Uite că am făcut-o şi pe asta, am terminat cu bine masterul de Marketing şi Comunicare în Afaceri. Şi când mă gândesc că în martie mă gândeam serios să renunţ. 🙂 Indiferent de tentaţiile de moment, niciodată nu trebuie făcută o alegere pentru că e cea mai simplă, ea trebuie să fie cea mai bună – şi de obicei e bine să faci totul la momentul lui. Şcoala se face acum, când încă suntem tineri şi nu avem copii sau familie de îngrijit, se face când încă mai putem suporta nopţi nedormite, când încă mai avem puterea de a învăţa cărţi întregi de teorie. De aceea am şi ales să-mi dau disertaţia acum, în vară, deşi am avut timp să lucrez la ea doar 2 săptămâni. Ce rost avea să o las pentru februarie? Atunci aş fi avut mai mult timp de ea? Tot aş fi lucrat, tot nu m-aş fi ocupat de ea aşa cum mi-aş fi dorit.

Rezultatul este mai mult decât satisfăcător – am reuşit să obţin o notă suficient de mare la disertaţie pentru a mă califica la doctorat. Nu mă apuc în acest an de doctorat, nu mai am putere după un ultim semestru de master absolut de groază, însă vreau să o fac şi pe asta, la un moment dat în viaţă.

Voi mai scrie despre experienţa masterului, acum însă vreau să vă expun câteva detalii legate de disertaţie, pentru ca studenţii din anii viitori să ştie la ce să se aştepte.

  • în sesiunea din 2011, doar 50 de studenţi de la MCA s-au înscris la disertaţie dintr-un total de 140. La ASM s-au înscris doar 14.
  • studenţii de la master trebuie să-şi depună disertaţia în format .doc sau .pdf la departamentul E-Learning pentru a se redacta un raport anti-plagiarism (prin programul Safe Assign). Acest program verifică dacă nu s-a copiat inclusiv din lucrările scanate în anii anteriori.
  • dosarul de înscriere trebuie să conţină certificatul de naştere în copie legalizată (să conţină CNP-€”ul), certificatul de căsătorie în copie legalizată (absolvenţii care şi-au schimbat numele), fişa de înscriere tip (de la secretariat sau de pe portal), lucrarea de disertaţie (legată în arc sau copertată), dosar plic.
  • s-a repartizat o singură comisie pentru cele două mastere de Marketing, MCA şi ASM. Pentru prima dată comisia este formată din domnul profesor Munteanu, doamna profesoară Zaiţ şi domnul profesor Jijie. Da, este o comisie de şoc, care sperie orice student de la marketing – chiar şi profesorii glumeau pe această temă. Profesorii mai îngăduitori au fost repartizaţi la comisia de Marketing de la licenţă, cei mai puţin îngăduitori şi mai duri la noi, la master.
  • deşi se cunoaşte preferinţa celor doi domni profesori din comisie pentru cercetare, ni s-a atras atenţia că noi, studenţii de la MCA, am insistat prea mult cu cercetarea şi prea puţin cu strategiile şi recomandările. De la cei de la ASM se aştepta multă cercetare, nu de la noi. Dar noi de unde să ştim, dacă nu ni se spune nimic?
  • majoritatea studenţilor şi-au putut prezenta disertaţia fără întrerupere. Întrebările de la final sunt destul de multe, eu am primit cam 3-4 de la fiecare profesor în parte – nu numai întrebări, ci şi păreri, recomandări, evidenţiere greşeli.
  • profesorii sunt atenţi inclusiv la greşeli de scriere sau la dezacorduri verbale, se atrage atenţia asupra oricărei erori; se pot pune întrebări şi din anexe, nu se pun întrebări din teorie.
  • nu contează cât de groasă este lucrarea – în ghid (adăugat mai jos) se recomandă maxim 40-50 de pagini, printate faţă-verso. Sincer, nu înţeleg cum unii studenţi se gândesc să printeze o lucrare de disertaţie (sau licenţă) pe o singură faţă, pentru a impresiona profesorul cu grosimea lucrării. Şi am văzut chestia asta la studenţi buni, cu note bune.
  • presupun că studenţii de la MCA şi ASM ştiu la ce să se aştepte atunci când prezintă o lucrare în faţa domnului Munteanu. Eu am avut ocazia să văd pe parcursul acestui an şi am învăţat să mă stăpânesc, ca să nu risc să ajung la vreo ceartă. Deci: respect, fără ochi daţi peste cap sau alte semne asemănătoare, nu întrerupeţi profesorul când vorbeşte, aşteptaţi să termine înainte să daţi un răspuns. Acceptaţi greşelile – uneori e mai bine să lăsaţi de la voi, să tăceţi, decât să insistaţi. Nu se va termina bine, riscaţi să fiţi luaţi în derâdere şi nu e deloc plăcut să-şi bată o comisie întreagă joc de tine.
  • în ceea ce priveşte îmbrăcămintea de la prezentare, alegeţi ceva elegant şi potrivit pentru ocazie. Eu m-am îmbrăcat cu o fustă creion neagră, lungă până la genunchi, cămaşă, pantofi cu toc mediu şi un cardigan navy (am avut norocul de a fi chiar răcoare în ziua prezentării).
  • dacă aţi făcut facultatea la FEAA, la una din specializările ECTS, Management sau Marketing, atunci cu siguranţă ştiţi că nu trebuie să vă aşteptaţi la note prea mari. Nici să nu vă gândiţi la vreun 10; o colegă cu rezultate excelente la toate obiectele (aproape 10 pe linie), care a muncit un an întreg, nu a dormit nopţi, a învăţat cărţi de medicină ca să analizeze un experiment, s.a. a luat un 9.75.

