Apreciez şi respect persoanele care promovează folosirea diacriticelor pe site-uri şi bloguri. Îmi plac articolele lor pe acest subiect, le citesc cu interes pentru a analiza posibilele avantaje/dezavantaje, mă informez ulterior şi la alte persoane, de data asta specialiste în SEO, pentru a vedea toate punctele de vedere cu privire la acest subiect.
În schimb, nu pot să-i sufăr pe cei care lasă comentarii ironice sau cu injurii în care pomenesc de lipsa diacriticelor de pe blog. În primul rând nu aşa determini pe cineva să treacă la scrierea cu diacritice. În al doilea rând, de ce v-ar păsa atât de mult dacă pe acel blog, pe care aţi intrat pentru prima dată, apar sau nu diacritice?
Despre aceşti comentatori eu nu pot spune decât că au prea mult timp liber la dispoziţie. O persoană cu ocupaţie nu se apucă să scrie pe orice blog pe care intră pentru prima dată comentarii ironice, acuzatoare, jignitoare la adresa bloggerului care nu este vinovat decât că a ales să nu folosească diacritice.
De unde atâta ură? Simplu. Lipsă de ocupaţie. Căutaţi-vă un serviciu, mai lăsaţi jocurile online şi comentariile aiurea pe oricare blog care vă iese în cale. Dacă vă consideraţi superiori şi/sau vreţi să luptaţi pentru folosirea diacriticelor, faceţi-vă un blog, scrieţi un articol pertinent, promovaţi-l. Dacă nu doriţi aşa (jocurile alea poate ocupă prea mult timp, nu mai aveţi timp şi de bloguri), trimiteţi un email – nu ironic, nu cu înjurături. Un email simplu în care să vă expuneţi punctul de vedere.
Şi să nu uit, semnaţi-vă. Indiferent că e vorba de comentariu, mail sau blog. Să ştie lumea cine e deşteptul din spatele lui.
Eu unul le folosesc pentru a fi mai ușor de înțeles, de citit. Uneori pot apărea confuzii și trebuie să citești unele cuvinte de două ori. E mai citibil și chiar mai plăcut la ochi. Asta din punctul meu de vedere. Până acum nu s-a plâns nimeni că folosesc diacriticele. Ba din contră. M-am obișnuit de când îmi scriam lucrarea de licență și acum nu mai pot scrie fără pentru că îmi vine peste mână :)) Am auzit pe unii spunând că dacă scrii fără diacritice ești mai ușor găsit în Google pentru că majoritatea scriu fără diacritice. Eu unul nu țin cont de asta pentru că nu mă interesează 😀
Pai tocmai, esti injurat daca nu folosesti diacritice. 🙂 Nu cred ca e cazul sa se ajunga chiar la injuraturi sau ironii, poti sa lasi un comentariu pertinent in care sa-ti expui punctul de vedere. Desi, sincera sa fiu, e alegerea fiecaruia daca sa scrie sau nu cu diacritice.
Eu nu intru pe bloguri care nu scriu cu diacritice si incep sa comentez aiurea ca de ce nu folosesc diacritice.
Prostul va sta mereu sub anonimat pentru ca e prost si las! 🙂 Deci nu ai ce sa le ceri ..
Cat despre diacritice, fiecare este liber sa faca ce vrea, daca vrea sa le foloseasca bine, daca nu, nu!
Exact. Sa se semneze macar. Dar nu, te injura, se da superior, si te lasa in aer. Noroc de ip-urile astea care raman si le mai poti verifica.
Unii se cred atat de destepti incat intra de pe proxy si au impresia ca nu iti poti da seama .. Idiots, e atat de usor sa afli !!!
Detalii de genu’ fac diverenta dintre blogger si cel care are doar un blog.
Eu nu scriu cu diacritice si nici nu tin cont de acest aspect pe alte bloguri. De exemplu, acum am observat ca tu le folosesti in articole. 😀 Ma uit mai mult dupa continut, calitate, idei exprimate coerent, puncte de vedere comune, aceeasi viziune asupra vietii, nu conteaza catusi de putin aspectul, prezentarea, corectitudinea, nu pun pret pe respectarea intocmai a regulilor gramaticale, lingvistice etc.
Nu am stat niciodata sa caut greselile cu lumanarea si nici minusurile unui blog. Aceste lucruri sunt irelevante in viziunea mea. Si pana acum nimeni nu a indraznit sa-mi atraga mie atentia ca nu folosesc diacritice… 😀
Da, am inceput sa folosesc si eu diacritice de vreo saptamana. De mult timp analizez problema, chiar am discutat acum vreo 2 luni cu addicted pe tema aceasta. 🙂
M-am hotarat insa ca oricum am un numar multumitor de vizitatori, asa incat nu conteaza daca pierd pe cativa, cei veniti de pe motoarele de cautare, punand diacritice.
