Am tot vorbit despre beneficiile pe care le aduc diferitele sortimente de ceai, insa e bine de stiut ca sunt multe tipuri de ceai care au si contraindicatii, nu pot fi consumate de orice persoana, in orice situatie.
Ceai de anason – contraindicat in sarcina.
Ceai de anghinare – nu trebuie consumat in caz de obstructie biliara sau insuficienta hepatocelulara grava.
Ceai de cimbru – contraindicat in sarcina.
Ceai de crusin – nu se recomanda a fi consumat in perioada de sarcina si alaptare, de copii sub 12 ani sau in cazul in care suferiti de boli precum cancer colono-rectal, obstructii si inflamatii intestinale, boala Crohn, colite ulceroase, diaree, diaree cronica, colon extrem de iritabil. Nu este indicat nici daca ati suferit interventii chirurgicale recente pe intestinul gros sau pe zona ano-rectala.
Ceai de echinacea – echinacea poate interactiona cu medicamentele imuno-supresive, ca ciclosporina sau alte corticosteroide. Nu se recomanda consumul daca suferiti de boli precum: tuberculoza, scleroza multipla, colagenoza. De asemenea, este bine sa-l evitati daca sunteti insarcinata.
Ceai de lavanda – lavanda este contraindicata in perioada de sarcina si lactatie.
Ceai de zmeura – indicat a fi baut doar dupa 36 de saptamani de sarcina, altfel poate declansa contractii.
Ceai de coada soricelului – in caz de supradozare provoaca ameteala, diaree, eruptii, tromboflebita.
Ceai de macese – daca e consumat excesiv, poate determina distrugerea smaltului dentar, depunerea pietrelor la rinichi si diaree.
Ceai de melissa – contraindicat in caz de hipotensiune.
Ceai de salvie – un alt sortiment de ceai care nu este indicat in perioada de sarcina si alaptare.
Ceai de frasin – contraindincat in caz de enterocolite.
Ceai de fructe de ienupar – nu se recomanda in sarcina sau afectiuni renale severe. Utilizarea indelungata sau supradozarea poate afecta rinichii.
Ceai de galbenele – contraindicat in sarcina.
Ceai de paducel – contraindicat in primul trimestru de sarcina.
Ceai de pelin – contraindicat in sarcina, alaptare, gastrita hiperacida, ulcer gastric si duodenal, epilepsie. Nu este recomandat bolnavilor cu afectiuni psihice si nervoase grave sau in fază acuta.
Ceai de rozmarin – contraindicat in sarcina. In cantitati mari (peste 15 grame pe zi) rozmarinul este toxic, producand gastroenterite si nefrite.
Ceai de coaja de salcie – nu este indicata persoanelor cu hipersensibilitate la salicilati.
Ceai de vasc – nu este indicat in perioada de sarcina si alaptare.
Ceai de marar – nu este indicat daca suferiti de afectiuni cauzate de excesul de hormoni estrogeni (chisturi ovariene/mamare), tumori, histerectomie recenta, poliartrita reumatoida, sclerodermie, scleroza multipla.
Voi mai completa acest articol, pe masura ce gasesc si alte informatii.
bun materialul!!lucruri bune de retinut desi cele mai multe contraindicatii sunt in perioada de sarcina.iubesc ceaiurile si plantele le culeg eu de cele mai multe ori .imi place sa combin afin cu sunatoare,coada soricelului,merisor,tei(putin),salvie,galbenele…dar ma gandesc daca toate sunt ok,daca sunt compatibile.clar nu le combin cu ceaiul verde dar…ce nu stiam era despre marar-nu il voi mai folosi ptr ca am un chist la un san ,chist fara probleme dar nu e cazul de …stimulare .multumesc pentru toate informatiile si astept orice descoperire senzationala. cu respect ,lili