Oscar si Tanti Roz mi-a deschis apetitul pentru cartile lui Schmitt si mai ales pentru seria Ciclul invizibilului, astfel incat am cumparat cu drag prima carte din serie, Milarepa. Urmeaza sa achizitionez si Domnul Ibrahim si florile din Coran si Copilul lui Noe cat de curand.

Pretul normal al cartii Milarepa este de 12 lei, o suma decenta pentru o carte de doar 63 de pagini. Partea buna e ca am gasit-o la reducere 50% in librariile Humanitas, astfel incat am dat pe ea in final doar 6 lei.

Milarepa nu m-a impresionat la fel de mult (ca Oscar si Tanti Roz). Nu am gasit nici fragmente care sa-mi placa sau sa mi se para deosebite astfel incat sa le impartasesc cu voi. Mi-a placut cartea, insa prea mult mi-a amintit de Coelho.

Aflam din carte ca Simon, un parizian de 38 de ani, este tulburat de ceva timp de vise in care retraieste o viata anterioara, cea a lui Svastika, unchiul copilului Milarepa. Acesta il uraste pe copil din motive de neexplicat. Cand Svastika si familia sa au avut nevoie de ajutor, tatal lui Milarepa i-a ajutat, le-a oferit tot ce au avut nevoie, iar copilul a fost foarte emotionat de problemele lor, dovedindu-le ca este o persoana generoasa si intelegatoare. Insa tocmai aceste atribute l-au enervat pe Svastika care, imediat dupa moartea tatalui lui Milarepa, i-a pus pe restul membrilor familiei (mama si cei doi copii, o fata si Milarepa) la munca de jos, i-a alungat din casa, i-a privat de averea ce li se cuvenea. Milarepa a urmat ulterior cursuri de vrajitorie si s-a razbunat pe Svastika, insa in cele din urma ii pare rau pentru tot raul pe care l-a pricinuit si doreste sa fie iertat si sa ajunga sa dobandeasca cunoasterea si pentru asta ajunge sa fie invatacelul lui Marpa Lotsawa. Nu va povestesc si restul povestii, nu vreau sa va stric placerea de a citi aceasta carte.

Am aflat ca Milarepa chiar a existat, este unul din marii yoghini tibetani si poeti. De asemenea si invatatorul sau, Marpa Lotsawa, este real. Daca doriti sa aflati mai multe despre viata lor, dati click pe nume.

Sunt foarte curioasa in legatura cu celelalte doua carti din serie, sper sa-mi placa mai mult decat Milarepa. Va tin la curent. 🙂

4 Comments on Milarepa – Eric-Emmanuel Schmitt

  1. Imi plac mult recomandarile tale. Iti scriu ca sa stii ca se apreciaza recenziile tale, si ca desi rar ti-am lasat comentarii,le-am citit mereu cu drag.

  2. Sunt constienta ca Schmitt are si texte mai bune decat “Milarepa”, dar mi se pare ca il reduci la nivelul unui scriitor prea comercial, prea obisnuit, daca il compari cu Coelho. Nu am fost in stare sa imi pastrez interesul pentru a citi ceva de Coleho pana la capat si il evit prin librarii. Dar pe Schmitt il caut si ma bucur mult cand dau peste carti ale sale care au fost reeditate, carti pe care mi le doream si erau epuizate acum ceva timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.