Se vede intr-adevar mai bine, se intelege mai bine…
Ah, eu am avut astfel de comentarii. Primul din ele acum vreun an, cred.
Corect, mare dreptate ai! Am vazut si eu asta in cateva bloguri, destepti anonimi…
Eu, una, nu pot scrie cu diacritice pentru ca am tastele laptopului cu litere spaniole… as putea incerca dar nu stiu daca m’as putea obisnui, desi ar fi mai placut sa se inteleaga fiecare cuvant cum ar trebui…
Eu ma chinui cu http://srv.diacritice.com/, mai dureaza pana ma voi obisnui sa scriu direct textul cu diacritice.
Eu inca nu m-am decis sa folosesc diacritice pe blogul propriu. In general, daca e nevoie sa fac un material cu diacritice, scriu foarte usor in word, folosind combinatiile de taste pentru simboluri.
Cel mai bine e sa decizi tu daca iti doresti sa treci la scrierea cu diacritice. Nu sa te preseze unul prin injuraturi. Daca vei dori, vei trece, daca nu, nu.
Mie imi place cu diacritice, recunosc, insa imi ia destul de mult timp sa le pun, deoarece nu mi-am setat tastatura pe limba romana. Am un articol mai lung pe care nu-l public tocmai din cauza ca nu am timp sa-i pun diacritice…
Eh, apropo’ de presiune…da, consider ca fiecare are dreptul sa aleaga cum scrie pe blogul lui.
Mesajul anoniom si injurios despre care vorbesti, spune totul despre posesorul sau, care se ascunde in spatele anonimatului si isi poate imagina ca e si credibil…Semn de lasitate si badaranie.
Exact. Si nu inteleg de ce se tot face legatura intre cultura unui om si alegerea de a scrie sau nu cu diacritice. Nu inseamna ca esti incult sau prost daca nu folosesti diacritice. Poate scopul este de a avea un site bine vazut pe motoarele de cautare. Sau poate pur si simplu nu ai timp sa le pui. Sau ai o tema de blog care nu permite diacritice – eu chiar am probleme cu tea mug si cu unul din blogurile pe care le intretin pentru servici pentru ca nu permit diacritice. Apar patratele in locul lor. De ce…inca nu stiu.
A, cu patratelele e alta poveste…eu am observat de exemplu ca vedeam “patratele” de pe anumite versiuni de browser, deci asta o poate pati si cititorul.
interesant…
Site-ul ala il folosesc si cand scriu documente pentru facultate sau pentru servici, unde bineinteles, pun diacritice. Mi-ar fi tare greu sa setez tastatura pe limba romana, dupa atatia ani in care am folosit-o asa.
Eu nu folosesc diacritice pe blogul meu, si niciodata nu mi-a trecut prin cap sa comentez pe blogurile altora despre asta, nici ca folosesc, nici ca nu. Si nici eu n-am primit pana acum nici un fel de cometarii pe blogul meu, nici pozitice nici negative, referitoare la diacritice. De obicei, prefer fara diacritice, dar n-am nimic importiva celor care le folosesc. Ma mai deranjeaza vizual atunci cand cineva foloseste diacritice, si pe calculatorul meu imi apar patratele si alte semne in loc de diacritice; dar asta pentru ca nu mi-am setat calculatorul in romana. Dar n-am facut niciodata o drama din asta.
Iar in ceea ce-i priveste pe comentatorii anonimi care se dau destepti sa critice, si care nici macar n-au curajul sa-si dea un nume fictiv, ca sa nu mai zic de cel real — astia sunt pur si simplu de ignorat.
Victoria, te rog sa-mi spui daca iti apar patratele pe blogul meu, sper sa nu fie probleme, dar cine stie, vreau sa stiu, ca sa pot repara. 😛
Cat despre comentatorii anonimi, aparatori ai diacriticelor (sau a orice altceva) care se exprima prin ironii sau injuraturi…cum am mai zis…se plictisesc prea tare. Vor sa-si ocupe si ei timpul cu ceva.
Eu nu folosesc si gata! Si mie mi-a atras cineva atentia, am apreciat ca a fost cu nume si link.
Mi s-a intamplat sa primesc si comentarii in care sa fiu criticata aiurea, dar cred ca orice blogger se loveste la un moment dat de chestii din astea!
