Ruxandra ne propune următoarea leapşă: trebuie să vorbim despre categoriile de oameni care nu ne plac. Mi s-a părut interesantă ideea, aşa că m-am gândit să o fac, urmând ca zilele viitoare să public şi un articol despre tipuri de oameni care-mi plac – aşa mi se pare cel mai corect.

Înainte de toate vreau să menţionez că iubesc oamenii, diferenţele ce apar între noi, felul în care ne completăm unul pe altul. Nu mă deranjează dacă cineva procedează diferit de mine, atât timp cât nu face rău cuiva, nu mă simt ameninţată dacă arată diferit sau dacă gândeşte altfel. Vreau să cred că suntem cu toţii buni, chiar dacă nu o arătăm şi chiar dacă uneori mai greşim. Nimeni nu e perfect şi nu cred că există cineva care chiar se consideră astfel.

Asta nu înseamnă că nu există categorii de oameni care mă enervează sau care mă supără prin felul în care se comportă/procedează. Despre aceştia voi vorbi mai jos.

  • aroganţii – mai exact cei care te privesc de sus, care te ironizează, care nici nu vor să te asculte fiind siguri de la început că nu ai dreptate, că nu contezi, că nu merită să-şi piardă timpul cu tine. Mai rău este că de obicei se comportă aşa când sunt într-o colectivitate, când îi prinzi singuri sunt nişte mieluşei.
  • răsfăţaţii – mă refer la acei copii sau tineri care nu pot trăi fără gadgeturi sau haine de firmă, care-şi stresează părinţii să le cumpere de toate, indiferent de sacrificiile pe care aceştia trebuie să le facă. Este chiar trist să vezi cum încearcă să pară altcineva decât sunt, e şi mai trist să-i vezi că într-adevăr consideră că acele bunuri materiale le dau valoare.
  • invidioşii – cei care nu pot dormi noaptea de cât de bine o duc alţii. În loc să-şi vadă de viaţa lor, să muncească, să încerce pe cât posibil să îşi îndeplinească visele, stau şi se uită cu jind la cei din jur, bârfesc, blesteamă, înjură şi se enervează.
  • oamenii nepoliticoşi – cei care se bagă în faţa ta la coadă, care se împing în tine la supermarket, cei care nu ştiu să te salute, s.a. În mai puţine cuvinte, persoanele fără cei 7 ani de acasă.
  • prietenii falşi – aceia care în faţă îţi spun că-ţi sunt prieteni şi pe la spate te invidiază, te vorbesc de rău şi se roagă şi speră să dai greş şi să nu cumva să ajungi mai bine ca ei. Unii pur şi simplu nu au capacitatea de a accepta alături de ei prieteni/oameni mai reuşiţi, sentimentul de inferioritate îi roade rău de tot.

Cu siguranţă ar mai fi câteva categorii bune de oameni care reuşesc să mă scoată din minţi, dar stau cam prost cu timpul liber, aşa că mă voi opri aici. Cine doreşte poate prelua leapşa – numai să lăsaţi după un comentariu, ca să vă adaug link-ul aici. Aşa cum am menţionat şi mai sus voi reveni peste câteva zile cu un articol despre oamenii care îmi plac.

Vă doresc o zi cât mai frumoasă, spor la muncă şi cât mai puţin stres! 🙂

38 Comments on Oameni care nu-mi plac

  1. Citisem candva ca tot ceea ce nu ne place la ceilalti reprezinta de fapt “partea noastra intunecata” pe care e posibil sa nici nu dorim sa o constientizam.
    Eu una am facut acest exercitiu, am pus pe o foaie ce calitati nu apreciez la cei din jur, am analizat si mi-am dat seama ca inconstient, macar o data in viata am dat si eu dovada de acele “calitati”.

    • Cristina, am citit si eu o chestie asemanatoare cand eram mai mica, intr-o carte de psihologie aplicata. Scria acolo ca atunci cand spunem despre o persoana ca este intr-un anumit fel, sa ne gandim mai inainte daca nu cumva si noi suntem la fel. De atunci incerc sa am grija atunci cand spun despre cineva ca este intr-un anumit fel, ma gandesc inainte daca nu cumva si eu fac la fel.
      Asa am facut si in acest articol. Nu cred ca ma incadrez in vreuna din acele categorii. 🙂 De fapt, nu cred ca ar fi capabili sa ne enerveze oameni care fac exact ca noi, tocmai diferentele dintre noi ne supara/enerveaza.
      De exemplu, uneori sunt mai dezordonata si asta se vede mai ales pe biroul meu, care este un adevarat haos. De aceea nu as putea spune ca ma enerveaza oamenii dezordonati – as fi chiar ipocrita daca as spune asta. 🙂

      • Dar daca ar face dezordine (dezordinea lor, desigur!) pe biroul tau?
        Iar ca sa depistezi un arogant, trebuie sa il judeci tu insuti un pic de sus (cine se crede si asta?)
        toate cele bune,
        Dan

        • Pai ce sa caute pe biroul meu? 🙂 Atunci s-ar incadra in alta categorie, de oameni care umbla prin lucrurile altora.
          Una e sa realizezi cum este un om si una e sa fi arogant. Daca un om e nesimtit, arogant, violent, s.a. si tu realizezi asta, nu inseamna ca il privesti de sus, ci ca ai facut o constatare, bineinteles subiectiva. Si cand fac o astfel de constatare nu privesc de sus pe acel om, nu ma simt superioara lui, ci pur si simplu ma intristez ca se ajunge la asa ceva.

