La ultima intalnire a Clubului de Carte, Anca ne-a recomandat nuvela Sonata Kreutzer de Lev Tolstoi, iar dupa cateva saptamani, cand am fost in vizita la ea, mi-a si imprumutat-o. Am fost tare curioasa sa o citesc, nu stiam absolut nimic despre subiectul ei, insa ultima experienta avuta cu Anna Karenina, care mi-a placut teribil, m-a indemnat sa citesc aceasta nuvela cat de curand.

Am citit Sonata Kreutzer in formatul colectiei Biblioteca pentru toti si astfel am avut ocazia de a citi si despre viata lui Lev Tolstoi. Pentru cei care nu stiti, fiecare carte din aceasta colectie are la inceput un tabel cronologic in care ni se prezinta cele mai importante momente din viata scriitorului cartii.

Sonata Kreutzer mi-a placut. Nu pot spune ca m-a impresionat, nu mi-a lasat o imagine atat de puternica precum i-a lasat Ancai, dar nici nu m-a plictisit. Nu m-a incantat peste masura monologul interior filozofic al personajului principal, nici sustinerea sa ca femeia exista pentru desfatarea barbatului, insa mi-a placut cum povestea despre viata sa de cuplu. Pozdnyshev (personajul principal) ii relateaza colegului sau de drum despre drama casniciei sale, presarata cu gelozie, certuri, neintelegeri, pasiune si iubire.

Un fragment din carte, cu privire la muzica si la ceea ce trezeste in sufletul celui care o asculta, m-a impresionat, de aceea vi-l expun mai jos.

Muzica ma face sa uit de mine insumi, de adevarata mea situatie; ea ma stramuta in alta lume, care in orice caz nu este lumea mea. Sub influenta muzicii mi se pare ca simt ceea ce de fapt nu simt, ca inteleg ceea ce nu inteleg, ca pot face ceea ce nu pot sa fac.

Ea, muzica, ma transpune fulgerator si nemijlocit in starea sufleteasca in care se gasea acela care a compus-o. Ma contopesc sufleteste cu el si impreuna cu dinsul trec de la o stare de spirit la alta, dar de ce fac asta, nu stiu.

Tot aceasta carte mi-a trezit curiozitatea in legatura cu Sonata Kreutzer. Am cautat mai multe informatii despre ea, am si ascultat-o si este intr-adevar frumoasa.

In continuare va invit sa ascultati si voi Sonata pentru vioara nr. 9 de Beethoven, dedicata violonistului francez Rodolphe Kreutzer. Varianta aleasa de mine este interpretata de Nathan Milstein.

3 Comments on Sonata Kreutzer – Lev Tolstoi

  1. eu nu prea am obiceiul sa citesc carti in schimb imi place sa ascult muzica clasica, ma linisteste, ma face sa ma gandesc mai profund la anumite chestii, imi place sa imi iau o cana de ceai langa mine si sa ascult linistit… iti sugerez sa cauti topul cu cele mai bune 100 piese clasice 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.