La final vă pun la dispoziţie un ghid de disertaţie cu informaţii utile despre cum trebuie să arate lucrarea voastră. Voi reveni şi cu o serie de site-uri de care aţi putea avea nevoie în realizarea lucrării. Aveţi mare grijă la cum trebuie să arate bibliografia, la antet (pe fiecare pagină, cu numele absolventului şi capitol), la realizarea unui cuprins pentru tabele şi figuri, la note de subsol.

50 Comments on Impresii despre disertaţie

    • Multumesc! 🙂 Da, acum ma pot concentra pe servici. 🙂 Chiar acum verific niste stocuri. 😛

  1. Felicitari, Mihaela! Mie imi plac la nebunie momentele astea: simti ca ti se ridica o mare greutate de suflet. Eu cateva zile plutesc si tot am senzatia ca ma furisez si trisez pentru ca nu mai invat/lucrez 😛

    • Multumesc Andreea! Eu cred ca inca nu realizez ca s-a terminat de tot, ma simt de parca as fi in vacanta si in toamna ar incepe totul din nou. 🙂

  2. Buna! Si felicitari! Ce usurata voi fi si eu la anul sa pot spune acelasi lucru ca si tine.. Spune-mi te rog cine ti-a fost coordonartor de lucrare si daca il/o recomanzi. Sunt si eu la MCA si tocmai am terminat anul 1 si nu stiu catre cine sa ma indrept. Presupun ca au intrat in disertatie doar 50 pentru ca atatia erau integralisti?

