Programele TV autohtone m-au dezamagit de mult, asa ca prefer sa le ignor complet. Nu mai urmaresc nici macar canalele de muzica, ce difuzeaza numai videoclipuri aproape porno, cu femei mai mult dezbracate decat imbracate. Noroc de National Geographic sau Discovery si de emisiunile lor foarte interesante, educative, chiar captivante – ele sunt singurul motiv pentru care mai platesc cablul.

Incepand cu acest articol va voi recomanda cateva emisiuni interesante, sper sa va placa si voua. Astept si recomandari de la voi; daca ati vazut ceva care v-a placut, lasati-mi un comentariu cu numele emisiunii si cateva cuvinte despre.

42 Ways To Kill Hitler a fost difuzata pe National Geographic (probabil va fi redifuzat), se gaseste si pe YouTube, impartit in mai multe bucati (1, 2, 3, 4, 5).

De-a lungul celor 48 de minute, ni se prezinta incercarile de asasinare indreptate asupra lui Hitler. Unele au fost aproape nepregatite, cu sanse mici de succes, dar din altele era aproape imposibil de supravietuit. Cu toate acestea, Hitler a trecut peste toate, trufia sa crescand cu fiecare incercare, crezandu-se imortal, protejat de Divinitate.

Dupa ce am urmarit emisiunea nu am putut sa nu ma gandesc cate sute de mii de vieti ar fi fost salvate daca Hitler nu ar fi avut atat de mult noroc. Incep sa cred ca a fost mana sortii, altfel nu-mi explic cum a supravietuit din explozia unei bombe plasate sub masa sa, cum nu a explodat o bomba pusa in avionul sau personal, cum a schimbat ora unui discurs in ultimul moment, salvandu-se astfel de o alta bomba. Din toate aceste incercari a iesit nevatamat, cu rani superficiale.

Hitler si-a luat singur viata, dupa ce a vazut visul sau destramat. Nu este insa o pedeapsa prea mare pentru cruzimea de care a dat dovada in timpul vietii. Cruzime sau poate nebunie. Nu stiu ce om ar putea fi atat de crud – doar unul bolnav psihic, un psihopat.

20 Comments on Recomandari TV: 42 Ways to Kill Hitler

  1. imi amintesc de documentar si eram si eu tare mirata cum a putut avea atata noroc! si aia cu schimbarea orei discursului chiar a fost mana destinului…si totusi, cati oamnei curajosi erau in armata germana, de au planuit astfel de atentate. multi oameni ar fi fost salvati, intradevar si altfel ar fi fost istoria(si eu sunt pro national geographic si discovery si anti-restu)

    • Adizzy: Da, chiar multi oameni curajosi, insa unii s-au trezit cam prea tarziu. Nu pot sa nu ma intreb cum de un om cu astfel de viziuni a ajuns sa manipuleze o armata si o tara intreaga.
      In ceea ce privesc programele TV, eu sunt f happy zilele astea ca prind mai multe canale din gama Discovery: History, Science, etc. Cred ca e o promotie sau ceva.

  2. Eu cred ca a fost un nesimtit care a profitat de starea de spirit precara a germanilor, din timpul perioadei interbelice. Nemtii au avut f mult de suferit de pe urma primului razboi mondial, li s-au luat Alsacia si Lorena de catre francezi, si aveau si o gramada de datorii de platit…asa ca el n-a facut nimic altceva decat sa fructifice scarba generala pe care o nutrea poporul german vizavi de celelalte state europene.

    Bineinteles ca dupa ce a inceput sa se imbete cu putere, a devenit un narcisist fanatic si a infaptuit inca si mai multe grozavii. Insa, uneori, ma gandesc cat de diferite ar fi lucrurile in ziua de azi, daca el ar fi castigat razboiul [ipotetic, bineinteles]. Pe de alta parte, ma gandesc…cat de prost poti fi sa crezi ca poti invinge armata sovietica, pe teritoriul ei..in Siberia !? 🙂
    Iar holocaustul a avut o ratiune pur economica, din punctul meu de vedere. O data cu exterminarea evreilor, posesiunile lor au ajuns la nemti, inclusiv lichiditati, o multime de fabrici si afaceri foarte bine gandite.