Da, clar, niciodata nu lipsesc comentariile aiurea.
Intamplator am scris un articol cu diacritine. Inca nu e publicat. E doar un experiment. In general scriu fara. Uite eu am o problema si poate ma ajuta cititorii tai. Am cauta si nu am gasit font care sa imite scrisul caligrafic de mana si care sa stie si de diacritice. Sigur exista, dar eram grabit si nu am putut cauta prea mult. Poate stie cineva vreun font. Multumesc.
Ai incercat sa intrebi si pe twitter? Ai cumva cont? Daca da, da-mi follow, si ii voi da RT. Cred ca mai degraba vei afla un raspuns asa.
Nu Mihaela, nu iti vad blogul cu patratele, iti citesc textele cu diactritice all right.
Mersi mult Victoria! Imi faceam griji. 😛
inainte scfiam dar …m-am lasat:D…
legat de comentatori…e trist sa vezi cum se ascunde dupa alt nick dar…iti dai seama din start ce e cu omul respectiv:|
Nu înseamnă că eşti incult sau prost dacă scrii fără diacritice, însă în mod sigur oferi o imagine de om incult sau prost procedînd astfel. Nu este acceptabil sub nici o formă ca nişte litere din alfabetul limbii să fie înlocuite cu altele, numai şi numai pentru că cel/cea care scrie nu vrea să facă un mic efort de a se obişnui să scrie corect. Nu e mare lucru, adaptarea la scrisul direct cu diacritice nu îi ia nimănui mai mult de 1 lună, cu condiţia să nu mai scrie deloc fără diacritice în tot acest timp.
Se face prea mult caz de SEO sau alte chestii din astea, dar sincer, chiar nu vede nimeni că toţi ceilalţi europeni îşi scriu corect limba la calculator, numai cei din spaţiul carpato-danubiano-pontic se încăpăţînează să scrie incorect? E şi o chestiune de imagine a ţării pe plan internaţional. Străinii sînt şocaţi atît de lipsa de pe piaţă a tastaturilor cu diacritice cît şi de nepăsarea autorităţilor care nu fac absolut nimic pentru a promova scrisul corect în limba oficială a ţării.
P.S. Toate ţările europene au avut iniţial probleme legate de scrisul cu diacritice la calculator, dar numai în ţărişoara noastră aceste probleme par insurmontabile, deşi în restul de ţări europene problemele au dispărut de 10-15 ani pentru că s-a generalizat folosirea de tastaturi potrivite pentru scrierea în limba oficială, nu cele pentru limba engleză, aşa cum e cazul în spaţiul mioritic.
Diddi, corect tot ce ai spus. Sunt de acord, de aceea am si inceput sa scriu articolele cu diacritice. O sa-mi setez si tastatura pe limba romana pentru a scrie si comentariile tot cu diacritice. Insa asta nu justifica nesimtirea celor care lasa comentarii in care jignesc pe cei care nu scriu cu diacritice.
si eu prefer sa scriu cu diacritice. da, sunt nasoli rau criticii astia care se plictisesc mereu langa calculator si decid sa-si dea si ei cu parerea. ca-s smardoi ei.
Nu scriu cu diacritice iar motivele nici nu conteaza.
Respectul pentru cititori il arat prin calitatea subiectelor si feedback 🙂
La fel citesc pe bloguri articolele cu diacritice……ca si pe cele fara.
Diddi, daca asta e balanta ta pentru incultura , probabil ca nu locuiesti in Romania si n-ai fost demult nici macar in vacanta………
Cred că sunt de bun simţ aceste probleme. Mulţi ani m-am chinuit cu lipsa diacriticelor din textele unora, pe care trebuia să le traduc “din română în română”.
Foare bine ca scrii cu diacritice, desi sincer pana la postarea asta, daca m-ai fi intrebat fara sa am blogul sub nas, nu as fi stiut sa zic daca e cu sau fara :D. Uite, mie imi place sa scriu cu ele si apreciez scrisul cu diacritice, dar cand scriu o postare lunga si vad ca imi apar casute de text, mor de ciuda. Asa ca, deocamdata fara, voi vedea mai incolo, poate ma descurc cu tehnica si o dau pe diacritice :).
Nici eu nu retin daca un blog e cu diacritice sau nu, cand citesc nu sunt atenta la detaliul acesta.
Mie imi apar casute de text pe alte bloguri pe care le administrez…de ce, nu stiu. De la tema nu e sigur, ca la unul din ele folosesc aceeasi tema ca aici.