Mi-am dorit sa gust un ceai afumat inca de cand am vazut unul in meniul de la Ceainaria Carturesti. Prin urmare le-am intrebat pe fetele de la CTS Corner daca au asa ceva in stoc si astfel am ajuns sa cumpar Lapsang Souchong, ceai negru afumat.

Lapsang Souchong este originar din provincia Fujian, este un ceai uscat in fumul unor ace de pin arzand. Are o aroma puternica, asemanatoare mirosului unui foc de tabara.

Inainte de a povesti mai departe despre el, vreau sa felicit staff-ul de la CTS Corner pentru amabilitate si pentru atentia pe care o acorda fiecarui cumparator. Mereu am gasit aici persoane dispuse sa ma ajute, sa-mi raspunda la toate intrebarile, sa-mi ofere atunci cand trebuia spatiul necesar pentru a alege ceaiul dorit. Nu s-au suparat cand le-am cerut din mai multe sortimente doar 20 grame, au cautat cu rabdare etichete pentru fiecare deoarece le-am mentionat ca am nevoie pentru prezentarile de pe blog. Si bineinteles, mi-au facut si o mare placere atunci cand mi-au daruit acel discount de 15%. Cum sa nu ma simt apreciata si cum sa nu revin mereu acolo, cand sunt atat de bine tratata? De aceea cred ca voi mai astepta pana sa vizitez noul magazin din Independentei, deoarece desi cel de la Felicia este mult mai departe, ma simt mult prea bine acolo ca sa schimb locatia. Poate si angajatii din Independentei sunt la fel de prietenosi, nu stiu, insa deocamdata raman client fidel CTS Corner din Felicia Iasi. 🙂

Dar sa revin la subiect. Din punctul meu de vedere, Lapsang Souchong este un ceai pentru pasionati. Inainte sa-l cumparati, cereti sa-l mirositi – daca nu va place mirosul si nu credeti ca puteti bea un ceai al carui miros nu va place, nu-l mai cumparati. Eu l-am mirosit, am simtit aroma de…afumat, dar tot l-am cumparat, pentru ca am vrut neaparat sa incerc si acest tip de ceai.

Dupa cum se vede si din prima imagine, pentru 50 grame platiti 10 lei. Costa 0.20 lei/gramul, eu am cumparat 20 grame. Am preparat si servit acest ceai alaturi de cateva din fetele de la Clubul de Carte. Inainte de a-l consuma am avut grija sa aduc zahar si lapte pe masa, pentru ca stiam ca vom avea nevoie. 🙂

Parfumul ceaiului este foarte puternic, se simte chiar si de la distanta. Mai mult, a fost nevoie sa spal de vreo 2 ori ceainicul si bolurile de ceai pentru a scapa de miros. Si e set de ceai din portelan, nu din lut. Datorita parfumului neplacut, este dificil de baut. Am facut tot posibilul sa nu inspir si am luat cateva guri de ceai. Ceaiul este placut, mai ales in combinatie cu o lingurita de zahar si cu lapte. Fara indulcitori, nu cred ca l-as fi putut bea. Nu am putut bea prea mult din el in schimb, datorita mirosului. Insa trebuie sa recunosc ca a fost o experienta interesanta si ma bucur mult ca acum stiu si eu cum e ceaiul negru afumat.

Las acest ceai pe mana cunoscatorilor, adevaratilor pasionati de ceai, care stiu sa aprecieze un ceai bun. Eu inca sunt mult prea la inceput si tot ce am este aceasta curiozitate care ma impinge sa degust diverse sortimente.

Update (textul de mai sus a fost scris inainte de 20 ianuarie): Mihai de la Teadvisor mi-a oferit o sugestie de consum pentru ceaiul Lapsang Souchong.

1. Cand iti prepari un ceai, sa zicem un ceainic de 500ml, pui o lgt de lapsang si una de earl grey (ceai negru cu ulei de bergamota). Poti sa faci acest amestec de la inceput si sa il lasi intr-o cutie sa se imbine aromele. Vei simti mai mult aroma de bergamota, cu niste usoare note de afumat. Este foarte bun.

2. Peste Lapsang-ul pe care il ai poti pune dupa gustul tau, lavanda. La fel dupa un timp, va capata un caracter floral care rotunjeste aroma intepatoare a ceaiului afumat.

3. Lapsang-ul de calitate are niste note fructate de Longan (un fruct din familia Lychee). Asa ca poti sa mai faci o combinatie delicata de Ceai negru China Lychee cu Lapsang Souchong, obtinand un sortiment care imita destul de bine un grad superior de lapsang, cu note fructate. (La fel ca si lychee, longan-ul are o aroma combinata de struguri albi stropiti cu apa de trandafiri).

Sursa

11 Comments on Sortimente de ceai: ceai negru afumat Lapsang Souchong – CTS Corner

  1. Ah,si am intrat si pe site-urile recomandate de tine,teadvisor si teaheaven. ce prezinta ei acolo e extraordinar. ce accesorii,ce ceaiuri..minunat,dar cred ca si scump.putini isi permit sa investeasca atat intr-o pasiune.

    • Elena: Ma bucur ca-ti plac prezentarile. Si da, acele site-uri sunt deja altceva, ei prezinta arta. Si cred si eu ca e scump, oricum mult prea scump pentru bugetul meu actual. Nu pot sa-mi permit sa investesc mai mult de …sa zicem 50 lei/luna pentru aceasta pasiune, pentru ca mai ales acum iarna intervin multe probleme: facturi, mancare, transport. Daca stateam la parinti poate ar fi fost altceva, dar am deja o varsta, nu mai pot sta in carca lor. 🙂

  2. Mie mi s-a parut acceptabil…pentru un ceai cu gust de slanina afumata! :)) Daca era in perioada Craciunului era chiar perfect..nici nu trebuia sa mai fac friptura, deschideam doar ceainicul si umpleam casa de mirosul ala specific 😀

    Anyway, n-a fost rau, dar, asa cum ai spus si tu, trebuie adaugat niste lapte, macar, ca sa se mai atenueze din gust.

    • Cristina: A fost o experienta interesanta. 🙂 Azi cand am mai baut un bol din el mi s-a parut mai ok. Nu l-am lasat foarte mult in ceainic inainte de a-l bea, doar vreo 5 minute. Cand ne-am intalnit eu, deja statuse destul de mult la infuzie si poate de aia mi s-a parut mult mai rau. Eh, nu stiu. 🙂 Oricum, pare interesant in combinatie cu un Earl Grey bun sau cu lavanda.
      Apropo, ai incercat Earl Grey-ul de la mine? Ti-a placut? Dar celelalte ceaiuri negre, la vrac?

  3. Am apucat sa incerc doar Pearl Night Sweetwood si mi s-a parut chiar foarte bun! Ia chiar sa ma duc acum sa-mi fac un Earl Grey..asa evit sa-mi mai fac o cafeluta, de ora 17:00 ;))

    • Cristina: Si mie mi-a placut Pearl Night, sper sa apuc sa scriu despre el cat de curand. Si eu mi-as mai face un ceai, dar in nici un caz negru ca adorm greu. Ceva de fructe sau rosu. 🙂

  4. Ai prins unul de proasta calitate. Mai demult, si eu am patit asa , si cativa ani nu am vrut sa incerc souchong. O sa iti pun in mostre unul bun, dar incearca cu infuzii scurte.

    • CaleaCeaiului: M-am gandit si eu ca am prins ceva prost, dar daca nu aveam cu ce sa compar, nu puteam spune sigur. Multumesc pentru sfat si pentru mostre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.