    🙂

    • Cristina: Asta discutam si cu prietenul meu, despre motivatia holocaustului. Daca era vorba doar de bani, atunci de ce a trebuit sa-i omoare? Sau sa-i incarcereze in lagare? Nu puteau pur si simplu sa le confiste averile si gata? Doar si la noi s-au confiscat atatea in perioada comunismului.
      Eu cred ca Hitler ii ura pur si simplu, dorea sa-i faca sa sufere cu orice pret, sa-i omoare ca pe niste caini. Nemtii nu-i considerau oameni pe evrei, ii priveau mai rau ca pe niste animale. De asta spun ca a fost un psihopat, cred ca ii facea placere sa omoare oameni nevinovati.

  3. Eu auzisem ca pana si uciderea lor era economica…cica atunci cand le ardea cadavrele, rezulta un fel de faina de carne pe care puteau sa o foloseasca in hrana animalelor, ca si concentrate.. Sounds creepy, dar asta tot intr-un documentar am vazut 😐

    Fara indoiala, normal la cap nu a fost, sunt la fel de convinsa ca si tine.

    • Cristina: Ingrozitor…
      Tot ce pot sa sper este ca invatam cu totii din greselile din trecut, pentru ca asa ceva sa nu se mai repete.

  4. Există foarte multe interpretări ale perioadei respective, şi nu spun că Hitler nu era psihopat sau că a procedat corect, dar comunismul a făcut 130 milioane de victime, mai ales în Rusia şi acolo nu este numit genocid. Dovezi reale în ceea ce priveşte al doilea război mondial din câte am înţeles există în privinţa unui singur milion de evrei, deşi se susţine că au fost 6 milioane. Acum eu nu sunt istoric şi nu îmi pot da cu părerea, dar şi Stalin a fost un psihopat şi la sfârşitul WWII a fost în banca acuzatorilor.

    • Anca: Cu siguranta; mi-ar placea sa vad documentare sau sa citesc mai multe carti si despre comunism, ca despre holocaust si despre al doilea razboi mondial tot am vazut/citit. Daca ai vazut ceva pe la discovery/national geographic si mai stii titlul, lasa-mi un comentariu, poate gasesc pe net.

  5. P.S. Tot la sfârşitul WWII, după ce Japonia a semnat capitularea, au fost lansate cele 2 bombe atomice. Americanii de ce oare nu sunt acuzaţi de ucidere în masă a mii de oameni nevinovaţi. Şi eu mă revolt când mă gândesc la Hitler şi la ura lui împotriva altor rase, dar cred că ar trebui să ne gândim şi la alţi psihopaţi ai lumii ale căror acţiuni sunt rămase în umbră şi doar unele puternic mediatizate.

    • Anca: Am vazut un documentar cu cele doua bombe atomice – groaznic. Ma gandesc si la efectele radiatiilor, care au lasat o multime de oameni condamnati la moarte.

  6. Asa ce-mi mai place sa urmaresc la TV este emisiunea TimeWarp difuzata pe Discovery: http://www.yourdiscovery.com/web/time-warp/. Mihaela (pt. ca am observat ca esti pasionata de istorie), am vazut ca saptamana aceasta pe National Geographic se difuzeaza un documentar despre bombardarea Germaniei: http://natgeotv.com/ro/bombardarea-germaniei. Ceva similar vazusem eu pe acelasi post anul trecut, in care era descris detaliat pe zile al II-lea razboi mondial si aminteste si despre holocaust: http://natgeotv.com/ro/al-doilea-razboi-mondial + http://natgeotv.com/ro/al-doilea-razboi-mondial/clipuri/holocaustul-prin-gloante

    • Bucur: Fontul se poate schimba de fiecare utilizator in parte. In partea din dreapta sus, daca te duci cu mouse-ul, va aparea un icon cu “increase, decrease text size” si vei putea da fontul asa cum ti-l doresti tu.
      Mie imi apare bine, destul de mare, poate voua va apare cea mai mica marime sau una din cele mai mici.

  7. @Mihaela: Antisemitismul era foarte puternic in aproape toate tarile din Europa la acea perioada, nu numai nemtii urau evreii. Si la noi a fost prezent, de exemplu.

