A fost o vreme cand tot ce citeam erau carti glossy sau acele carti de psihologie motivationala. Cele glossy mi se pareau amuzante, ma distrau, iar cele de psihologie motivationala erau pur si simplu usor de citit, cu multe imagini si putine pagini – simteai ca rasfoiesti o revista, nu ca citesti o carte serioasa. Asta pana cand m-am mai trezit si eu la realitate si am inceput sa citesc si carti mai calitative. Trebuie sa recunosc ca o mare influenta a fost si Clubul de Carte, unde am primit recomandari, sfaturi, care chiar m-au ajutat.
Am ramas in schimb cu o parere foarte proasta despre acele carti de psihologie motivationala. “Descopera-ti destinul”, “Totul depinde de tine”, “Arta fericirii”, “Arta de a reusi in viata”, “Cum sa ajungi destept, sanatos si bogat!” (toate sunt titluri reale) si altele asemenea nu fac decat sa insele oamenii, cu promisiuni de fericire eterna si bogatie. As vrea si eu sa vad pe cineva care s-a imbogatit dupa ce a citit o carte despre cum sa te imbogatesti, o persoana care acum nu mai poate de fericire dupa ce a citit despre cum sa fii fericit sau o persoana care acum este expert in manipulare doar dupa ce a citit cateva carti de acest gen. In afara de faptul ca poate pot oferi o consolare de moment persoanelor cu probleme, care nu sunt multumite de anumite elemente din viata lor, aceste carti nu fac decat sa ne consume timp si bani.
Consider ca poti invata mult mai multe despre viata si fericire citind carti de calitate, carti clasice ale unor mari scriitori. Poti gasi refugiu si consolare si in carti de poezii, in muzica, in cei apropiati. Insa nu in aceste carti.
Pentru fanii Family Guy: probabil ati vazut episodul in care Brian scrie o carte – Wish It. Want It. Do It – in doar 3 ore. Mi-a placut mult episodul, exemplifica foarte bine situatia cu aceste asa zise carti self help.
Ce continea cartea lui Brian (pentru cei care nu au vazut episodul):
Capitolul I: Doreste. Care sunt lucrurile pe care ti le doresti cel mai mult? Foloseste urmatoarele pagini albe pentru a scrie despre dorintele si visele tale.
Si acum cateva studii referitoare la aceste minunate carti:
Reading some self-help books can convince women that they were victims of childhood sexual abuse even if they have no memory of it, a sociologist has claimed. Sursa
The problem with self-help books: Study shows the negative side to positive self-statements. Sursa
Daca vrei sa te imbogatesti, daca vrei sa ai succes in cariera, atunci fa niste cursuri, munceste, castiga experienta. Daca vrei sa fii fericit, socializeaza, invata sa te iubesti si sa te respecti, mergi la un psiholog daca consideri ca e cazul.
Si daca vreti neaparat sa cititi astfel de carti, macar alegeti titluri semnate de profesori, de doctori, nu de Gicu care s-a gandit ca e momentul sa se imbogateasca pe seama voastra. Si ar fi bine sa nu va limitati la aceste carti pentru ca va asigur ca nu veti castiga nimic.
Si inca o data o zic…astept sa cunosc persoana care a citit oricare dintre aceste carti si imi poate spune ca acea carte si-a indeplinit promisiunea scrisa pe coperta.
Iti dau dreptate cu punctul tau de vedere; pe piata sunt extrem de multe carti care trateaza aceste subiecte. Oricum cred ca asta e un adevar general valabil pentru absolut toate cartile: de la automotivationale, la management, marketing, etc. Daca nu pui in practica, daca nu esti convins ca vrei sa faci o schimbare la tine, daca esti pur convins ca tot ce a mers pentru altii va functiona pentru tine, atunci inseamna ca nu ai niste obiective stabilite, nu stii in ce directie sa o iei, etc.
Mihaela: As vrea sa nu se mai puna atata pret pe aceste carti, mai ales ca unele sunt niste mari prostii. As vrea sa se citeasca mai mult decat aceste carti.
Ele sunt atragatoare tocmai prin mesajul scris pe coperta si sunt unii care chiar cred ca daca vor citi acea carte se vor imbogati, vor fi fericiti, s.a.
Intr-adevar, unele titluri sunt de-a dreptul penibile, la urma urmei reteta succesului, a fericirii, etc. este “customizata” pentru fiecare in parte, insa putin inteleg lucrul asta.
Eu am primit o carte, de genul asta, f. ‘interesanta’! Se numeste “De ce barbatii se insoara cu scorpii? Un ghid pentru femeile care vor să cucerească inima unui bărbat ” 😉 Hai, ca v-am dat gata! 😀 =))
Lucia: Chiar ca. :)) Am auzit si eu de cartea asta. Poate odata voi face un articol cu cateva carti din astea cu titluri foarte…interesante. :))
E o idee foarte buna! Astept cu mare interes! 😀
Mie personal mi se par stupide cartile astea. Nu ajuta la absolut nimic..o carte nu te convinge sa faci anumite lucruri ca sa fii mai bun. Daca tu nu ai vointa o carte sigur nu o sa ti-o dea. Eventual hai, poate o zi, doua dar maxim o saptamana ai sa faci ceva ce scrie in carte. Mi se par doar metode de a se imbogati unii pe suferinta altora. Atata tot.
Anca: We think the same. 🙂 Cel putin in cazul asta. 😛
Am citit tot felul de carti in ultimii ani…. acum nu stiu cu siguranta daca se incadreaza in categoria mentionata de tine. Parca da, parca nu. Oricum, am ales autori despre care ma documentasem in prealabil si nu la intamplare din raftul respectiv. Poate unele se incadreaza la self-help, altele la psihologia practica, altele ar fi despre succesul financiar….. au fost destul de variate temele.
