Am vazut pe Analytics ca sunteti interesati de articolele privind masterul de Marketing si Comunicare in afaceri, asa ca voi continua cu descrierea obiectelor care se studiaza in primul an. Sper sa va ajute in luarea unei decizii. Articolul este unul lung, insa prezinta cam tot ceea ce trebuie sa stiti despre fiecare obiect in parte.
Semestrul I
- Publicitate
A fost unul dintre obiectele care m-au atras atunci cand am citit brosura acestui master. La acest obiect este un curs in fiecare saptamana si un seminar la 2 saptamani. Cursul este tinut de domnul profesor Munteanu, un bun specialist, foarte sever la note si considerat unul dintre cei mai buni profesori din FEAA. Daca nu ma insel, este seful catedrei de Marketing. Seminarul l-am facut cu domnisoara Anton, pe care o cunosteam din timpul facultatii.
La cursuri recunosc ca nu prea am fost prezenta. Seminarul in schimb a fost obligatoriu deoarece de fiecare data prezentam cate un proiect. Un lucru neplacut a fost acela ca am fost repartizati tocmai in fostul sediu Romtelecom si unii colegi chiar aveau ora dupa, asa ca trebuiau sa fuga repede pana sus in Copou, in corpul B.
Gruparea pe echipe pentru proiect s-a facut dupa bunul nostru plac. Eu am ales cateva colege de liceu, acum colege de master, deci ne cunosteam, stiam cam cum lucreaza fiecare. In total au fost vreo 4, 5 proiecte pe care le prezentam la fiecare seminar. Prezentarea se realiza numai in format Power Point, doar la final am dus dosarul final cu toate proiectele, puse cap la cap. Proiectele au fost despre reclame, analiza lor, precum si analiza pietei unui produs (noi am ales crema antirid de la Vichy). Inainte de fiecare prezentare, la inceputul seminarului, dadeam si un scurt test din 2, 3 articole alese de profesoara de pe www.iqads.ro.
Nota finala s-a calculat dupa urmatorul plan:
Punctaj seminar – 100 puncte
- prezenta – 10 puncte
- teste (QUIZ) – notare individuala -18 puncte
- prezentari exemple si lucru in ora de seminar – activitate de echipa – 21 puncte
- prezentari etape proiect – activitate de echipa – 21 puncte
- proiect – notare de echipa – 30 puncte
Examenul final a fost unul cu surprize pentru mine deoarece nu eram familiarizata cu felul in care lucreaza domnul Munteanu. In primul rand ni se ofera 10 puncte in plus, in felul urmator: 50 puncte iti trebuie pentru nota 10 la examen, dar subiectele totalizate au 60 de puncte. Din aceste 60, 20 de puncte sunt pentru subiectele de logica (adica probleme de matematica). Aceste probleme nu au fost facute la clasa, daca iti merge mintea, le faci, daca nu, nu. Restul de 40 de puncte sunt pentru subiecte din teorie. Din fericire nu a fost necesara nota 5 la examen pentru a trece, ci media dintre nota de la seminar si nota de la examen trebuia sa fie peste 5. Altfel nu ar fi trecut 80% din cei 200 de studenti.
Examenul de publicitate este unul foarte dificil si va sfatuiesc sa invatati foarte serios pentru el.
- Strategii de produs
La acest obiect aveam curs in fiecare saptamana si seminar o data la 2 saptamani si ambele le-am facut cu domnul profesor Monoranu.
Am fost grupati cate 5 in functie de mediile de intrare la master (m-am bucurat sa fiu in prima grupa, deci media mea era printre primele 5 din grupa). Ni s-a dat o industrie si trebuia sa facem un proiect in care sa vorbim despre piata, concurenta, produs, promovare si multe altele. Noi am avut industria laptelui si am ales ca produs un iaurt de la Danone. La fiecare seminar se faceau prezentari de proiect in format Power Point iar la final am predat proiectul complet, in forma detaliata.
Pentru nota finala au contat notele de la prezentari, de la proiectul final, notele de la testele de la curs si bineinteles nota de la examen.
- Tehnici de negociere
Acest obiect a semanat mult cu un alt obiect, si anume Comunicare si negociere in afaceri (CNA), obiect pe care a trebuit sa-l fac ca prerequisita. Asa ca eu in semestrul I am facut doua obiecte care aveau acelasi manual si seminarii asemanatoare.