    @Anca: Bombele atomice au fost lansate tocmai pt ca Japonia nu a semnat capitularea. Ele au fost lansate inainte de capitulare, pe 6 respectiv 9 august iar capitularea neconditionata a fost pe 15 august. Problema era ca Japonia nu vroia sub nicio forma sa capituleze, asta a fost motivul principal al bombelor atomice.

    Si nu se ia nimeni de americani ca au dat bombele atomice pentru ca tocmai ei au ajutat atat Japonia, cat si Germania sa ajunga la nivelul economic pe care il au ele acum.

    Cat despre holocaust , eu personal nu cred in toate miturile ca Hitler ura evreii pt. ca avusese el nu stiu ce coleg in armata evreu care i-a facut nu mai stiu ce si de aia ii uraste. Nu. Totul a fost pur economic. Si nu a putut sa le confiste averile pentru ca erau mult, mult prea multi. Si asa au avut si putere de munca pt armele de razboi, oameni pentru diverse teste, totul a fost mai simplu pentru el asa, mai ales ca antisemitismul era puternic la vremea aia.
    Insa mi se pare putin aiurea ca se face atata valva pt evrei cand tiganii au patit la fel (ca sa nu mai zic de homosexuali sau persoanele handicapate atat fizic cat si mental). Si aici nu e vorba doar de numar ci de faptul ca evreii au ramas in continuare importanti si trebuie sa mediatizeze acest eveniment pentru a nu se mai intampla inca o data.

    Cat despre invatatul din greseli, nemtii nu au invatat dupa primul razboi mondial, dovada cel de-al doilea razboi mondial si foarte rar se intampla ca la nivel politic oamenii sa invete din greseli.

    Iar Stalin (si URSS) era mult prea puternic pentru a fi invins de oricine la vremea aia.

    @Mihaela (din nou) – Despre comunism (cel putin in Romania) sunt interesante marturiile detinutilor politici, ai celor anti-comunisti. Majoritatea cartilor au iesit dupa ’90 ca inainte absolut totul era musamalizat si marturiile astea s-au pastrat prin ceea ce noi, istoricii, numim istorie orala. Cei care s-au ocupat de asta au strans foarte multe interviuri de la detinuti si multe sunt publicate recent. A, si un loc interesant de vizitat pentru asta este memorialul de la Sighetul Marmatiei. E foarte impresionant.

    Am vazut si eu documentarul asta de vreo 2 ori si e chiar interesant. Sunt bune multe din documentarele date de Discovery si Nat Geo insa mai dau si prostii. Cel putin sunt unele legate de Egiptul Antic care sunt de-a dreptul inventate. Eu vorbesc strict despre adevarul istoric. Unele de istorie antica si de inainte sunt bazate mai mult pe presupuneri si promoveaza doar senzationalul, desi e total fals ce zic ei acolo. Dar din celelalte pe care le-am vazut eu pana acum, majoritatea au fost bune ,ba chiar foarte bune. 🙂

    • Anca: Multumesc pentru informatii si pentru pareri. E asa placut sa discuti cu cineva despre toate aceste lucruri, sa inveti din cunostintele altora, sa ti se expuna un alt punct de vedere. Asta mi-as dori sa obtin cu fiecare articol pe care il scriu.
      Am sa caut carti cu marturii ale detinutilor politici, poate voi gasi si ceva documentare. Anca mi-a promis ca imi va da o lista cu carti despre acest domeniu.

  8. Documentare nu cred ca sunt foarte multe, cel putin nu despre Romania, insa am avut norocul sa am anul trecut un curs in care s-a vorbit mult despre asta si am si ascultat marturii ale detinutilor pentru ca am avut acces la niste casete. Dar cartile sa stii ca sunt micute si sunt sub forma de interviu. Se citesc foarte repede si ramai pe ganduri dupa ce le citesti… A, si mai sunt si foarte ieftine. Am si eu vreo 3-4 in Bucuresti si o sa iti zic exact numele. Acolo la memorial se vindeau si cd-uri cu interviurile luate. Toate astea sunt foarte, foarte impresionante. Oricum, cand ajung in Bucuresti o sa iti dau un mail cu numele lor sau pot chiar sa ti le imprumut daca vrei. 🙂

    • Anca: Multumesc mult! Chiar sa-mi trimiti un mail cu numele lor, sa vad daca le gasesc pe undeva. Daca nu, le imprumut de la tine – multumesc! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.