In urma cu cateva saptamani am citit pe blogul Ancai o prezentare a acestei carti, care m-a convins ca trebuie neaparat sa o parcurg si eu. Asa incat am rugat-o pe Anca sa mi-o imprumute si imediat ce am avut putin timp liber, am citit-o pe nerasuflate.

Spre uimirea mea, mi-a placut. Nu subiectul, care este extrem de tragic, ci modul in care a fost scrisa – este captivanta, dramatica, socanta, insa din fericire pentru mine nu atat de erotica precum ar prezenta-o unii.

Justine si Juliette sunt doua surori dintr-o familie buna, care ajung orfane si lipsite de orice venit si asta la varste foarte fragede (12, respectiv 15 ani). Juliette alege calea depravarii si incepe lungul drum spre bogatie oferindu-se la cel ce plateste mai mult. Justine insa alege sa ramana virtuoasa. Aceasta alegere nu va fi insa una fara urmari grave.

Toate cele 10 virtuti pe care le urmeaza vor fi pedepsite. Pudoarea, pietatea, binefacerea, curajul, refuzul ei de a fura sau de a omori – toate acestea determina nefericirea Justinei. Va fi violata, sechestrata, batuta, torturata, acuzata pe nedrept, jefuita, pacalita.

Singurul lucru ce i se poate reprosa este credulitatea si naivitatea sa. Avea prea multa incredere in oameni.

La final, Justine s-a dovedit a fi o fiinta prea virtuoasa pentru aceasta lume. Nu ajung oamenii sa o alunge de pe lumea asta, ci o cheama Dumnezeu in a sa.

Puteti cumpara aceasta carte de la editura Trei, la un pret de aproximativ 35 lei, sau puteti sa o cautati in anticariate, unde o gasiti la preturi mult mai mici (6-15 lei).

19 Comments on Justine – Marchizul de Sade

    • Anca, am crezut si eu ca voi suferi citind cartea, pentru ca de felul meu sunt o justitiara si ma doare tare nedreptatea. Este trist ce pateste, insa nu se dau atat de multe detalii incat sa doara. O poti citi linistita.
      Multumesc pentru leapsa! Ma voi uita mai atenta la ea cand ajung acasa.

  1. Citind recenzia mi-a venit in minte un citat celebru, “nicio fapta buna nu ramane nepedepsita”. Uneori e atat de adevarat… Si pare ca nimic nu s-a schimbat intre timp, si acum naivitatea se plateste. Destul de scump.

    • Clar. De cate ori n-am patit sa am necazuri din cauza ca am ajutat pe cineva. Da cred ca e in firea noastra sa incercam sa ajutam, indiferent de consecinte.
      Naivitatea se plateste…mai ales a fetelor. Justine nu se pazea deloc. Mergea cu necunoscuti in locuri izolate, avea incredere in orice om, indiferent ca era cersetor sau bogat, s.a. Si in zilele noastre daca esti atat de naiv risti sa o patesti.

  2. Puțini gustă controversatul Marchiz de Sade.
    Însă orice carte are o lecție, e diferit doar modul în care este pusă în evidență.

    Și e bună de citit mai ales de cei ce ridică în slăvi generațiile anterioare… oamenii nu aveau caractere și sentimente mai nobile atunci, ci doar timpul le-a acoperit cu puțin praf de nu se mai văd relele…

    • Diana, tocmai din acest motiv n-am crezut ca imi va placea aceasta carte..am zis ca nu e de bine Marchizul de Sade. Dar mi-a placut. Ma tenteaza sa mai citesc o carte de el, sa vad daca o sa-mi mai placa sau nu.

      Din carte m-a socat cel mai mult comportamentul calugarilor – intalnim si in zilele noastre cazuri de pedofilie/viol in manastiri, dar tot e socant cand te gandesti ca e vorba de un reprezentant pe Pamant al lui Dumnezeu si de un locas sfant.

  3. Draga MIhaela, am adorat aceasta carte! Am citit Justine in liceu si am recitit-o acum , cu alti ochii. Nu sunt o persoana pudica, citesc cu placere si carti erotice daca sunt bine scrise. Iar aici scriitura aproape ca infatiseaza scenele, vezi, simti, traiesti spaimele sau placerea alaturi de eroine……….Delicioasa, asa o descriu!
    Decameronul lui Boccacio l-as recomanda pentru serile luuungi de iarna. Sunt o visatoare cand vine vorba de carti 🙂

    • Multumesc Miss S. Acum intrasem sa-ti citesc ultimul articol – bun e facebook-ul asta ca ne anunta de tot ce e nou. 🙂

  4. Carti de sade, am citit doar justine si crimele iubirii. am cele 120 de zile acasa, o sa-i vina si lor randul sa le citesc. Mihaela, Justine pe care ai citit-o cate pagini avea? eu am citit una de 122 pagini, dar am vazut pe site-ului editurii trei, ca Justine are peste 600 de pagini.

    • Am citit tot una subtirica, probabil avea doar 120 de pagini. Dar scrisul era mic, poate cartea de la editura aia are scris mare si ilustratii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.