Dupa cum v-am promis, revin cu prezentarea urmatoarelor doua carti din seria “Agentia de detective nr 1” scrisa de Alexander McCall Smith. Pentru recenzia primelor doua volume, intrati aici.
A treia carte din serie si ultima publicata in limba romana de Polirom este “O lectie de morala pentru fete frumoase”. O puteti cumpara de pe site-ul polirom.ro la doar 9.9 lei.
In acest volum ne reintalnim cu Mma Ramotswe, acum logodita cu excelentul domn J.L.B.Matekoni, proprietarul service-ului auto Tlokweng Road Speedy Motors. Ea se confrunta cu probleme financiare la agentia de detective astfel incat ia decizia sa mai micsoreze din cheltuieli prin mutarea din sediul actual in sediul logodnicului ei, unde este suficient spatiu. Desi asistenta ei, Mma Grace Makutsi, nu este un angajat necesar, nu are curajul de a o concedia, stiind ca aceasta isi intretine familia de la tara si fratele bolnav. Ba mai mult, se simte obligata sa o promoveze la rangul de director adjunct si sa-i mareasca putin si salariul.
Decizia ei se va dovedi insa foarte buna deoarece domnul Matekoni trece printr-o perioada mai grea din viata, suferind de depresie. Nu mai este in stare sa aiba grija de service iar Mma Makutsi va prelua cu succes conducerea, reusind sa-i tina pe angajati in frau si chiar sa aduca si clienti noi.
In tot acest timp agentia nu duce lipsa de cazuri. Mma Ramotswe va trebui nu doar sa aiba grija de copii si de sanatatea domnului Matekoni, ci si sa descifreze misterul unui copil salbatic, gasit in desert, sa afle daca cumnata unui oficial din guvern incearca sau nu sa-si otraveasca sotul si sa decida care dintre cele 4 finaliste ale unui concurs de frumusete este cea mai cuminte si merita marele premiu.
In concluzie, “O lectie de morala pentru fete frumoase” este o alta carte reusita scrisa de Alexander McCall Smith; mi-a placut atat de mult incat m-a convins sa caut si celelalte volume, ca sa vad ce se intampla in continuare cu Mma Ramotswe.
Si asa am ajuns sa citesc “The Kalahari Typing School for Men”, in limba engleza. Daca doriti sa o achizitionati o gasiti pe Okian, la pretul de 51 lei.
In aceasta noua carte, domnul Matekoni se simte mai bine, revine la postul de conducere de la service-ul Tlokweng Road Speedy Motors. Cu toate acestea continua problemele din familia Mmei Ramotswe. Cei doi copii, Motholeli si Puso, sunt tinta atacurilor verbale ale colegilor de la scoala. Motholeli reuseste sa treaca peste, insa Puso devine din ce in ce mai nervos, lovind pasari si chiar spunandu-le parintilor sai adoptivi ca-i uraste. Problema cu Puso se va rezolva atunci cand Mma Ramotswe il va ruga pe domnul Matekoni sa petreaca mai mult timp cu baiatul, pentru ca acesta sa simta ca face parte dintr-o familie si ca are un tata.
Mma Makutsi se gandeste cum sa-si mareasca veniturile. Ii vine ideea de a tine cursuri de dactilografie pentru barbati. Afacerea ei va avea mare succes, cu aceasta ocazie reusind sa stranga la banca mai multi bani, sa-si cumpere haine noi si sa trimita si sume mai mari familiei sale de la tara. Mai mult, unul dintre cursanti, Bernard Selelipeng, isi marturiseste dragostea pentru ea si vor incepe sa se intalneasca.
Se ivesc noi probleme pentru Agentia de detective nr 1. In oras se deschide o noua agentie, condusa de Cephas Buthelezi. Acesta sustine ca a lucrat ca detectiv in New York, ca are experienta in acest domeniu si chiar promoveaza prin brosuri faptul ca este barbat si ca acest fapt conteaza in munca de detectiv. Cu toate acestea, Buthelezi nu-si face bine treaba. O clienta nemultumita vine la Mma Ramotswe, deoarece nu crede in raportul facut de asa zisul detectiv de la New York. In final, Cephas Buthelezi va veni la Agentia de detective nr 1 si va anunta ca isi inchide agentia deoarece acel oras nu este potrivit pentru el.
Printre toate aceste informatii legate de viata Mmei Ramotswe sau de organizarea agentiei sale, aflam si despre doua cazuri care trebuie rezolvate. Unul este legat de femeia nemultumita de detectivul Buthelezi. Aceasta crede ca sotul o insala iar Mma Ramotswe afla ca intr-adevar acesta este adevarul si este foarte dezamagita cand descopera ca sotul care insala este tocmai Bernard Selelipeng, cel care o curteaza pe Mma Makutsi. Mma Ramotswe discuta cu acesta si gaseste o solutie pentru a-l indeparta, fara o a face pe Mma Makutsi sa sufere. Al doilea caz este legat de vinovatia pe care o simte domnul Molefelo fata de fosta gazda si fosta prietena. Dupa ce a fost foarte aproape de moarte, domnul Molefelo simte nevoia de a-si cere scuze persoanelor pe care le-a ranit in tinerete. Mma Ramotswe va trebui sa gaseasca cele doua femei si sa gaseasca metode potrivite de despagubire.
Saptamana viitoare voi reveni cu recenzia celui de-al cincilea volum, “The Full Cupboard of Life”. Va mai dura putin pana voi ajunge la a sasea carte, am alte lecturi programate pentru viitorul apropiat.
Este minunata seria! Poate ca nu are o adevarata valoare stilistica sau literara, dar lectura este chiar captivanta!Abia astept sa le imprumut de la tine pe cele in engleza si sa ma apuc de citit. Poate termin pana atunci Maestrul si Margareta 🙂
Partea proasta e ca la cartea a 5-a cam incepe sa plictiseasca…cel putin asa mi s-a parut mie. Cu fiecare carte sunt din ce in ce mai putine cazuri si mai multe date despre vietile lor personale. In a 5-a chiar apar multe descrieri, un singur caz (daca imi amintesc eu bine) si nici ala foarte interesant. Dar voi incerca si a 6-a carte…
Foarte frumoasă recenzia! Mulțumim pentru că ne-ai precizat ca sursă a cărților 🙂 Mult succes în continuare și să ne mai anunți dacă mai scrii recenzii ca să le putem promova și noi
Multumesc Alexandra. Ok, va voi anunta pe email. Am de gand sa scriu recenzii si la urmatoarele carti A.McCall Smith.