Am observat ca odata cu venirea toamnei am inceput sa ma simt mai obosita, mai lipsita de chef, fara pofta de mancare…intr-un cuvant – slabita. Nu am dat mare importanta si am continuat sa ma hranesc numai cu ceaiuri si supe, pana cand au aparut si alte simptome care au evidentiat lipsa mea de calciu.
Asa ca m-am hotarat sa o las mai moale cu ceaiurile si sa le inlocuiesc din cand in cand cu o cana de lapte si sa incerc sa mananc mai multe salate si gratare. Voi lua si niste vitamine, pentru a ma pregati corespunzator pentru iarna.
Am descoperit ca salatele nu sunt numai sanatoase ci si foarte satioase. Si partea cea mai frumoasa e ca le poti face din orice ingrediente vrei, nefiind obligatoriu sa adaugi ceva care nu-ti place.
Eu sunt foarte pretentioasa la mancare. Nu mananc cascaval, branzeturi, masline; nu mananc decat carne de pui, vita sau porc. Pana acum vreo 5 ani nu mancam nici pizza, insa acum m-am obisnuit cu ea si nu mai bag de seama cascavalul de la baza. 😛 Nu suport nici prajiturile, decat cele zemoase (ca savarina) sau cu foarte putina crema si chiar si acestea in cantitati limitate (cateva guri). Asta e o chestie buna, ma ajuta mult la silueta. Toti cunoscutii mei adora torturile si prajiturile, numai eu si Felix (nu stiu cum ne-am potrivit si la chestia asta) nu le suportam.
Revenind la salata, va propun o reteta super simpla si gustoasa. Reteta spune asa: cumparati orice legume va plac din piata/supermarket, spalati-le, curatati-le si taiati-le marunt. Fierbeti niste piept de pui, prajiti niste paine si taiati-o bucatele mici. Combinati toate aceste ingrediente, amestecati-le, adaugati dupa preferinta sare, ulei de masline, otet sau dressing, si serviti imediat. Va asigur ca o sa va placa mult. 🙂
Am adaugat si o poza cu salata pe care am facut-o zilele trecute. Am pus varza, salata verde, rosii, morcov, ardei gras, piept de pui fiert si taiat bucatele si crutoane (paine prajita, taiata bucatele mici). Nu am pus sare, ulei sau otet, ci am servit cu putin dressing de iaurt.
Sa nu uitati de fructe, mai ales acum, toamna, cand au aparut atat de multe varietati. Eu inca n-am trecut la mere sau struguri, ci consum tot fructe de vara, de exemplu pepene galben. Acesta contine vitaminele A, B si C, calciu, fosfor, fier si potasiu, de aceea este recomandat daca suferiti de anemie si mai mult, ajuta si la detoxifierea organismului.
Voi cum va pregatiti corpul pentru iarna?
Eu mananc salate cu multe legume in mod constant, nu-mi lipsesc din meniu. Toamna incep sa consum miere cu nuci si catina, sa-mi intaresc organismul. In plus, profit la maxim de sezonul strugurilor, foarte sanatosi.
Pe langa fructe si legume (pe care le mai pun si in congelator ca sa le pot gusta si iarna), toamna de regula iau calciu cu magneziu si zinc.
In rest, cand sunt foarte lenesa pun in blender ce fructe gasesc prin casa, un pic de lapte sau suc de fructe, o lingurita de miere si niste cereale si imi fac o gustare sanatoasa.
Imi recomadase mama sa fac o cura cu propolis de 10 zile pentru ca ajuta la stimularea capacitatii naturale de aparare a organismului. Dar am ramas cu sechele de cand eram mica si ma obliga sa il iau 😀
Ive got one word for you! POLIDIN!
Cand eram mica, aveam astm bronsic, care s-a atenuat, intre timp, si s-a transformat intr-un fel de bronsita astmatiforma. Aceasta apare, cu precadere, cand racesc, adica infectia imi trece destul de repede la plamani si tusesc pana nu mai pot. Pana recent, obisnuiam sa racesc de cel putin 4 ori pe an, adica o data pe sezon… iarna era cel mai cumplit!
In toamna anului trecut, am decis sa-mi fac doua ture injectabile de Polidin, pentru ca nu aveau la ce sa-mi strice. Polidin e o suspensie parenterala formata din portiuni de agenti etiologici, adica, practic, el contine proteine din invelisul mai multor bacterii, inclusiv a streptococilor sau stafilococilor. Chestia e ca, proteinele astea, o data ajunse in organism, sunt recunoscute de catre magrofage [leucocitele specifice destinate sistemului imunitar] si, implicit, de catre imunoglobuline. In alte cuvinte, din cauza lor, se creeaza o imunitate, o rezistenta a organismului la infectia cu agentul etiologic intreg [virulent]. Proteina aia e incapabila sa creeze o infectie, tocmai pentru ca nu are nici macar organizare celulara, e o bucatica vai de capul ei.
