La facultate aud mereu de aceasta problema, dar nu din partea studentilor (cum ar fi de asteptat), ci de la profesori. Ei ne recomanda sa facem stagiaturi, practica, voluntariat, orice, numai sa castigam experienta. Au fost chiar si campanii impotriva lipsei de experienta.

Cu toate acestea, studentii nu vor sa se angajeze. Nu se angajeaza in timpul facultatii, nu se angajeaza cat timp fac masterul. Asteapta oportunitati, sansa de a deschide propria afacere, unii asteapta sa se mai distreze, ca sunt inca prea tineri (da, chiar am auzit asa ceva, de la un student din an terminal).

In afara de lipsa de motivare si ambitie a studentilor, exista si diferite motive pentru care angajatorii se codesc sa angajeze studenti.

1. Majoritatea studentilor nu au experienta. Deloc. Dar isi doresc sa se angajeze, dupa ce termina facultatea/masterul, pe un post bine platit, cu un nume interesant (neaparat), gen “marketing manager”. Doamne fereste sa scrie secretara, de fapt, ma scuzati, assistant manager sau ceva asemanator. Cu ce vin ei? Cu dorinta de a munci. Cu ce vine angajatorul? Cu salariu, cu un contract de munca si cel mai important cu cunostinte. Din proprie experienta va zic, studentul vine, invata de la tine, pierzi timpul cu el ca sa-i explici. Ceilalti angajati in loc sa-si faca treaba, stau si ii explica. Ce face studentul dupa 2 luni? Gaseste un alt loc de munca, mai bine platit, ca acum are experienta si cunostinte. Pentru el e bine, pentru firma nu prea e bine.

Solutia: Ori nu mai angajezi persoane fara experienta care sa vina sa fure meserie si sa plece, lasandu-te cu timp si bani pierduti ori faci un contract de munca unde sa fie specificat faptul ca dupa pregatire, angajatul nu poate sa plece din firma timp de un an, altfel isi plateste acea pregatire. Problema e ca se pare ca sunt ilegale acele contracte de munca (daca stie cineva mai bine, il rog sa-mi spuna). Din cate am mai citit, marile firme din strainatate asa procedeaza: iti ofera un training, care costa cateva zeci de mii de euro, si un job, daca alegi sa ramai cu ei o anumita perioada de timp. Daca te razgandesti si pleci, platesti contravaloarea trainingului.

2. Pregatirea studentilor. Sa o luam cu inceputul. De ce aleg tinerii o facultate sau alta? De ce aleg sa studieze? Aceste intrebari au fost puse studentilor de la FEAA si unele fete chiar au raspuns ca au venit la facultate ca sa-si gaseasca un sot! Mai mult, unele studente vin la facultate ca sa se hlizeasca cu profesorii. Flirtand cu profesorul se simt importante si mai ales destepte. Da, la asa ceva s-a ajuns. Probabil se pregatesc pentru viitor, cand se vor angaja pe astfel de motive (sleep with the boss). Altele cand deschid gura pe la seminarii te dau pe spate cu minunile pe care le debiteaza.

Spuneti voi…v-ati dori sa angajati astfel de specimene?

3. Facilitati de la stat. Da, statul iti ofera niste compensari daca angajezi studenti sau proaspeti absolventi. Insa ca sa iei bani de la stat trebuie sa te duci la nu stiu cate ghisee, sa stai la cozi, sa faci dosare peste dosare. Cand m-am angajat in anul 2 de facultate am mers cu responsabilul de la firma sa facem dosarul si pana la urma ne-am lasat pagubasi. Nu am mai avut nevoie de acei bani, la cat era de umblat.

Tine doar de noi, ca studenti (ma refer mai ales la cei cu putina experienta), sa facem tot ceea ce e posibil ca aceste chestiuni sa nu conteze pentru angajator. Putem sa castigam increderea celui care ne angajeaza, trebuie doar sa fim ambitiosi si muncitori.

9 Comments on De ce nu angajeaza firmele studenti

  1. Uite ca eu sunt student la o facultate la care inca se invata si totusi lucrez din anul I (acum sunt in anul III)! Adevarul e ca firmele angajeaza studenti, doar ca trebuie sa demonstrezi ca vrei sa muncesti, nu ca vrei sa cersesti niste bani 😉

    • Andrei, sunt si exceptii. Si eu am lucrat in timpul facultatii, insa alti studenti (majoritatea) nu vor.
      Sim, in IT majoritatea studentilor se angajeaza, cel putin cei cu cunostinte.
      La FEAA nu este asa usor sa te angajezi sau cel putin nu pe bani buni, si astfel studentii renunta sa mai incerce sa-si gaseasca un job si asteapta oportunitati.

  2. In primul rand felicitari pentru blog, cautam ceva despre going out si am dat peste el.
    Strict la subiect acum…sunt un angajator care a avut numai experiente neplacute cu studenti sau proaspat absolventi. Starile mele treceau de la amuzament la indignare. Unii aveau 0 experienta dar isi doreau sa invete, iar altii care miscau cat de cat ceva intrebau prima data de bani cu o aroganta ciudata si de neinteles pentru mine. A doua categorie nu a trecut niciodata perioada de proba, iar prima categorie si-a luat talpasita dupa ce a invatat suficiente secrete din meserie si a plecat la concurenta. Sa nu ma oftic? Am jurat ca nu mai angajez niciodata studenti sau absolventi. Apropo de contractele de care ziceai. In tara asta contractele nu sunt bune decat pentru hartogaraie birocratica. De unde sa iei musteriul care a plecat din firma cu experienta acumulata si te lasa cu ochii in soare?Il dai in judecata?La cum se desfasoara procesele din tara noastra…te lasi pagubas.
    Contractul nu este o certitudine nici macar in relatiile cu clientii…ce sa mai zicem de studentii care nu cunosc o boaba de legislatie.
    Jos palaria in fata celor cu bun simt, loiali si cu dorinta de afirmare…dar cam subtirel in ultimii ani.
    Sa auzim numai de bine.
    Te urmaresc si te recomand.

  3. Nu te-am inteles prea bine, tu esti impotriva studentilor? adica ok, sunt de acord ca multi dintre studenti sunt copii de bani gata si vin la facultate pentru a socializa, dar daca crezi ca “majoritatea” dintre noi sunt asa gresesti , intradevar putini lucreaza din timpul facultatii pentru ca, este greu sa tragi sa nu ai restante si de ce nu sa iei si bursa si sa te duci in acelasi timp la un loc de munca in care stai 8 ore pe zi + 1 ora pierduta pe drumuri la care se mai adauga si problemele personale. Asa ca mai gandestete despre ce fel de oameni vorbesti, am inteles ca ai fost studenta si tu, sincer nu se vede altfel nu ai gandi asa.

    • Bogdan, inca sunt studenta – acum la master. Am lucrat din primul an de facultate si am reusit sa am si bursa si sa raman la buget. Din punctul meu de vedere ok, stai la facultate, du-te in cluburi, distreaza-te, nu munci. Dar dupa aia daca te duci la angajator cu pretentii financiare mari dar fara sa cunosti nimic, nu te mira ca nu te angajeaza nimeni.
      Stiu atatia studenti care muncesc si invata si foarte bine la facultate…ei cum pot? Au si ei viata personala, si ei lucreaza 8 ore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.