Seminarul a fost programat seara de la 8 la 10, asa ca nu era unul foarte placut. In schimb am facut, la fel ca si la CNA, multe joculete de negociere, foarte simpatice si interesante. Nota la seminar s-a pus in functie de punctajele de la aceste jocuri iar nota finala a mai continut si nota de la examen, unul foarte usor. Dar stiti cum e, tocmai atunci cand un examen e foarte usor se iau note foarte mici.
- Semiotica
Semiotica a fost unul dintre cele mai plictisitoare obiecte pe care le-am studiat vreodata.
Cursul si seminarul nu au fost obligatorii, insa la seminar puteai primi bonusuri daca raspundeai, asa ca era bine sa mergi. Eu am fost insa la doar 2 seminarii si la nici un curs, insa am luat nota mare la examen si la proiect, asa ca am terminat cu media 10.
Nota finala a fost compusa din nota pentru proiect si nota de la un test. Nu s-a dat examen la acest obiect insa s-a putut da marire la acel test, in caz ca nu-ti convenea nota.
- Engleza
La engleza, cursul si seminarul erau o data la 2 saptamani. Nu mai retin modul de notare, insa s-a pus note pe raspunsurile de la seminar, a trebuit realizat un cv si o scrisoare de intentie si s-a dat si un test (in loc de examen).
Semestrul II
- Strategii de pret
Acest obiect a fost al doilea studiat cu domnul profesor Munteanu. De acum stiam la ce sa ma astept, asa ca am fost mai atenta. Tot am lipsit de la cursuri (la acest obiect nu a fost seminar, ci doar curs in fiecare saptamana), dar pentru teste mi-am invatat mult mai serios si s-a vazut la note.
Nota finala a fost formata din nota de la un test din timpul semestrului si nota de la examen. La primul test am avut si probleme, nu de logica ci de strategii de pret. La examen au fost iarasi 60 de puncte, impartite la fel ca la examenul de Publicitate: 20 de puncte pentru probleme de logica, restul teorie si practica. Cred ca practica si problemele de logica m-au salvat de la o nota mica, deoarece in weekendul de inainte de examen eu am fost la munte si am invatat doar vreo 7 – 8 ore pentru examen. 🙂
- Relatii publice
La acest obiect am fost cel mai dezamagita. Nu de materie, nu de felul in care s-a desfasurat seminarul, ci de modul de notare.
Insa sa incep cu modul de organizare. Seminarul s-a tinut o data la 2 saptamani iar cursul in fiecare saptamana. La seminar s-a discutat in mare parte despre realizarea de comunicate de presa, lucruri pe care le cunosteam deoarece le studiasem pentru colaborarile mele. Prezenta la seminar a fost obligatorie, a fost singurul obiect la care chiar s-a facut prezenta ora de ora.
Nota finala s-a calculat in modul urmator:
– nota de la testul de la curs * 0,1
– nota de la proiectul de grup * 0,4
– nota de la examen * 0,5
Testul de la curs a fost foarte asemanator cu examenul, scopul lui fiind de a ne pregati. Cred ca modul de corectare a examenului a fost unul foarte sever, altfel nu-mi explic de ce au picat mai bine de jumatate dintre studenti la examenul din sesiune.
Proiectul a fost si el unul dificil, insa stateam linistita deoarece eram in grupa cu doua dintre cele mai bune studente din an. Mare supriza am avut cand ni s-a comunicat nota de la un proiect foarte bun (dupa parerea noastra): 7.5. Chiar meritam mai mult, la cat am muncit si la cate traduceri din spaniola am facut (proiectul a fost despre Zara, trebuia sa facem un brief de companie si sa realizam o campanie verde, inclusiv cu materiale specifice).
Pana la urma totul s-a terminat cu bine, in sensul ca am trecut la acest obiect, cu o nota decenta. Am fost surprinsa sa vad ca inca au ramas multi care nu au trecut, chiar si dupa sesiunea de restante.
In afara de Publicitate, acesta este obiectul la care va avertizez sa va invatati extrem de bine, inclusiv de pe cursuri si nu doar din manual.
