezi acele greseli. Si, din punctul meu de vedere, acest lucru este valabil nu numai pentru site-urile care au un caracter cat de cat oficial, sau site-uri in spatele carora sunt firme care promoveaza un produs sau altul, dar si pentru blogurile personale de care este plin internetul. E tare la moda acum sa ai blog personal, toata lumea are blog, toti vor sa scrie despre diverse chestii pe blog, dar de ce n-ar fi la moda si sa scrii corect si lizibil pe blogul tau personal, daca tot incerci sa-ti creezi un nume in lumea virtuala (si reala, cateodata)? Nu o sa inteleg niciodata acele persoane care isi fac blog, scriu zeci de articole lunar pe acestea, dar nu se agita catusi de putin in privinta gramaticii si exprimarii pe blogurile lor. Rasfoiam niste bloguri personale de curand (nici eu n-am sa dau nume) care m-au izbit cu greselile de gramatica si exprimare care colcaie pe acestea. Unele exprimari erau atat de intortocheate, incat m-au facut sa ma gandesc: “Oare autorul acestui blog realizeaza ca scrie intr-un fel de neinteles pentru cel care intra aici sa citeasca?” De greseli gramaticale nu mai zic. Si respectivii nu s-au multumit numai cu atat! Au postat pe bloguri articole de genul “Nu va mai luati atata de gramatica mea, ca imi mai scapa si mie o greseala sau doua; tineti cont de mesajul pe care il transmit si nu de greseli gramaticale sau de exprimare”. Ei bine, nu stiu cum sunt altii, dar eu cand citesc un articol pe un blog plin de greseli, pentru mine mesajul acelui articol se pierde. Cand intru pe un blog care imi atrage atentia, vreau sa am parte de placerea de a citi un articol exprimat intr-un limbaj civilizat, si nu care sa colcaie de greseli. Ma intreb si eu, oare autorii unor asemenea bloguri nu realizeaza acest lucru? In ce masura iti atragi cititorii, daca nu stii sa scrii corect? Si mai mult de atat, de ce te mai obosesti sa faci blog daca habar nu ai sa scrii?