In sfarsit am ajuns si la Chisinau, de mult timp imi doream sa-l vizitez. Nu ma asteptam sa vad prea multe obiective turistice deoarece scopul calatoriei era de a merge la Targul de Vinuri de la Moldexpo si la Cricova, dar pana la urma am avut timp de toate.
Am plecat din Iasi joi dimineata, am calatorit cateva ore bune (pe care eu le-am petrecut in compania unei carti foarte bune – Bora Bora de Alberto Vasquez – Figueroa), am stat ceva timp si la granita, si am ajuns in sfarsit pe la ora 13.00 – 14.00 si la Chisinau. Ne-am cazat la Vila Verde, un hotel de 3 stele din oras care arata minunat, cu servicii ireprosabile si mancare foarte buna. Am mancat, dupa care ne-am indreptat spre autocar, cu care am facut un tur al orasului.
Impresii dupa tur:
- Evident, ambasada Rusiei este printre cele mai deosebite cladiri din oras (din pacate nu am reusit sa ii fac o poza).
- Cladirile din oras mi s-au parut destul de neingrijite, unele lasate in paragina, lucruri pe care oricum le vedem deseori si in orasele noastre.
- In Chisinau sunt cateva blocuri foarte inalte, cu cate 15 – 20 de etaje.
- Mi-au placut strazile largi, cu multe benzi pe fiecare sens de mers si drumurile mult mai bune ca ale noastre.
- Moldovencele sunt femei foarte frumoase si din cate am observat, mai decente ca romancele noastre. Nu se dezbraca la fel de mult, in mall nu vezi pitzipoance, la televizor totul este mult mai conservator ca la noi.
- Majoritatea reclamelor sunt scrise atat in romana cat si in rusa.
- In magazine sau la telefon lumea raspunde in rusa.
- Unii taximetristi, desi stiu romana, nu pornesc daca nu le spui in rusa unde vrei sa ajungi. A patit-o una din persoanele din grup, pana cand nu i-a dat la telefon pe cineva care i-a zis in rusa taximetristului unde sa mearga, nu a plecat de pe loc.
Dupa tur am mers la Targul de Vinuri de la Moldexpo. Lume multa, vin de calitate; am apreciat ca se puteau face poze in voie, nu te oprea nimeni, nu se uita nimeni urat la tine. La noi mereu se intampla lucrul asta, m-am saturat sa tot fac poze pe ascuns sau doar una, doua, ca sa nu deranjez pe nimeni.
Dupa targ, am trecut pe la magazinul fabricii Bucuria si majoritatea dintre noi am cumparat bomboane sau jeleuri. Cred ca au fost tare incantati de vizita a 30 de oameni, fiecare plecand aproape cu cate 2 pungi de cutii de bomboane. 🙂
Dupa aceste vizite eram prea obosita pentru a mai lua parte la cina festiva, asa ca m-am dus in camera cu sora mea si am zis sa comandam o pizza…Le-am rugat pe fetele de la receptie sa ne recomande o pizzerie buna si sa ne dea un numar de telefon si am sunat din camera. Bineinteles ca mi s-a raspuns in rusa, dar dupa aceea domnisoara de acolo a inceput sa discute in romaneste si ne intelegeam cat de cat. Pizza Prosciutto nu aveau, pizza cu pui doar de un anumit tip. Sos dulce nu exista, aveam de ales intre sos cu mustar si miere, sos Barbecue sau sos cu cascaval. Transportul nu era gratuit decat daca depaseai o anumita suma, cam de 50 lei de-ai nostri (cam mult). Desi pizza arata bine si a ajuns calda la noi, nu ne-a placut mai deloc, reteta era mult diferita de ce am mai incercat noi. Dar am mancat cat am putut si am fost multumite ca nu ne-a fost rau.
A doua zi am plecat spre Crama Cricova, unde am facut multe poze si cateva filmulete (voi reveni intr-un alt articol) si inainte de plecare am intrat si in MallDova (cel mai mare mall din Chisinau) in cautare de cadouri. Preturile mi s-au parut la fel ca ale noastre, am fost dezamagita ca nu am gasit nici un magazin cu obiecte si decoratiuni pentru casa. Doar magazine cu haine (Mango si Debenhams au fost o noutate – in Iasi nu sunt), restaurante si supermarket.
In supermarket am vazut o multime de ceaiuri: Dilmah, Lipton, Chelton, Greenfield (cel mai popular de acolo), Tess, Princess Java, Princess Noori si cateva ceaiuri chinezesti. Am cumparat un ceai verde cu capsuni Chelton, la cererea unui comentator al blogului, un ceai Lipton dintr-o gama ce nu se gaseste la noi si o cutie Silver Needle Supreme de la Tian Hu Shan. Despre ceaiul Lipton am vorbit deja pe Tea Mug, urmeaza prezentari si pentru celelalte ceaiuri.