    • Multumesc Andreea!
      Au intrat 50 pentru ca majoritatea aveau restante (la domnul Munteanu bineinteles 🙂 – la unul din obiectele Publicitate sau Strategii de pret) dar si pentru ca semestrul al II-lea a fost foarte aglomerat (cu evenimentul si cu seminarul de Marketing avansat facut tot cu Munteanu) si nu prea au avut timp sa-si faca lucrarea. Si eu am apucat sa lucrez la ea doar vreo 2 saptamani…
      Coordonatorul meu a fost Bogdan Anastasiei, pentru ca tema mea era Blog Marketing si imi trebuia un profesor care sa aiba habar ce e aia blog. 🙂 Eu am vrut la Prutianu (unde s-au si dus majoritatea colegilor mei) dar el mi l-a recomandat pe Anastasiei, pentru ca el se mai pricepe la teme din astea (Anastasiei chiar preda E-marketing la specializarea de mkt). Despre Anastasiei ce pot sa zic…e foarte de treaba, chiar mi-a citit lucrarea, mi-a raspuns la toate intrebarile, m-a ajutat cu sfaturi. Sunt foarte multumita de el. Pe de alta parte, eu am fost singura studenta de la MCA care a avut lucrarea la el. 🙂 Colegii mei s-au dus in general la Prutianu, doamna Zait, Munteanu.

  3. Felicitari pentru ca ai terminat cu bine! 😀
    Si eu vreau sa ma inscriu anul acesta la master si ma apuca crizele cand stiu ce lucrare am de pregatit dar…trebuie!

    • Multumesc. 🙂
      Da, nu strica deloc sa faci un master. Pe mine ma ajuta chiar foarte mult, pentru ca acum sunt absolventa si de marketing si de comunicare si asta imi da posibilitatea sa ma angajez in mai multe domenii ca pana acum. De exemplu in jurnalistica…unde se cer absolventi de litere sau comunicare. Chiar glumeam ca acum am tripla specializare: in turism, marketing si comunicare. 🙂 Si ma gandesc sa fac doctoratul in management. Sa am de toate. 🙂

  4. Felicitari Mihaela! Lasa doctoratul si traieste! Ai timp de el la pensie cand vei putea sa iti dai doctoratul in blogging. 😉

    Felicitari inca odata si sa ai o vara frumoasa!

    • Multumesc. 🙂 Pana ajung eu la pensie dispar blogurile, nu cred ca o sa mai reziste foarte, foarte multi ani. 🙂
      O vara frumoasa si tie!

  5. Felicitari pentru dizertatie, Mihaela!
    Ma tot bate si pe mine gandul sa fac masterul, insa nu imi dau seama ce ar insemna asta pentru mine din punct de vedere al timpului. Si da, l-as face tot pentru acces la doctorat.
    Deocamdata cunostintele necesare de marketing si comunicare mi le completez urmand niste cursuri online de care sunt foarte multumita. Se pliaza perfect pe stilul meu de lucru si e ok ca pot invata cand am timp.

    • E foarte bine ca faci acele cursuri, cred ca s-ar lua in considerare si daca ai vrea sa-ti schimbi job-ul.
      Masterul a fost solutia perfecta pentru mine deoarece e gratis (bine, daca rezisti la fara taxa, se face reevaluare de la semestru la semestru) si deoarece permite accesul la doctorat. Vreau sa ramana deschisa optiunea cu doctoratul, nu se stie cand imi voi dori asa ceva.
      Tatal meu si-a dorit sa-si dea doctoratul la 50 de ani…asa ca niciodata nu e prea tarziu. 🙂

  6. Felicitari Mihaela! Uite ca eu nu m-am incumetat dupa 2 licente sa ma bag si la master dar nu imi pare rau! Am facut un curs postuniversitar de manager in turism, ceea ce mi-am dorit foarte mult si l-am facut pentru mine :)! Acuma dau si eu examenul final in 16 iulie!

    Foarte bune si informatiile, cine stie poate intr-o zi ma bag si la master 🙂

  7. La fara taxa ar fi ideal 🙂 Uite ar fi o motivatie in plus. Cu toate ca s-ar putea sa fie ceva conditii de varsta pentru finantarea din partea statului… 🙂

    • hmm…habar n-am cu varsta. Tot ce stiu e ca nu se permit mai mult de 5 ani de buget, adica ai voie sa faci la fara taxa o singura facultate si un singur master. Daca ma apuc acum de alt master, ma repartizeaza automat la cu taxa.