La psihologia practica l-as incadra pe Alan Pease, care scrie si impreuna cu sotia lui, Barbara. Un exemplu ar fi: “De ce barbatii se uita la meci si femeile in oglinda?”, dar toate cartile lui mi s-au parut interesante. Trateaza relatiile barbati-femei cu umor, presarand insa si elemente din psihologie, medicina si e scrisa pe intelesul tuturor. Mie imi place foarte mult stilul lui.
Schimband putin subiectul, editura Polimark, care vad ca a disparut, avea candva o multime de carti interesante, adunate in colectia Psihologia vietii cotidiene: Puterea trupului, Limbajul trupului, Limbajul vorbirii. Toate mi s-au parut interesante. Cred ca la aceasta editura l-am descoperit pe Alan Pease.
Mai apoi, exista carti despre educatia financiara, precum: “Rich Dad, Poor Dad”, scrisa de Robert Kiyosaki sau alte carti scrise de el, unele impreuna cu Donald Trump. Sau un titlu care ar semana cu cele de mai sus 🙂 “Think and Grow Rich” (Napoleon Hill) – nu e deloc bullshit. Napoleon Hill a fost un om foarte inteligent si foarte apreciat si credeti-ma, cartea merita citita 🙂
Imi amintesc ca in liceu profa noastra de geografie ne recomanda astfel de carti si ne cam sugera sa le cumparam. Una din ele, de care imi amintesc acum, era Calea Fericirii. Nu am inteles nimic din cartea respectiva si am vandut-o unei alte colege :)) Pana in ziua de azi, nu am mai auzit nimic de cartea respectiva, insa am descoperit alte carti, alti autori, care mi-au schimbat modul de a gandi si m-au ajutat in anumite momente din viata. Nu incerc sa conving pe nimeni de nimic, insa daca pentru mine functioneaza, sunt super incantata.
“The Secret” este iar o carte deosebita, dar sigur, nu toata lumea reuseste sa inteleaga ce si cum, nu toata lumea are mintea deschisa pentru asa ceva. Eu am avut initial varianta audio-book si cand am inceput sa ascult am zis ca e absurd si m-am enervat. Cum poate cineva sa-ti spuna ca poti fi fericit, cand tu te simti super nasol si ai impresia ca toate merg prost 🙂 Aveam senzatia ca numai americanii inghit astfel de baliverne. Apoi am cunoscut romani care auzisera de asa ceva, oameni pe care nu i-as fi crezut niciodata amatori ai genului asta de carti, si am zis: hai totusi, sa-i mai dau o sansa. Si bine am facut 🙂
Cat despre clasicii literaturii, nu contest meritele lor, in niciun caz. Citesc carti din ambele categorii, dar nu cred ca scopul lor este de a invata ceva din ele, mai ales cand vorbim de fictiune (la fel am putea sa invatam din filme). Da, cand e vorba de subiecte istorice, de un jurnal de calatorie, de memoriile cuiva….. mai putin insa din beletristica.
In concluzie, citesc din ambele categorii, dar unele sunt pur informative, pentru a invata lucruri noi, iar altele pentru relaxare, divertisment….
Scuze ca am scris povesti…. poate nu intereseaza pe nimeni, insa am vrut sa vezi si un alt punct de vedere 🙂
Americanca: Nu ai scris povesti, mi-a placut mult ce ai povestit. 🙂 Mersi de info.
Literatura de proasta calitate .
Incearca sa ii spui unui sinucigas sa fie optimist si ca viata e frumoasa …
“The Secret” este iar o carte deosebita, dar sigur, nu toata lumea reuseste sa inteleaga ce si cum, nu toata lumea are mintea deschisa pentru asa ceva.”
Am citit si eu cartea “Secretul” insa lipsa argumentelor valide din ea m-a lasat rece. Dupa parerea mea, o persoana poate sa citeasca si peste 100 de carti automotivationale de genul acesta si tot inculta va ramane. Majoritatea cartilor de acest gen sunt pseudostiintifice. nu contin deloc argumente valide ci doar pareri si experiente personale. Atat si nimic mai mult.
“cat despre clasicii literaturii, nu contest meritele lor, in niciun caz. Citesc carti din ambele categorii, dar nu cred ca scopul lor este de a invata ceva din ele, mai ales cand vorbim de fictiune (la fel am putea sa invatam din filme). Da, cand e vorba de subiecte istorice, de un jurnal de calatorie, de memoriile cuiva….. mai putin insa din beletristica.”
Complet fals! Cum adica nu poti invata din cartile de beletristica? Ai citit vreodata vreun roman de A. Dumas? Ai citit vreodata vreun roman de Dostoievski, Hugo, Tolstoi, Sienkiewicz etc? Cum poti sa spui de exemplu ca de la Rhonda Byrne poti invata ceva iar de la Dostoievski nu? Ceea ce ai scris mai sus e doar o afirmatie neargumentata si am fi tare curiosi sa-ti citim si argumentele care sprijina aceste afirmatii. Simpla enuntare a unor pareri personale nu reprezinta un argument.
Citind de ex romanele lui Dumas, pe langa istorie si geografia Frantei, uti dezvolti vocabularul si iti formezi o imagine de ansamblu asupra societatii din acele vremuri. De asemenea, prin multitudinea de situatii in care sunt puse personajele, contin o experienţă vastă de viaţă, care poate fi extrasă parţial din lectură de catre cititor. Asa ca beletristica poate fi foarte practica pt viata cotidiana a individului.