Incepand cu vara anului trecut ne-am hotarat sa renuntam la a mai rezerva din timp o camera pentru cazare la mare si sa cautam cand ajungem acolo. Am luat aceasta decizie deoarece am fost dezamagiti de discrepantele dintre ceea ce ni se prezinta pe internet si ceea ce gasim acolo.

Acum 3 ani, cand am mers prima data la Eforie Nord, am fost cazati la o pensiune draguta, dar aflata tocmai in centrul statiunii, la vreo 20 de minute de plaja si cu o singura baie la 4 camere. In alt an, la Costinesti, am fost cazati la o pensiune cu camere care aratau destul de bine (ca in pozele pe care ni le trimisesera patronii) dar la exterior era cam daramata, era exact langa un parc de distractii si gara Costinesti-tabara iar sub camerele noastre era un restaurant unde cantau manele toata noaptea. Deci galagie toata noaptea, a fost prima data cand mi-am cumparat dopuri pentru urechi…pacat ca nu prea si-au facut treaba.

Anul trecut am mers fara sa rezervam din timp. Am gasit cazare aproape imediat, la 10 minute dupa ce am intrat in Eforie Nord. Ne-am cazat la pensiunea Mery-Elize, despre care poate voi vorbi zilele acestea, deoarece am fost foarte multumita. Pana sa ajungem la aceasta pensiune am mai intrebat la cateva hoteluri (hotelurile nu aveau deloc camere libere) si la unele pensiuni (un tip ne-a zis ca are o camera dar nu vroia sa ne-o arate; cica daca vrem camera o luam fara sa o vedem 🙂 ).

In acest an a fost mai greu sa gasim cazare care sa ne placa. Am mers pana in capat, la Vama Veche, o statiune care imi place foarte mult dar unde mi-e putin frica sa stau. Dimineata la 6 erau o multime de baieti beti pe plaja, precum si alte persoane dubioase…Asa ca am pornit spre Neptun, o statiune care mi s-a parut a avea un “look” comunist. Nici nu prea erau pensiuni, noi eram si obositi, asa ca am zis sa o lasam balta cu aceste cautari si sa pornim catre Eforie Nord, unde macar stiam ce gasim.

La majoritatea pensiunilor unde am sunat nu erau locuri libere. Ne-a gasit un comisionar, care ne-a zis ca stie el unde sunt camere libere. Aveti grija cu astfel de oameni! Habar n-avea de camere libere si incerca sa ne duca la niste pensiuni dubioase din capatul statiunii, care erau intr-adevar foarte aproape de plaja, dar unde nu garantam ca vom pleca cu toate lucrurile cu care am venit. Am scapat de acel om si am continuat sa dam telefoane (aveam laptop la noi, internet…am stat intr-o parcare si am sunat la pensiuni). Intr-un final am gasit cazare la o pensiune, la un pret rezonabil, foarte aproape de plaja (4 minute), bineinteles cu baie in camera, balcon, tv, parcare sub geam (noi aveam si grija masinii).

Acestea fiind zise, e timpul sa compar rezervarea din timp cu cautarea la fata locului.

REZERVARE DIN TIMP

Avantaje:

  • mai comod, nu trebuie pierdut timp cu cautat cazare (mai ales dupa un drum lung si obositor)

Dezavantaje:

  • nu poti garanta ca primesti ceea ce ai platit
  • trebuie platit un avans

CAUTAT LA FATA LOCULUI

Avantaje:

  • fara surprize neplacute cu locul de cazare
  • nu platesti avans
  • te poti razgandi in ultimul moment : poate vrei sa alegi alta pensiune, alta statiune sau alta perioada in care sa mergi la mare

Dezavantaje:

  • obositor
  • exista o mica sansa sa nu gasesti nici un loc de cazare
  • este dificil pentru cei care nu merg la mare cu masina

Noi vom alege in continuare cautarea la fata locului. Poate inainte vom da un telefon la pensiunea Mery-Elize, dar cam atat. Imi place sa pot pleca oricand doresc (sa plec mai tarziu daca vremea nu e frumoasa sau daca imi este rau) si sa nu am emotii privind calitatea camerei.