- Webdesign
Webdesign a fost in mod surprinzator obiectul cu cele mai multe ore din semestrul II, in fiecare saptamana tinandu-se atat cursul cat si seminarul. Afland ca nu se face prezenta, nu am frecventat nici una, nici alta. Nota finala s-a calculat in modul urmator: 25% test 1, 25% test 2, 50% proiectul final. Cursurile au fost puse pe portal, de unde le-am si luat, le-am invatat bine si am luat note foarte mari la teste. Pentru proiectul final trebuia sa realizam un site, care sa contina urmatoarele:
- schitarea unor design-uri de baza si obtinerea aprobarii pentru unul din ele {cele 3 schite in saptamana 9}
- selectarea culorilor {5 culori + rol}
- selectarea fonturilor {2, 3 fonturi SansSerif+Serif}
- logo/sigla site-ului {in Illustrator/CorelDraw}
- implementarea design-ul de baza in Photoshop {fisierul PSD, layere grupate);
- crearea imaginilor distincte pentru banner, butoane si alte elemente {fisiere PSD};
- crearea unui sablon HTML si CSS {fisierul index.html, style.css …};
- testarea design-ului pentru compatibilitate si accesibilitate {testare pe Firefox, Internet Explorer}.
Cum nu am fost la cursuri, aveam 2 optiuni: fie citeam fiecare prezentare ppt facuta pentru fiecare seminar in parte (puse la dispozitie de profesor), fie il rugam pe Felix sa ma ajute si sa-mi explice. Proiectul trebuia si prezentat profesorului, nu doar predat, asa ca varianta “las’ ca imi face site-ul cineva care se pricepe” a cazut din prima.
In doar o zi, Felix mi-a explicat si mi-a aratat cum sa fac un logo in Illustrator, cum sa fac designul de baza in Fireworks (l-am preferat lui Photoshop). Cu Dreamweaver ma descurcam, am mai avut de facut un site in primul an de facultate.
Am pregatit si dosarul pentru site, cu explicatia culorilor, fonturilor si a altor detalii cerute de profesor. Il voi pune la dispozitie pe blog. La prezentarea site-ului profesorul ne-a cerut sa mai facem o data fie logo-ul sau baza site-ului si sa-i explicam cum am facut anumite lucruri de pe site.
- Comunicare organizationala
La Comunicare cursul s-a tinut saptamanal iar seminarul o data la 2 saptamani. Nota finala a fost formata doar din evaluarea de la curs si seminar, nu s-a dat examen.
Mi-a placut acest obiect. Desi materia nu era pe placul meu, doamna profesoara Danilet a stiut sa ne trezeasca interesul si sa tina un seminar antrenant si interesant. A pus accent pe comunicarea dintre noi, a dorit sa ne cunoastem mai bine, mai ales ca noi inca nu ne stiam desi eram in semestrul II. Ni s-au dat teme de discutat in doi, a trebuit sa aflam informatii unii despre altii si sa le retinem. Am jucat diferite roluri, am mers legati la ochi prin facultate (ce mai radeau de noi cei de pe sala, credeau ca am innebunit 🙂 ), ne-am jucat cu cuburi, s.a. A fost usor sa intelegi anumite lucruri prin aceste metode propuse de doamna profesoara.
La majoritatea seminariilor trebuia sa scriem cate ceva pe o foaie de hartie si sa ne notam, asa ca am fost evaluati continuu. De asemenea s-au dat si 2 teste (la curs) si a trebuit sa realizam si sa prezentam un proiect de grup.
- Engleza
Engleza a avut in acest semestru un curs si un seminar la fiecare 2 saptamani. Cursul nu l-am frecventat, de fapt cred ca in cei 3 ani de facultate + un an de master, am fost la un singur curs de engleza. Seminariile sunt obligatorii, conteaza prezenta. Nou in acest semestru a fost faptul ca fiecare student prezent primea o nota la sfarsitul orei. Daca nu raspundeai deloc, primeai 7, daca raspundeai asa si asa, 8…si tot asa. Din pacate pentru mine am lipsit la vreo 2 seminarii si degeaba am luat eu 10 la cele la care am fost prezenta, ca media mi-a iesit tot 9.
Ca proiect a trebuit sa ne grupam cate 3 – 6 si sa realizam o prezentare Power Point despre o companie si despre un eveniment.
Cam atat despre primul an de master. Am lucrat la acest articol aproximativ o saptamana. 🙂
Probabil am uitat anumite detalii, daca aveti intrebari va rog sa lasati un comentariu. De asemenea, asa cum v-am obisnuit, ofer celor care doresc proiecte, dar doar proiectele realizate individual de mine, deoarece nu vreau sa-mi supar colegele de proiect.
Pot oferi proiecte la urmatoarele obiecte: engleza, webdesign, publicitate, semiotica.
