La recomandarea mamei lui Felix, am vizitat si Monumentul si Cetatea Tropaeum Traiani atunci cand am fost la mare. Nu mai auzisem de aceste obiective turistice, nici nu stiam de aceasta localitate – Adamclisi.
Am ajuns la monument intr-o dimineata si m-am bucurat sa vad ca nu eram singurii vizitatori. La fiecare 10 minute mai sosea cate o masina. Un bilet pentru elevi si studenti costa 3.5 lei iar unul pentru adulti 7 lei. Se ofera la intrare patru brosuri, care desi sunt acoperite de reclame la Dove, Cityplex sau Clear, ofera informatii importante, precum harti sau obiective turistice din intreg judetul Constanta. Se pot face fotografii, nu exista vreo taxa suplimentara.
Monumentul triumfal face parte dintr-un complex arheologic, alcatuit din monument, mormantul tumular din spatele sau si altarul comemorativ, ridicat pentru soldatii cazuti in luptele date in zona in anul 102 p.Chr. Complexul este dispus sub forma unui triunghi isoscel, baza fiind marcata de monument si tumulul funerar, iar in varful triunghiului este amplasat altarul.
Altarul a fost ridicat in amintirea soldatilor cazuti in luptele date de romanii condusi de imparatul Traian impotriva unei coalitii realizate de regele dac Decebal. Dupa fragmentele de inscriptie s-a estimat ca pe altar apareau numele a circa 4000 de soldati, cazuti in inclestarea de pe platoul de la Adamclisi.
Mormantul tumular se afla in spatele monumentului si a fost ridicat la scurta vreme dupa altar. Adapostea mormantul unui ofiter roman, pierit in batalia de la Adamclisi.
Monumentul triumfal (cel ce apare in pozele de mai jos) a fost construit dupa proiectul lui Apollodor din Damasc.
Cetatea Tropaeum Traiani se afla la 1.4 km de monument si a fost construita in timpul imparatului Traian, imediat dupa batalia de la Adamclisi. In anul 316, imparatul Constantin a ridicat din temelii cetatea pe care o puteti observa in poze.
Exista si un muzeu, pe care nu am mai reusit sa-l vizitam. El cuprinde piesele originale ale monumentului, precum si numeroase obiecte descoperite in cetatea Tropaeum Traiani.
Nici eu nu mai auzisem de Adamclisi. Pare foarte interesant, am sa trec si eu pe acolo cand ma voi duce prin Constanta.
Vreau sa te felicit pentru blog, faci o treaba grozava!
Stiam de Adamclisi de mica, insa n-am avut ocazia sa ajung acolo. Am avut acasa o carte cu 100 de monumente ale Romaniei si incepea chiar cu acesta.
S-a strecurat o mica greseala in text:
“altarul comemorativ, ridicat pentru studentii cazuti in luptele…” S-au strecurat de fapt niste studenti pe acolo 🙂
Lol, mersi mult de constatare Americanca. La ce ma gandeam eu cand scriam articolul :))
Este o zona cu o amprenta a istoriei bine impregnata, dar este pacat ca nu sunt multi cei ce stiu de ea.
Recunosc ca, desi am auzit de acest monument de acum cativa ani, nu am fost sa-l vizitez. Mi-ai starnit interesul cu articolul tau si la vara voi face un popas pe acolo.Unde se afla exact?
Ai aici mai multe detalii: http://ro.wikipedia.org/wiki/Tropaeum_Traiani . Gasesti oricum pe net informatii despre localizarea exacta.