Articol scris de un invitat – Cristina Serghie, avocat in Baroul Iasi.
Deschiderea procedurii succesorale poate fi solicitata de catre orice persoana interesata, de catre mostenitorii celui decedat, dar si de catre consiliului local al localitatii in raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu, dar numai in situatia in care mostenirea cuprinde bunuri mobile.
Succesiunea se poate face pe doua cai, una notariala, la notariatul public competent sau pe cale judecatoreasca, la judecatoria competenta. Competenta teritoriala, atat judecatoareasca, cat si notariala, este aceea de la locul ultimului domiciliu al defunctului. Daca defunctul nu a avut domiciliul in tara, competenta revine cirmuscriptiei teritoriale a judecatoriei in care defunctul a avut bunurile cele mai importante ca valoare.
Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii in termen de 6 luni de la decesul autorului. In caz de renuntare la mostenire aceasta se face printr-o declaratie expresa la notar, in cele 6 luni de la deces. Dupa acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire.
Mostenirea se compune din toate bunurile pe care defunctul le-a dobandit de-a lungul vietii sale. Cel ce vrea sa deschida succesiunea trebuie sa aiba dovada existentei acestor bunuri si sa se adreseze notarului public sau judecatoriei competente.
Atunci cand exista intelegere in ce priveste modul de impartire intre succesori, acestia se adreseaza notarului public pentru a face un partaj voluntar.
In situatia in care mostenitorii nu se inteleg, se pot adresa numai judecatoriei pentru a putea face iesirea din indiviziune asupra bunurilor ce formeaza masa succesorala. Procedura poate fi mai complicata si mai anevoioasa, insa in cazul in care se ajunge la o intelegere intre mostenitori se poate incheia o tranzactie, o intelegere de impartire prin care se stinge litigiul.
Cel mai avantajos din punct de vedere financiar si din punct de vedere al duratei de timp este sa incercati o impartire voluntara a bunurilor pe cale judecatoreasca, respectiv printr-o tranzactie.
Actele necesare deschiderii succesiunii sunt: certificatul de deces, acte de stare civila prin care se face dovada calitatii de mostenitor, testamentul(daca este cazul), titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare-cumparare, certificate de mostenitor, contracte de donatie, etc.) si certificatul de atestare fiscala din orasul unde a fost inregistrat decesul.
In cazul in care optati pentru deschiderea succesiunii pe cale judecatoreasca cel mai bine este sa va adresati unui avocat care sa va indrume cu privire la toate actele necesare pentru deschiderea succesiunii.
Pentru procedura succesorala se percepe de regula un onorariu procentual din valoarea bunurilor mostenite, de aproximativ 10%-12%.
Daca succesiunea se finalizeaza in termen de 2 ani de la data decesului, nu datorati Statului nici un impozit.
Daca se depaseste termenul de 2 ani si nu se finalizeaza succesiunea, va trebui sa platiti impozitul datorat Statului, conform Codului Fiscal de 1% calculat asupra valorii masei succesorale.
Pentru consultatii juridice in vederea deschiderii succesiunii, stabilirea cotelor legale si cotelor de mostenire la care aveti dreptul, cat si pentru iesirea din indiviziune sau intocmire testament va puteti adresa Cabinetului Av. Serghie Cristina pe site sau la adresa de email office@avocatconsult.ro.