Nu multi stiu ca Alexander McCall Smith a continuat seria de carti in care ni se prezinta aventurile lui Mma Precious Ramotswe, prima femeie detectiv din Botswana. In Romania au fost traduse si publicate doar primele 3 volume, scrise de autor in 1998, 2000 si 2001, insa in total sunt 11 volume, ultimul dintre ele aparand chiar in 2010. Noroc de Wikipedia si de curiozitatea mea, altfel as fi ramas fara placerea de a mai citi 8 carti grozave.
Voi incepe o serie de articole in care voi prezenta cartile, doua cate doua. Sper sa reusesc sa gasesc toate volumele, Mma Ramotswe mi-a devenit tare draga. 🙂
Primul volum din serie se numeste chiar “Agentia de detective nr 1”. In aceasta carte facem cunostiinta cu Mma Precious Ramotswe, prima femeie din Botswana care devine detectiv particular.
A avut o relatie speciala cu tatal sau, Obed Ramotswe, cel care a avut grija ca fiicei sale sa nu ii lipseasca nimic. Atunci cand Precious a decis sa se casatoreasca cu un om nepotrivit, Note Mokotitatal, nu a impiedicat-o iar atunci cand aceasta s-a intors parasita si distrusa dupa pierderea copilului nou-nascut ca urmare a bataii aplicate de Note, a primit-o cu bratele deschise.
La moartea sa, Obed i-a lasat o turma de vite iar vanzarea acestora i-a permis cumpararea unei locuinte pe Zebra Drive si inchirierea unui spatiu pentru prima agentie de detective particulare din Botswana.
O agentie serioasa avea nevoie neaparat si de o secretara, astfel incat Mma Ramotswe a angajat-o pe Grace Makutsi, absolventa a Colegiului de Stenodactilografie si Corespondenta Comerciala cu media 9.70. Impreuna incep sa rezolve cazuri folosind inteligenta, logica si creativitatea care le caracterizeaza.
Pe alocuri ni se prezinta si observatiile Mmei Ramotswe privind cultura, traditiile si frumusetile Botswanei si ale Africii. Am adorat exotismul acestei carti, imi place mult sa citesc despre alte culturi (ati observat pasiunea mea pentru carti despre Japonia, China sau India).
“Agentia de detective nr 1” se gaseste de cumparat la un pret de 23 lei.
“Lacrimi de girafa” este al doilea volum din serie. Ne reintalnim cu Mma Ramotswe, acum logodita cu domnul J.L.B.Matekoni, directorul service-ului auto Tlokweng Road Speedy Motors. Precious a promis ca nu se va mai casatori niciodata, dar Matekoni ii aminteste de dragul ei tatic si stie ca este un om foarte bun, care poate sa o faca fericita.
Logodna lor nu este insa acceptata de servitoarea lui Matekoni, care nu vrea sa renunte la viata de huzur pe care i-o permite barbatul. Aceasta nu face aproape deloc treaba, aduce barbati in casa sefului ei si il trateaza cu dispret. Stie ca odata cu casatoria lui, stilul ei de viata se va schimba, asa ca incearca sa ii insceneze lui Mma Ramotswe o detinere ilegala de arma. In final cea care va fi arestata va fi chiar ea, pentru fapta pe care dorea sa o atribuie lui Precious.
Intre timp, J.L.B.Matekoni este determinat de sefa orfelinatului din oras sa adopte doi copii, Motholeli and Puso. Nu o poate refuza asa ca ii aduce pe copii acasa. Desi este neplacut surprinsa pentru ca nu a fost si ea consultata, Mma Ramotswe accepta si chiar ii aduce pe copii la ea acasa, pe Zebra Drive, un loc mult mai bun pentru cresterea copiilor.
Nici Mma Makutsi nu lipseste din acest volum. Ambitia si munca ei este apreciata, este promovata de sefa ei la rangul de detectiv particular adjunct.
Bineinteles, pe parcursul intregii carti, Mma Ramotswe primeste cazuri, pe care le rezolva folosindu-si intuitia feminina, inteligenta si creativitatea cu care ne-a obisnuit.
“Lacrimi de girafa” se gaseste de cumparat in majoritatea librariilor, la un pret de aproximativ 25 lei.
Voi reveni saptamana viitoare cu recenzia urmatoarelor doi carti din serie. Acum o citesc pe a cincea. 😛
Cred ca am facut o dublura de mesaj apasand din greseala enter 🙂 Te rog sa stergi comentariul anterior daca a aparut asa ceva
Imi pare tare bine ca ti-au placut cartile si ca ti-am trezit interesul pentru altele noi scrise de acest autor. Am gasit pe net in format electronic inca vreo 5 din seria Agentiei de detective si ma cam bate gandul sa mi le printez chiar daca sunt in engleza. Pana vor edita romanii alte carti sigur va mai dura!
Da, datorita tie si Cristinei am descoperit aceasta minunata serie de carti. Si eu am gasit in format electronic, tot pe engleza, si le citesc de zor. 🙂