In ultimul timp o multime de mici comercianti si-au deschis magazine online. In general e vorba de produse handmade, haine noi si second hand sau produse naturale. Mie majoritatea dintre ele imi plac insa mi-as dori sa vad mai multa seriozitate din partea persoanelor care intretin aceste site-uri.

In ceea ce priveste site-ul care prezinta produsele:

  • nu adaugati widget-uri cu muzica; deranjeaza si e foarte posibil ca vizitatorul sa nu caute butonul de pauza sau de oprire a muzicii, ci sa caute sa inchida site-ul cat mai repede.
  • la fiecare produs pe care il puneti pe site adaugati detalii despre el (ex: ingrediente, materiale folosite, instructiuni de folosire) si pretul de vanzare.
  • asezati produsele pe categorii, pentru ca potentialul client sa gaseasca mai repede ceea ce cauta.
  • nu uitati sa adaugati pagini in care sa va prezentati, sa mentionati care sunt costurile de livrare, comanda minima si sa oferiti date de contact.
  • nu adaugati zeci de bannere – se incarca greu site-ul, se vad urat. Puneti mai bine un simplu link. Si aveti grija cu acest link exchange – de multe ori va veti trezi ca persoana cu care faceti link exchange v-a scos de mult din lista. Poate e bine sa verificati din cand in cand.

Procesul de vanzare nu se termina cu alegerea produsului de catre client. Este foarte important ca:

  • sa raspundeti cat mai repede la comentarii/mailuri, indiferent daca contin comenzi sau doar intrebari. Este posibil sa pierdeti o comanda daca intarziati sa raspundeti chiar si cu cateva ore. Si in plus, imi dau seama de seriozitatea vanzatorului cand vad pe site ca un comentariu a fost aprobat si i s-a raspuns dupa cateva zile bune. Daca nu aveti timp/chef sa intretineti un magazin online, atunci nu va mai faceti unul. Veti dezamagi potentialii clienti si e posibil ca acestia sa transmita mai departe parerea lor negativa despre afacerea voastra.
  • sa nu va certati cu clientii. Daca un client este nemultumit de produsele voastre, cel mai bine este sa va cereti scuze, sa-i dati banii inapoi sau sa-i inlocuiti produsul. Am auzit de cazuri in care vanzatorul i-a spus clientului ca se bucura ca produsul este stricat – asa cum am auzit eu si mi-am facut o parere (nu voi cumpara niciodata de pe acel site) asa si alti potentiali clienti vor auzi de la cei nemultumiti cat de putini seriosi sunt vanzatorii de pe acel site. Bineinteles exista si posibilitatea ca cel care a cumparat sa nu aiba dreptate atunci cand se plange, sa fie rau intentionat sau doar sa caute cearta si atunci e mai dificil sa gasesti metoda cea mai buna pentru a rezolva problemele cu el. Exista si anumite riscuri, dar voi reveni cu un alt articol despre acest subiect.
  • sa trimiteti comanda cat mai repede, sa o impachetati frumos, eventual sa trimiteti si un produs cadou. Conteaza daca adaugati si o carte de vizita draguta sau un mesaj pentru client. Prin aceste mici detalii si bineinteles un produs reusit, determinati clientul sa revina cu noi comenzi.

E decizia voastra daca vreti sau nu sa respectati aceste elemente. Va sfatuiesc sa vorbiti cu cativa clienti fideli, sa le cereti si lor parerea, sa va povesteasca ce le place si ce ar vrea sa schimbati. Mult succes in afacere!

7 Comments on Sfaturi pentru micii comercianti online

  1. Foarte util articolul. Insa, ar mai fi ceva: e nevoie de poze clare, ca sa se observe bine produsul, si de descrieri corecte gramatical, evitarea prescurtarilor excesive si a folosirii ”tz, sh”-urilor.
    Nu poti crede despre o persoana ca este serioasa daca nu scrie corect.

  2. Pingback: polimedia.us/fain/
  3. Widjet-urile cu muzica ma scot din minti,de cele mai multe ori alegand sa inchid site-ul respectiv,decat sa stau si sa caut butonul de unde pot opri muzica…
    la sugestia mai multor clienti am ales sa imi fac si eu un mic blog,dar asta nu pare a-mi fi facilitat comunicarea cu ei si nu stiu daca din cauza blogului sau alte motive…
    la capitolul “sa nu va certati cu clientii”-sunt de acord,dar uneori este imposibil!cand cineva imi scrie un mesaj si dureaza 30 min sa imi dau seama ce anume vrea,si asta nu din cauza mea ci din cauza multitudinii de “ji” in loc de “si”,tz,sh si prescurtari indescifrabile,las si eu un mesaj sa imi spuna si in limba romana,la care persoana respectiva se simte ranita..,:-??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.