Buna! Poti sa imi spui, te rog, cam care a fost ultima medie la buget anul trecut? Asta daca iti mai amintesti. Multumesc mult!
@Alexandra: Am gasit documentul pe portal, daca vrei sa ti-l trimit da-mi add pe messenger (gasesti adresa la Contact). Ultima medie la buget la Marketing si Comunicare in afaceri a fost 8.09.
buna! am si eu o intrebare legata de masterul in domeniul Managementul Resurselor Umane. nu stiu cam care ar fi ultima medie la buget. iti multumesc daca m-ai putea ajuta
Buna. Din pacate nu te pot ajuta, eu am urmat alt master. Ar trebui sa fie afisat pe portal. Daca nu, cred ca ultima medie se invarte in jurul notei 8. Cam asa a fost acum 2 ani.
Buna Mihaela 😀 . Felicitari pt articol… o sa mai arunc cate un ochi pe el…ori de cate ori o sa am nevoie de informatii. Sper ca am luat decizia corecta cand am optat pt acest master ;)). Faza cu webdesign-ul ma sperie pt ca ma intersectez foarte putin cu el…in rest sper sa fie bine 8->.
Apropo ti-am dat add pe mess …dar nu mi-ai “raspuns” 😛
buna, iti urmaresc blogul de ceva vreme, pot spune ca ne asemanam un pic, si eu am terminat ECTS-UL ca si tine si acum sunt in anul I la MCA. Articolele redactate de tine au fost un ajutor pentru decizia finala in alegerea masterului, si tin sa iti multumesc prin acest intermediu. As dori sa te intreb daca ma poti ajuta cu un model de proiect la publicitate si cu un suport de curs tot la publicitate daca ai bineinteles….Mersi anticipat
P.S : mailul meu este ema_stars@yahoo.com
buna! sunt studenta in anul1
BUNA,SUNT STUDENTA IN ANUL1 MCA ZI SI AS DORI SA INTREB DACA NU MA PREZINT LA CURSURI
SI MA DUC NUMAI LA EXAMENE ESTE VRE-O PROBLEMA,NU POT SA AJUNG PENTRU CA LUCREZ SI MAI FAC O POSTLICEALA DE FARMACIE,SI SUNT SI DIN ALT ORAS,SI AS MAI DORI SA TE INTREB DACA NU TE SUPERI SA IMI SPUI DE UNDE AS PUTEA SA IMI IAU CURSURILE,ITI MULTUMESC SI ITI DORES O SEARA PLACUTA,LA REVEDERE
Madalina, cursurile nu se pot lua decat de la profesori. Majoritatea pun suportul de curs pe portal la sfarsitul semestrului.
Nu te poti duce numai la examene. La FEAA conteaza in general 50% ceea ce faci in timpul semestrului si 50% examenul. Nu poti intra in examen daca nu mergi macar la seminarii. Daca nu poti ajunge la cursuri, vb cu profesorii, dar la seminarii trebuie sa ajungi.
Buna ! Iti mai amintesti ce subiecte s-au dat la examenul de Strategii de produs? Am si eu examen saptamana viitoare si mi-ar fi de mare ajutor !
Andreea R, am mai fost intrebata. Din pacate nu-mi amintesc decat ca au fost intrebari din cele 3 carti recomandate si daca le citesti o data, de doua ori cu atentie, ai sa te descurci. Eu cel putin asa am procedat.
Buna! Sunt studenta in anul 1 la MCA, vreau sa te intreb daca mai ai cursurile din primul an, sem 1 ?
Buna. Din pacate nu.
Buna! In primul rand, as dori sa te felicit, atat pentru acest articol, cat si pentru blog in general. Mie, personal, mi-a fost de folos pana acum deoarece mi-a mai raspuns la unele nelamuriri legate de master. In al doilea rand, as dori sa te rog, daca ai putea sa ma ajuti cu un exemplu de proiect pentru Publicitate. Mi-ar fi de mare folos sa vad mai exact cam ce structura ar trebui sa aiba si cum sa abordez tema. Iti multumesc anticipat! O seara frumoasa! 🙂
Buna, daca poti te rog sa ma ajuti sa dau de dna pr. Madalina Danilet, am lucracrea de licenta cu dneaei indrumator si nu reusesc sa o gasesc, iar pe mail nu raspunde.
Din pacate nu am date de contact ptr dna profesor.
Buna! As avea o intrebare : Iti amintesti cumva ce subiecte v-a dat dnul Munteanu la examen la Publicitate?