La majoritatea racelilor sau gripelor complicate, concura atat elemente virale, cat si mai ales bacteriene. Spre exemplu, expectoratul [adica treaba aia dezgustatoare galbena sau verzuie pe care o scoatem din gat cand tusim] sau secretia din stranut contin, de cele mai multe ori, agenti patogeni morti, alaturi de leucocitele care s-au sacrificat si au consumat bacteriile.
Ei, in cazul in care un individ deja s-a imunizat cu Polidin, ori are sa faca o raceala extrem de superficiala, care are sa treaca doar cu ceaiuri fierbinti [virusurile nu rezista la temperatura ridicata], deci relativ usor, ori nu are sa se imbolnaveasca deloc.
Iar eu sunt un exemplu viu al acestui fapt. Din octombrie 2009, de cand am terminat de facut ultima injectie cu Polidin, nu am mai racit pana acum. UN AN INTREG. Sunt extrem de incatata!!!
Prospectul il aveti aici : http://www.pcfarm.ro/prospect.php?id=2187
P.S.: sa stiti ca nu fac reclama, il recomand cu cea mai mare caldura tocmai pentru ca stiu ca datorita lui nu m-am mai imbolnavit!
Multumesc pt recomandare Cristina! Nu stiam de acest Polidin. Oricum de racit, racesc rar. Cred ca am vreo 2 ani de cand nu am mai racit, ceea ce e destul de ciudat avand in vedere ca mereu am fost o persoana bolnavicioasa. Nu ma plang oricum, ma bucur ca sunt bine, sanatoasa. 🙂 Doar lipsa asta de calciu sau de alte vitamine ma mai supara, dar stiu ca este datorata alimentatiei mele.
Eu incerc sa evit cat mai mult medicamentele. De injectii nici nu mai zic. Sa nu aud de asa ceva. In general sunt impotriva oricaror chimicale pe care marile corporatii producatoare de ‘otravuri’ incearca sa ni le recomande.
Aici a inceput o campanie intensa de promovare a vaccinurilor anti-gripale, insa din cate am citit multa lume le evita…. Si foarte bine fac…
Cand eram mica raceam foarte-foarte des si am facut foarte multe injectii si am luat la fel de multe pastile. Prin urmare, toate aceste medicamente mi-au slabit imunitatea si mai tare. Acum evit cat pot anitibioticele. Nu prea poti sa le eviti cand ai o infectie la masea sa zicem. In rest, folosesc multe produse naturiste, mai ales pentru raceli.
La un inceput de raceala, la mine functioneaza bine ceaiurile fierbinti cu miere si multa lamaie. In general, citricele sunt foarte bune pentru raceli. In cazuri extreme, consum si un catel de usturoi crud si chiar simt cum raceala incepe sa dispara. Ultima data cand am racit, acum un an, am facut febra foarte mare si vechiul leac babesc – cartofi rasi cu spirt – a functionat foarte bine.
Concluzia e ca nu recomand medicamentele pentru chestii minore.
Eu consum foarte multe fructe crude, cam tot anul. Imi plac si salatele de cruditati, dar si salatele care nu sunt 100% crude. De exemplu, salate de paste fainoase cu pesto rosu, rosii uscate, mazare, ardei rosu, sau diverse legume calite usor. Salata de cus-cus cu legume, salate cu fasole boabe, cu naut sau cu orez, salate cu ton.
Mie-mi plac enorm branzeturile, cam de toate felurile si mi-e tare pofta de un cas dulce sau de o telemea buna. In general am in frigider o cutie cu diferite branzeturi taiate cubulete, pe care le mananc alaturi de fructe, ca o gustare.
Catina amestecata cu miere e intr-adevar foarte buna pentru intarirea sistemului imunitar.
Daca iei calciu, intereseaza-te de tipuri de calciu care nu duc la formarea pietrelor la rinichi / fiere sau a depunerilor de calciu (ciocuri). Si eu trebuia sa iau calciu, dar pe de alta parte aveam predispozitie pentru pietre la rinichi. Stiu ca am luat un alt tip de calciu decat cel clasic, dar nu-mi amintesc de care era…
O toamna minunata cu vreme buna sa ai!
Americanca, multumesc de sfaturi. Si eu am predispozitie pentru pietre la rinichi. Cand eram adolescenta am avut pietre la rinichi iar pe la 20 de ani mi-au gasit din nou, dar de data aceasta “doar” nisip la rinichi. De atunci nu am mai avut probleme, dar oricand pot sa apara din nou.
E bine ca ai luat o astfel de decizie, toate alimentele sanatoase te vor ajuta sa-ti intaresti sistemul imunitar. La mine nu exista schimbari prea mari in ale alimentatiei, indiferent de anotimp mananc multe fructe, 3-4 cani ceai verde/zi si din fericire, reusesc sa beau si cei 2 l de apa recomandati.
Cat despre salate, nu ai idee ce-mi plac! Orice cu legume proaspete, piept de pui (fiert/gratar) si un pic de branzica de vaci este delicios.
Chiar zilele trecute am incercat sa fac “almette de casa”: branzica de vaci, o legatura de marar, o lingura de margarina si un pic de tot ceapa (nu prea suport ceapa in mancare de aceea folosesc f putin). Nu-ti zic, e mic dejunul favorit!