Inainte de a ajunge in Iasi ne-am oprit si la Duty Free de unde am primit cadou de la tatal meu un parfum Deep Red – Hugo Boss (parfumul meu preferat). Preturile insa nu mi s-au parut extraordinare. Un parfum de 50 ml costa 41 euro iar pe Strawberry acelasi parfum se vinde cu 32 – 35 euro.
La final va arat si cateva poze simpatice, care ma distreaza teribil.
Intr-unul din parcuri erau doi oameni costumati in tigru si pisica, puteai face poze cu ei pentru 10 lei moldovenesti. Nu am putut rezista si pana la urma am facut si poze impreuna cu ei, nu doar cu ei in background. 🙂
La targ am fost surprinsa sa vad pe o usa scris in loc de “Femeie de serviciu” – “Dereticatoare”. Mi s-a parut foarte amuzant, mai ales din cauza ca nu sunt obisnuita cu acesti termeni.
Chisinaul este un oras frumos si merita a fi vazut. Eu ma bucur ca am bifat inca un oras european, acum imi doresc foarte mult sa vizitez tari din Asia, in special China si Japonia, si…poate odata, Rusia. Ar fi o experienta interesanta.
Revin zilele astea cu poze, filmulete si impresii de la Cricova.
Auzi să nu plece de pe loc decât dacă-i vorbeşti în rusă. Ce aiurea. Iar faza cu Dereticătoare e super funny. :))
Anca, da, foarte aiurea, dar pana la urma parca am vazut mai mult la ei amprenta ruseasca decat cea romaneasca. Si barbatii mi se pare ca arata mai mult a rusi decat a romani, oamenii sunt mai blonzi sau sateni decat suntem noi. Cand am ajuns la granita ne-a intampinat un baiat blond intr-o uniforma albastra, ziceai ca sigur e rus.
Da…aia cu dereticatoarea sora-mea mi-a aratat-o. Ce-am mai ras. 🙂
Nici eu nu am ajuns in Chisinau pana acum. Sper sa ajung intr-o zi. De Asia nici nu mai vorbesc pentru ca imi doresc enorm sa ajung pe acolo!
Shopperita, de cand am si pasiunea asta pentru ceai imi doresc si mai mult sa ajung in China sau Japonia. Eh, vise. 🙂 Sper sa se indeplineasca vreodata.
ma intreb si eu..oare nu e romana limba lor nationala? si am mai aflat ceva despre tine, ca ai sora 😀
Adriana, credeam ca stii. 🙂 Intr-adevar nu prea am vorbit despre ea, ca e mare, are 31 de ani, e la casa ei. 🙂 Dar da, am o sora tare simpatica, vesela si foarte glumeata si o nepotica de 3 ani foarte cocheta si frumusica. Ah, si desteapta foc! Copiii din zilele astea sunt mult mai destepti decat cei din generatiile trecute. Au si mult mai multe posibilitati de informare.
Alina: Da. 🙂 Sora-mea a gasit usa cu denumirea aia, a fost prea tare. 🙂 Si m-a distrat faptul ca folosesc foarte mult diminutivele, multe firme, magazine sunt denumite cu diminutive.
Am mers si eu cand eram micuta insa mare lucru nu tin minte .. Mi-aduc aminte doar de pietele de acolo destul de maricele in comparatie cu ce aveam noi atunci. Acum cred ca este invers!
Amuzanta denumirea postului: Dereticatoare :))
Mda, procesul de rusificare se pare ca a tinut acolo..
Totusi se pare ca nu ti-ai pierdut timpul pe acolo, ba chiar te-ai simtit bine, eu nu cred ca m-as putea abtine sa nu ma cert cu aia care au pretentia sa le vorbesti in rusa..
Asta e motivul pentru care nu m-as aventura nici in locurile din Romania in care traiesc unguri, fite si lipsa totala de bun simt.
Cristi, eu nu aveam de gand sa ma cert cu nimeni, m-am dus destul de speriata acolo, un motiv fiind acela ca auzisem ca nu e bine ca femeile sa umble singure pe strada.
Si-n plus, e alta tara, n-au decat sa faca ce vor.
In Romania insa ma deranjeaza foarte mult zonele in care se vorbeste alta limba si in care chiar si turistii sunt intampinati pe maghiara. Cateodata si cand ma duc la Lacul Rosu ma simt de parca as fi in Ungaria.
Nu am zis sa te certi, eu am zis de ce nu m-as duce, ai dreptate, e tara lor, sunt liberi sa faca ce vor, insa per total se pare ca Romania e buna doar cand le da burse de studiu moca si posibilitatea de a emigra in UE acordandu-le cetatenia romana.
