Atunci cand citesc un articol pe un blog sau site am anumite pretentii. Probabil ca si voi. Nu as citi un text “scris cu piciorul”, cu poze puse haotic, cu butoane sau bannere care, desi prezente pe site, nu se incarca.
Imi doresc ca textul sa fie aranjat in pagina si de asemenea ca pozele sa fie centrate sau sa aiba text in dreptul lor. Daca sunt mai multe, sa fie simetrice, de aceeasi dimensiune, eventual aranjate intr-o galerie. Nu sa fie abandonate intr-un colt.
Daca va uitati la articolele din 2008 si inceputul lui 2009 si eu faceam astfel de greseli, pur si simplu deoarece nu aveam experienta si nu stiam sa ma descurc foarte bine cu platforma WordPress. Insa cu timpul inveti. Deja dupa un an de blogging e destul de rusinos sa nu stii cateva reguli de baza.
Atunci cand am timp, revin la acele articole vechi si le corectez. Pentru mine nu conteaza doar prima pagina a blogului, ci absolut toate articolele. Toate trebuie sa arate bine, sa aiba poze si filme care se incarca.
Revenind la subiect, ce astept de la un articol:
– sa cuprinda ori cuvinte cu diacritice ori cuvinte fara diacritice. Cand pui ambele e foarte clar ca unul din ele este copiat din alta parte. Si nu da frumos. Acest lucru este valabil si pentru proiecte, licenta, dizertatie, s.a.
– sa nu fie greseli de ortografie, litere mancate, propozitii fara sens (uneori mai regasesc cuvinte cu litere mancate si in cadrul articolelor mele dar le corectez imediat ce realizez greseala).
– pe cat posibil sa nu cuprinda imagini care nu se mai incarca sau filmulete de pe youtube care nu mai sunt valabile. Solutia pentru imagini e sa le salvati pe blog (eu asa fac cu toate si de aceea nu am probleme cu disparitia pozelor). Cu filmuletele e mai dificil, am patit si eu sa nu mai fie valabile. O solutie ar fi folosirea unui program si salvarea pe blog a filmuletelor, insa ocupa foarte mult loc.
– sa se evite pasajele copiate din alte articole, chiar si cu precizarea sursei. Este ok daca e vorba de un paragraf, dar cand deja puneti tot articolul, mi se pare cam aiurea. Eu as pune doar un link catre articol cu cateva precizari si comentarii personale.
– sa se foloseasca un limbaj curat. Eu evit sa folosesc cuvinte urate, injuraturi sau termeni care se folosesc la scara blocului, in cartier. Nu folositi in locul diacriticelor “sh”, “tz”, s.a., indiferent de situatie.
Pana la urma fiecare are dreptul sa faca tot ceea ce doreste pe blogul sau. Insa daca va doriti sa fiti cititi, sa fiti apreciati, sa aveti cititori de calitate, atunci incercati sa respectati cateva din regulile de mai sus.
Aprob tot ce scrie mai sus! Sper ca ma incadrez in tolerante :))))
Te inscrii. 🙂 Cam toate blogurile pe care le citesc respecta cele scrise in articol. De aia imi si place sa le citesc. 🙂
Absolut de acord. Niste reguli elementare de scriere si aranjare in pagina a unui blog sunt obligatorii. Uneori aspectul haotic al unui blog se datoreaza lipsei de experienta, dar cu timpul se invata. Daca vrei sa ai cititori, trebuie sa ai grija si de aspectul blogului, nu doar de continutul acestuia.
Sunt intru totul de acord cu tine. Nu am un blog, dar din perspectiva unui cititor de bloguri, renunt la a mai citi un blog daca este plin de greseli de ortografie sau care este alandala.
Detest exprimarea cu “decat” (adoptata in special de cei mai “speciali” din Buc). Am renuntat sa citesc un blog care imi placea pentru ca posesoarea lui se exprima ca o ciubota (pardon my french 🙂 ) si aici voi cita “in magazin mai erau, in afara de noi, decat un cuplu si o familie”. Din fericire la noi in Iasi rar am vazut exprimarea asta in viu grai.