In ultima perioada am devenit un fel de consilier pentru studentii din anii terminali de la FEAA in ceea ce priveste licenta. Am fost contactata de cateva fete (m-au gasit prin intermediul blogului) si nu am putut sa le refuz. Ajut cu mare placere, deoarece imi place sa cunosc persoane noi…si in plus…discutiile se realizeaza la o terasa, in timp ce sorbim un frappe sau un suc natural . 🙂

Cu aceasta ocazie am descoperit ca exista probleme in comunicarea dintre profesorul indrumator si student. Studentul doreste sa primeasca multe informatii, privind absolut toate elementele licentei, iar profesorul nu are nici timpul si nici rabdarea necesara pentru a explica in fiecare an, de nenumarate ori, aceleasi lucruri.

Studentii vor sa stie exact cum sa arate cuprinsul, cum sa fie bibliografia, cate pagini sa aiba rezumatul introductiv sau capitolele privind teoria. Pentru profesori aceste elemente de structura sunt mai putin interesante, ei oricum sunt acolo pentru a te ajuta privind continutul licentei si nu astfel de detalii.

La toate acestea se adauga si tot felul de zvonuri, parca tocmai pentru a-i speria si mai mult pe studenti inainte de prezentarea lucrarii. Chiar si eu, cu 2 zile inainte de sustinerea licentei, aproape am avut un atac de panica, numai cand ma gandeam la “ziua cea mare”.

Mai mult, modificarile aduse in fiecare an deruta si mai tare viitorii absolventi. Daca anul trecut o licenta putea sa aiba 80 de pagini, anul acesta ea nu trebuie sa depaseasca 40. Eu nu stiu cum as fi putut sa ma incadrez in doar 40 de pagini. Daca stam si ne gandim doar cuprinsul are 2 pagini, rezumatul alte 2 pagini, bibliografia 2 pagini, introducerea 2 pagini, copertile alte 2 pagini…deja sunt 10 pagini. Partea teoretica ar mai cuprinde 10 – 15 pagini si nu-ti mai ramane mai nimic pentru partea practica. Capitolul cu cercetarea mie mi-a luat vreo 20 – 25 de pagini, cu toate calculele de rigoare (si fara chestionarul propriu-zis, pe acesta l-am pus la anexe).

E important sa stiti ca licenta nu e mare lucru, o sa treaca foarte rapid si o sa ramana doar o amintire vaga. Ba chiar o sa va placa si de-abia o sa asteptati sa dati si dizertatia. Eu cam asa ma simt acum. 🙂

2 Comments on Probleme de comunicare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.