      • Eu am prins sistemul cu 4 ani facultatea, asa ca probabil nu ma mai incadrez la buget 🙂
        Chiar am sa ma gandesc serios la asta, mai ales pentru doctorat. Trebuie sa ma lamuresc si cu specializarile, eu de exemplu am facut Finante, master as vrea pe marketing iar un doctorat cred ca tot pe marketing sau management. Uneori imi pare rau ca nu am facut niste lucruri mai de mult, dar pentru o schimbare care aduce beneficii cred ca intr-adevar nu e prea tarziu niciodata.
        Abia astept sa ne intalnim sa-mi povestesti mai multe despre master, poate ma ajuti sa iau o hotarare. 🙂

        • Cu siguranta poti face master in Marketing, o sa ai de recuperat cateva obiecte (pre-requisite) si atat. Am sa-ti explic cand ne vedem, ca e prea mult de spus. Iar doctorat poti face si in Marketing si in Management.
          Cel mai probabil ne vom intalni saptamana viitoare pe la final sau urmatoarea, la inceput, ca acum urmeaza o perioada mai aglomerata la birou – fiecare inceput de luna la mine e super plin. Am sa-ti trimit mail cu detalii.
          Sau poate ne vedem weekendul asta.

          • Cred ca la inceputul celeilalte saptamani ar fi ok si pentru mine, week-endul asta si toata saptamana viitoare sunt pliiiine si in cazul meu 🙂 Vorbim pe mail.

  8. Felicitări, Mihaela! Nu știu cum o fi la Iași, eu am ales să nu fac în Timișoara cel puțin deocamdată un master pentru că profesorii nu își dau deloc interesul. De asta îs curioasă dacă tu consideri că te-a ajutat, până acum, de la foștii mei colegi și de la prieteni care au făcut în Tm masterul răspunsurile au fost 100% negative și toți, absolut toți sunt nemulțumiți de calitatea masterului.

    • La noi la master profesorii isi dau interesul, in special domnul Munteanu, de care ne temem toti. 🙂
      Eu cred ca ajuta intr-o anumita masura. Cel mai eficient lucru este in continuare castigarea de experienta. Degeaba faci 100 de ani de scoala, daca nu muncesti ca sa inveti practic.
      Oricum la noi la specializare am facut destul de multe lucruri practice. Am organizat un eveniment de exemplu, noi singuri, pentru care am facut de toate: am gasit sponsori, parteneri media, am impartit flyere pe strada, am facut campanie de teasing, am scris comunicate de presa, am promovat online, am aranjat sala de spectacol, am stat la stand in Carrefour si am vandut bilete, am vorbit cu artistii, cu asociatia, s.a.
      Un master te mai ajuta si daca vrei sa faci in continuare doctorat – iar eu chiar imi doresc asta. Si te ajuta si la angajare, practic e o noua specializare – iar in cazul masterului meu e vorba de 2 specializari, Marketing si Comunicare. Am mentionat si mai sus intr-un comentariu ca acum ma pot angaja si la un ziar, chiar daca n-am facut Litere.

      • Super, ma bucur ca e ok si esti multumita. Intr-adevar, suna exceptional ce povestesti tu, dezamagirea mea e ca nu e si la noi tot asa. Eu am invatat de la joburi cam tot ce stiu si ma perfectionez citind mult pe domeniu :).

        • E bun daca ai invatat de la joburi, pana la urma asta conteaza. Facem scoala pentru a fi cat mai buni la job. Si uneori facem scoala si pentru ca ne dorim o cariera in acest domeniu. Daca fac doctoratul, poate voi preda la universitate…Insa mai este pana atunci. 🙂

    • Multumesc Madalina! 🙂 Il las pe mai tarziu, in nici un caz nu ma apuc in toamna asta. Poate din 2012, cine stie. Voi vedea…

  9. felicitari, Miha! >:D<
    ai scapat!
    PS: foarte utile sfaturile tale. In februarie am sa recitesc articolul. Atunci voi sustine lucrarea de licenta la fac de litere si examenul scris. brrr.

