Articol scris de un invitat – Cristina Serghie, avocat in Baroul Iasi.
Creanta reprezinta un drept patrimonial in baza caruia titularul sau, numit creditor, poate pretinde altei persoane, numita debitor, sa execute prestatia la care s-a obligat si care poate consta in a da, a face sau a nu face ceva. Dreptul de creanta are un caracter relativ, fiind opozabil numai debitorului. In virtutea lui, creditorul dobandeste un drept de gaj general asupra patrimoniului debitorului. In caz de neexecutare a obligatiei, creditorul are mai multe modalitati de executare silita a debitorului.
Debitorul poate cere executarea silita in natura a obligatiei cand acest lucru mai este posibil sau executarea silita prin echivalent respectiv prin obtinerea de daune-interese de la debitor in cazul in care acesta nu isi mai poate sau nu vrea sa isi mai execute de buna voie obligatiile contractuale.
Pentru a putea trece insa la executarea silita a debitorului creditorul trebuie sa detina o hotarare judecatoreasca sau un alt titlu executoriu. Aceasta hotarare judecatoreasca poate fi obtinuta prin mai multe modalitati:
- prin procedura Somatiei de plata;
- prin procedura Ordonantei de plata
- printr-o procedura generala de drept comun
In cazul in care creditorul detine informatii suficiente privind solvabilitatea debitorului sau, iar creanta sa este atestata prin inscrisuri, atunci cea mai buna optiune pentru creditor este sa utilizeze una dintre cele doua procedure urgente, respectiv somatia de plata sau ordonanta de plata. Atat procedura somatiei, cat si cea a ordonantei de plata se refera la creante certe, lichide si exigibile. O creanta este certa, atunci cand existenta sa este dincolo de indoiala; este lichida, atunci cand cuantumul sau este determinat sau determinabil; si este exigibila, atunci cand a devenit scadenta.
Procedura somatiei este o procedura speciala si urgenta, ce poate fi utilizata numai pentru recuperarea creantelor reprezentand sume de bani, rezultand din contracte sau din alte inscrisuri, semnate de ambele parti.
Ordonanta de plata poate fi utilizata pe o arie mai restransa, in sensul ca ea reglementeaza recuperarea creantelor reprezentand sume de bani, ce decurg din contracte comerciale, definite drept acele contracte incheiate intre comercianti, ori intre comercianti si autoritati contractante.
In procedura somatiei de plata facturile semnate de debitor sunt singurele dovezi utilizate in fata instantei, in procedura ordonantei de plata se pot utiliza mai multe dovezi pe langa facturi, respectiv alte documente care sa ateste creanta(de exemplu corespondenta dintre creditor si debitor).
De asemenea, in procedura ordonantei de plata debitorul isi poate recunoaste partial datoria, iar judecatorul poate decide recuperarea unei parti din creanta de catre creditor, restul putandu-se recupera in cadrul unei alte cereri in instanta prin procedura generala prevazuta de Codul de procedura civila. In cadrul procedurii somatiei de plata acest lucru nu este permis.
In concluzie, procedura ordonantei de plata este mai avantajoasa pentru creditori fata de cea a somatiei de plata.
Prin procedura generala, conform Codului de procedura civila, inainte de initierea unei actiuni in justitie creditorul trebuie sa incerce sa solutioneze problema cu debitorul in mod amiabil. Astfel, el trebuie sa notifice in scris debitorul invitandu-l la o conciliere, cu cel putin 15 zile inainte de data propusa. Ideal este ca partile sa se inteleaga in mod amiabil, in caz contrar creditorul va putea introduce actiunea in justitie la care va anexa toate documentele care atesta faptul ca partile au incercat sa solutioneze amiabil problema.
Pentru consultatii juridice si asistenta atat la incheiarea contractelor pentru a preveni situatiile neplacute pe durata derularii acestora cat si ulterior in cazul aparitiei unor litigii cu privire la derularea raporturilor contractuale va puteti adresa Cabinetului Av. Serghie Cristina pe site sau la adresa de email office@avocatconsult.ro.
1 Comment on Recuperarea unei creante