9 Comments on Cazare la mare: rezervare din timp vs cautare la fata locului

  1. Pingback: polimedia.us/fain/
  2. Atunci cand am avut prima experienta de genul “fara rezervare” , noi am procedat astfel: acu vreo 10 ani , tot cautand cazare in neptun , am ajuns la venus. Ne-am cazat intr-o vila-pensiune superba , dar plaja lasa de dorit . Atunci cand nu faceam plaja sau nu aveam un program fixat , colindam salba de statiuni din preajma , iar de la locatiile care ne placeau , solicitam adrese de contact . Asa ca in anii urmatori am avut un portofoliu de locatii , care stiam sigur ca ne plac si la care faceam rezervare cu ceva timp inainte , bineinteles dupa ce actualizam “baza de date” vis-a-vis de tarife…

    • Am luat si noi acum niste nr de telefon, de la pensiunea din acest an si de la pensiunea de anul trecut, si daca nu vom merge in Bulgaria, ii vom suna tot pe ei. Macar stim sigur unde mergem.

  3. În alte ţări ai putea, bineînţeles, să ceri banii înapoi dacă eşti înşelat. Dar şi aşa, riscul să fii lăsat cu ochii în soare există. Votez şi eu cu alesul pe loc al cazării, mai ales că modalităţile de informare (laptop, telefon) sunt foarte variate faţă de acum 10 ani.

    Aş merge chiar mai departe şi aş spune că dacă vrei să trăieşti bine e cel mai ok să te cazezi la un localnic şi nu la vreo pensiune.

  4. Eu anul acesta am rezervat camera prin telefon, dar nu inainte de a rasfoi toate paginile cu vile din Eforie Nord de pe internet, cu harta orasului in fata, ca sa nu iau teapa ca acum 2 ani cand aia 200 metri de plaja erau de fapt vreo 2000…nu-mi place sa merg pe jos pana la plaja de ma plictisesc.
    A fost ok pentru banii care i-am dat, era liniste in zona, chiar daca si eu am dormit cu dopurile in urechi, insa din cauza frigiderului din camera 🙂

    Sa cauti la fata locului este o idee buna, daca te duci cu masina si ai bagajele in portbagaj, insa daca mergi cu trenul nu e prea placut sa iei statiunea la pas cu valiza in spate !

  5. cazati-va la pensiunea Nufarul, beneficii:pe langa faptul ca sunteti singuri intr-un cartier de vilute noi, nu e nici pic de civilizatie, nu gasesti macar un magazin, nici un taximetrist nu a auzit de ea, pe internet arata niste imagini impresionante, ce gasiti la fata locului e total pe langa …. nu iti vine sa mai intri inca de la usa, personalul e cu gura cat sura desi pe banii tai esti stapan, te intampina inca de la intrare o doamna blonda, cam la 40 si de ani care stie foarte bine sa iti impuna tot felul de taxe nemaiauzite la alte hotelulri si pensiuni astfel incat pretul camerei nu e nici vorba cel afisat pe internet ci unul cu 50% mai mare, ai ocazia unica de a te spala dupa baia in mare la lighean cu apa rece sau incalzita pe aragaz , asta daca mai ai rabdare sa se usuce sarea pe tine in timp ce se incalzeste apa dar cel mai impresionant lucru e atmosfera pe care o creeaza angajatii turistilor veniti sa stea acolo!!!!!!!!!!pe mine m-a socat efectiv! alt avantaj, platesti la inceput totul cand te cazezi ca sa nu cumva sa pierzi banii inainte sa pleci sau sa nu te razgandesti cand intri in camera, pe noi cel putin nu ne-au lasat nici macar sa vedem camerele inainte de a plati cazarea iar dna care ne-a intampinat ne-a primit cu un limbaj greu de imaginat la o simpla angajata care lucreaza cu publicul. cine are curaj si vrea sa isi bata joc de banii sai poate sa mearga linistit in acel loc Pensiunea Nufarul din Mamaia si aun uitat sa specific de la aceasta pensiune si pana la satul de vacanta mergi cu autobuzul vreo 10 minute si cu taxiul astfel incat transportul pentru un singur drum pana in satul de vacanta costa cam 30 de lei intr-o zi doar pe dus pana in satul de vacanta caci la intoarcere mai dati 30 de lei, asta e un amanunt pe care am uitat sa il specific, mii de scuze!!

  6. daca indraznesti sa spui ca esti nemultumit esti liber sa pleci dar fara sa ai speranta ca ti se va da inapoi macar o parte din bani!!!!asta face parte din Terapia de Vacanta pe litoralul romanesc la VILa Nufarul din Mamaia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.