O cunostinta de-a mea a descoperit de curand cat de important este mediul online pentru promovarea afacerii. Are peste 50 de ani si incearca sa inteleaga cum e treaba cu blogurile, cu retelele sociale si il admir pentru aceasta – isi da silinta sa se descurce si sa incerce ceva nou.

Cand si-a deschis un blog a crezut ca se pot prelua din carti sau de pe alte site-uri informatii – i-am explicat ca nu, continutul trebuie sa fie original, copiatul implica lipsa de bun simt si de creativitate. La el am inteles de ce mi-a propus acest lucru, insa nu pot intelege cum ajung sa puna pe site-uri/bloguri informatii copiate oameni care o viata intreaga au avut internet, care cunosc acest mediu si regulile lui.

Mi s-a intamplat si mie sa mi se copieze pasaje sau chiar articole intregi. Cand a fost vorba de articol s-a mentionat sursa, insa nu mi-a fost cerut acordul, asa cum este normal. Altii m-au intrebat si fara nici o problema am acceptat. Cand mi-a fost copiat un paragraf (scris pentru un client, nu pentru acest blog) am lasat un comentariu pe blogul respectiv dar nu mi-a fost luat in considerare.

Unii considera ca e o idee buna de a publica un articol complet scris de alt blogger. Chiar si cu sursa precizata. Da, am inteles, ti se pare interesant, iti place foarte mult – atunci fa un articol si pune linkul bloggerului acolo (vezi Linkurile saptamanii). Nu copia munca altui om!

Carti copiate nu am intalnit pana acum, nu stiu cine ar fi atat de “istet” ca sa faca asa ceva. Oricum, daca va fi vreodata cazul, editura va afla si va lua masurile necesare. E si logic. De ce as mai cumpara eu o carte daca o gasesc gratis pe net?

Inteleg ca nu e intotdeauna usor sa gasesti ce sa scrii pe blog. Uneori e mai simplu sa copiezi dintr-o revista sau de pe alt blog si sa te gandesti ca e totul ok caci ai scris de unde ai preluat informatiile. Gandeste-te insa daca ti-ar placea si tie sa patesti la fel. Cum ar fi daca munca ta ar fi copiata 100% de altcineva? Eventual de cineva care are un site mai bine vazut de motoarele de cautare iar la cautari pe google acel site va aparea primul si nu al tau, cel care ai venit cu informatia originala.

Pe scurt:

  • va place mult un articol scris de un alt blogger – puneti pe blog un link catre acel articol, eventual un fragment; precizati parerea voastra in legatura cu acel articol
  • va place mult un articol dintr-un ziar sau revista – povestiti in cuvintele voastre acel articol / precizati ca exista un articol interesant despre respectivul subiect in acel ziar/revista si propuneti cititorilor sa-l cumpere
  • va place mult o carte – realizati o recenzie, copiati cel mult un fragment care pare interesant

Spuneti NU copiatului! Indiferent daca e vorba de alte bloguri, reviste, ziare sau carti.

6 Comments on Interzis pe blog

  1. Exact ce ai zis tu am patit. Am scris un articol pe blog si dupa cateva luni cineva mi-a preluat intregul articol (bineinteles fara sa ma intrebe). A scris sursa, dar cine sa mai intre pe blogul meu daca a citit tot ce trebuia pe respectivul?
    La cautari pe google cu acele cuvinte cheie nu mai apare blogul meu primul (eram singura care scrisese despre asa ceva) ci acel blog. Deci mi-a furat si articolul si vizitatorii.
    Ati zice ca ar trebui sa fiu multumita ca a scris sursa…ca-mi vin vizitatori de acolo. Imi veneau mai multi de pe google decat de pe acel blog.
    Acuma ce sa-i mai zic?

  2. Imi cer scuze anticipat daca deranjez, insa as dori sa te corectez (daca-mi permiti, fireste).
    Verbul “a copia” se conjuga eu copiezi / tu copiezi / etc. Am remarcat utilizarea incorecta in mai multe fraze.

  3. Pingback: polimedia.us/fain/
  4. cred ca suntem multi care am patit acealsi lucru. din fericire pot spun ca am descoperit doar un singur articol copiat cuvant cu cuvant de pe blogul meu (cu citare sursa dar fara a mi se cere acordul). unii fac asta pentru benficii, pentru trafic marit iar altii pentru ca nu stiu sa scrie nimic fara a se inspira de undeva.

  5. Eu spun că fiecare blog/site/etc trebuie să aibă o notiță de copyright vizibilă de pe toate paginile. Eventual în footer sau… în funcție de designul preferat de fiecare autor. Nu e chiar atât de simplu cu “nu copiați” pentru că pe unii nu-i deranjează sau chiar vor să fie preluat un anumit articol/semnalare și repostat în cât mai multe locuri. De obicei au grijă să scrie mare “trimiteți la toți prietenii, toată lista din email și mess” 🙂

    Mă rog, ideea este că atâta vreme cât fiecare autor poate avea o atitudine diferită sau modificată chiar de la un articol la altul, e bine ca cel care vrea să preia o informație să facă efortul să vadă care sunt condițiile pentru a prelua conținut iar autorii să facă efortul să pună undeva vizibil această informație. Alternativa sunt procesele și umblatul prin tribunale dar încă n-am auzit de blogger să dea în judecată pe cineva pentru că i-a fost furat conținut. Totuși probabil că ar prinde bine un început.

    YMMV, evident.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.