    • Multumesc. 🙂
      Succes si tie! Nu stiu cat de utile sunt sfaturile pentru alta facultate, dar nu strica. E posibil ca pe parcurs sa-mi amintesc si altele, le voi adauga. Si pregatesc un articol cu link-uri utile, de exemplu cu site-uri cu material pentru literature review. De alea cred ca vei avea nevoie.

  10. yep! abia astept!
    eu deja mi-am scris lucrarea de licenta. “Probleme si controverse privind homosexualitatea” 😀 e posibil sa-i mai schimb titlul, dar in mare e terminata.
    Nu am sustinut-o acum din lene si din cauza unei restante. Dar avand in vedere ca-i a doua, nu ma grabesc nicaieri.
    Si pe mine m-ar tenta niste cursuri de marketing, seo, questii din astea. nu neaparat online, dar pe aici prin Ploiesti nu stiu daca sunt.

    • Nu stiu nici in Iasi daca sunt astfel de cursuri. Si pe mine m-ar tenta niste cursuri de acest gen.

      • Eu am gasit online o oferta foarte faina de tip MBA, iar din toamna am inteles ca vor avea in ofera si cursuri legate de social media, online. Si pretul e foarte bun. Culmea ca site-ul apartine unuia dintre colegii de la Oameni din Online. Daca va intereseaza va trimit link.

  11. felicitari 🙂 eu abia in 15 iulie am. oricum thanks pentru indicatii, sa imi pregatesc din timp dosarul 🙂 40-50 zici? la noi e 60-70

    • Multumesc. 🙂 Am vazut pe facebook ca ai de-abia pe 15 iulie. Eu ma bucur ca l-am dat acum, nu voiam sa-mi ocup jumatate de vara cu el, prea as fi stat cu stres.
      Da, la noi s-a pus aceasta limita, nu neaparat respectata de toata lumea. Nu te depuncteaza nimeni daca ai mai mult sau mai putin. Si cand am dat licenta era chestia asta, dar atunci am avut o lucrare de vreo 90 de pagini si nu mi-a zis nimeni nimic.

      Vezi si ghidul de la final de articol, poate te ajuta.

  12. Felicitari si multa bafta in tot ce-ti propui in continuare, draga Mihaela. Acum te poti dedica pasiunilor tale. 🙂 Greul a trecut!

  13. Tu de ce crezi că e scris postul ăla cu sistemul?
    M-am înscris a doua zi (că în prima am strâns toate semnăturile de lichidare) posibil la licență, acum două săptămâni.
    Și aflu săptămâna trecută, joi, că între timp a mai apărut o hârtie de depus… coadă infernală… noroc că era o cunoștință în față și a zis că pentru două hârtii (pentru mine și o colegă care lucrează și nu și-a putut lua liber încă o zi) n-are rost să stau, le lasă ea…

    • Ah, imi amintesc si eu cum a fost cu semnaturile de lichidare, la facultate. Groaznic, o zi numai pentru alea am umblat, de la biblioteca la biblioteca, eu care fusesem de vreo 2 ori, doar la biblioteca din facultate, si nu si la cele din alte corpuri. Bine ca acum la master nu ne-a mai cerut asta.

    • Multumim! Sper sa reusim sa o tinem tot asa cu site-ul, sa mai apara inca muuuulte prezentari de ceai. 😛

  14. Felicitari pentru master !!! Si mult succes la doctorat, cand va fi sa fie :)) Sa inteleg ca acum vine partea cea mai frumoasa…cu relaxarea :)), bafta multa in continuare !

    • Multumesc mult! 🙂 Eh, relaxarea o sa vina in august, in vacanta, acum muncim la servici. Dar e ceva sa stii ca dupa-amiaza e doar pentru tine, ca nu mai ai de invatat sau de facut proiecte.

  15. Buna Mihaela!
    As vrea sa stiu daca la disertatie la MCA cercetarea trebuie sa fie cantitativa sau calitativa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.