Cristi, da…Am multi prieteni moldoveni foarte de treaba dar am cunoscut si elevi din Republica Moldova care veneau aici, invatau si beneficiau de acele bursa insa in tot acest timp slaveau Rusia si ne blestemau tara. I-am dispretuit dintotdeauna, ma tot intrebam de ce nu s-au dus sa invete in Rusia, daca le este atat de draga?
Eram tare curioasa cu ce impresii te intorci din calatorie. Eu am fost o singura data la Chisinau, o singura zi si am jurat sa nu ma mai duc niciodata!….dar….Never say never! Mi-a adus aminte acut de vremurile comuniste pe care le-am trait la noi si care ne-au schilodit sufletul si mintea. Totul era cenusiu, betonat si….portionat….n ceea ce priveste relatiile cu oamenii, mai bine -NU! Am cunoscut diversi oameni, intelectuali si ne-, medici si ne-…..putem trai foarte bine si fara ei! mai facem un pod de flori …mai cantam un cantec….si la sfrasitul zilei, fiecare la casa lui! CREDETI-MA PE CUVANT COPII si stati deoparte! ASTA LA VISTA BABY!
Inca o fana a Extremului Orient. 🙂 Iti doresc sa vizitezi cat mai multe orase japoneze si chinezesti. Si sa ne impartasesti experienta pe blog. 🙂
PS Uneori ma intreb ce caut eu in blogosfera, unde toata lumea iubeste muntele, iarna si Asia… Uneori e frustrant sa fii o exceptie…
Nice, multumesc mult! Sper sa am ocazia sa vizitez acele orase.
Pai in blogosfera trebuie sa fie diversitate, nu putem fi toti la fel. Si sa stii ca eu nu-s cu muntele, sunt cu marea. 🙂
Acum s-a ivit o ocazie sa vizitez Rotterdamul, dar din cauza masterului, care din nu stiu ce motiv a devenit din ce in ce mai solicitant, acum pe ultima suta de metri, nu cred ca voi reusi. 🙁 Ma gandesc eu, sa vad cum le impac pe toate.
Ce poze frumoase! Si eu vreau sa merg la Chisinau…am citit insa cateva din comentariile de mai sus si mi-am cam schimbat parerea. 😛
Alexandra: multumesc. Nu am eu un aparat foto performant, le-am facut cum am putut. Daca ai posibilitatea, ai putea merge. Trebuie totusi sa vezi inainte de a-ti face o parere.
Pe mine comentariile m-ar convinge sa merg 🙂
Sper sa am ocazia sa vizitez Chisinaul dar deocamdata nu e pe lista de prioritati.
Are si el frumusetile sale…Nu-mi pare deloc rau ca l-am vizitat, a fost o experienta interesanta.
Buna! Eram in cautare de explicatie pt cuvintul “deridicatoare’ si am dat de postul tau. Si pt. ca sunt din Chisinau, am citit cu interes impresiile tale. Chestia cu limba rusa nu prea am inteles-o, eu personal ma stradui sa vorbesc doar in romana si foarte rar sunt in situatia sa nu fiu inteleasa. Si acum voi trece “la subiect”: explica-mi, te rog, de ce cuvintul “deridicatoare” ti s-a parut nostim. Care-i faza? Mie mi se pare un cuvint ordinar, sau nu-l intelegem corect si are alta explicatie?
P.S.: Sper ca ti-a placut Chisinaul si vei mai reveni sa-l vizitezi, dar vezi numaidecat sa o faci la sfarsit de primavara – inceput de vara, astfel vei avea parte de culori mult mai vii si impresii mai placute.
Galina, sa stii ca mi s-a mai recomandat sa vin primavara sau vara; din pacate s-a intamplat sa am treaba pe acolo in februarie, un anotimp rece si urat peste tot, indiferent de oras…
Dereticatoare ni s-a parut nostim deoarece “a deretica” e un regionalism, se foloseste foarte, foarte rar, in special de batrani, si nu l-am mai intalnit niciodata ca denumire de job. De obicei se foloseste termenul de femeie de servici, menajera, dar niciodata dereticatoare.
@galina: tot o moldoveanca ai ramas… chiar nu te puteai abtine? unde ai mai vazut tu in lumea asta o asemenea inscriptie? doar la voi, in moldova voastra… asa ca place sa spuneti, ca e a voastra…
Mda. Părerile vis-a-vis de Chisinau pot fi împărtite. Dar, dacă aveti careva întrebări – vă răspund cu plăcre, eu fiind în Chișinău.
Pe facebook am făcut un grup Visit Moldova. Desi e mai mult în spaniolă și engleză pt cei din afară…. putețiadera și începe o conversație în română.
Link – https://www.facebook.com/groups/458111654387301/490530067812126/?notif_t=like¬if_id=1464078581843743