    • Ma bucur ca iti place. Eu de-abia astept sa-l scriu pe cel despre oamenii care-mi plac – o sa fie mult mai pozitiv ca acesta. 🙂

  2. Nici mie nu imi plac oamenii care fac parte din aceste categorii. Am intalnit mai multe persoane cu aceste “calitatii” iar comportamentul lor este de neinteles. Imi pun intrebari adesea “Cum isi gasesc prietenii?” sau “De ce au aceste defecte?”

    • Totul are o explicatie. Cei ingamfati de fapt sunt extrem de nesiguri pe ei si nu vad un alt mod de a arata ca sunt la acelasi nivel cu restul lumii. Cei nepoliticosi nu au fost educati asa cum trebuie, cei rasfatati sunt asa pentru ca le-au permis parintii. Cei invidiosi sunt pur si simplu nefericiti, nemultumiti cu viata lor si au si prea mult timp liber. Iar prietenii falsi…nu stiu, nu suporta ca altii au ceea ce ei nu au.

    • Da…cand ii vad pe bietii parinti cum se chinuie ca plodul sa aiba tot ce are chef. Ii vezi pe ei ca merg pe jos sau cu o masina veche de 30 de ani, dar plodul trebuie sa aiba masina de lux sau oricum, una foarte scumpa. Sau ca ei de-abia isi platesc facturile luna de luna, dar copilul are haine de firma, telefon de fite, laptop si altele…

  3. Prietenii sau ma rog oamenii falsi sunt la moda acum din pacate. De fiecare mai auzi cate o chestie despre care nu stiai, fiecare are grija sa-ti mai bage un cutit in spate si tot asa. Ipocrizia e lucrul de care se pare ca din ce in ce mai multi se tin cu dintii! 🙂

    • Da, vad ca se “poarta” prietenii falsi. Lumea nu mai stie cum sa se bucure pentru altcineva, cum sa fie sincer, cum sa fie un prieten bun. Mare pacat, mai ales ca pedeapsa pentru un asemenea comportament este groaznica: singuratatea.

  4. Ce lepsa interesanta, ma gandesc sa o preiau si eu. Doar ca ce as mai putea scrie de vreme ce nu imi plac exact categoriile enumerate de tine in articol. Dar eu incerc, pe cat posibil, sa evit prezenta unor astfel de oameni, sa stau cat mai departe de ei. Nu suport barbatii infatuati si profitori de exemplu si femeile rele, barfitoare.
    Mai multe in articol. 😀 Daca ma hotarasc sa-l scriu.

    • Cred ca ai mai putea adauga multe, eu n-am avut mai mult timp aseara, eram si cam obosita. 🙂 Nici mie nu-mi plac femeile rele, care nu-si vad de viata lor, sau barbatii infatuati. Barbati profitori nu prea am intalnit sau n-am realizat eu ca sunt asa…

  5. Atunci, astept articolul despre persoanele care iti plac. Un cunoscut al meu a postat pe blog lista cu persoanele care ii plac si de care ar vrea sa fie inconjurat. Si ma gandesc acum, ce facem cu ceilalti? Care nu sunt exact asa cum am vrea noi sa fim, dar care totusi doresc sa ne fie alaturi? Ii respingem din start?
    P.S: Poate ar fi trebuit sa astept sa scrii articolul, ca sa pun intrebarea…dar ma framanta aceasta intrebare prea mult, caut sa adun opinii 😀

    • Nu ii respingem din start, insa daca se poarta urat cu noi, la un moment dat ne vom satura sa fim calcati in picioare si ii vom parasi. Daca de exemplu ai un iubit violent, ce faci? Nu-l parasesti in final? Nu pot zice, lasa, ca il iubesc, trebuie sa fiu alaturi de el indiferent de cum se poarta. Nu, nu putem fi niste victime, nu putem avea langa noi persoane care ne trateaza urat. Ca sa nu mai zic ca daca ne trateaza asa, inseamna ca in adancul sufletului lor, nici ei nu-si doresc sa fie langa noi.

  6. Prietenii falsi imi displac cel mai mult. Pentru ca nu arata ceea ce sunt, si nu sunt constienti, din pacate, ca ar avea mai mult de castigat fiind ei insisi, fiind sinceri si adevarati.
    Pana la urma o prietenie inseamna mult mai mult decat beneficii materiale, o prietenie este in primul rand suflteasca, este comunicare, empatie, emotie, sentiment. Un prieten fals nu va cunoaste niciodata bucuria aceasta.

    • Si mie imi displac cel mai mult, pentru ca iti inseala increderea. Dupa aia va fi mult mai greu sa te mai increzi in cineva.

  7. Pe mine ma irita cumplit cei care lovesc animalele, injura de lucruri sfinte, vanzatoarele care te intreaba ce doriti, cu toate ca nici nu ti-ai tras bine sufletul de cand ai intrat in magazin, cei care fumeaza in timp ce merg pe strada si te intoxica cu fum, cei care folosesc tot felul de neologisme (cand nu e cazul) si isi fac din asta o mandrie si colegii din facultate care te intreaba ce nota ai luat la proiectul/examenul X.

    • Eu cu vanzatoarele nu am nimic, pentru ca inteleg ca asta le cer sefii…Asta e. In rest, de acord cu tine.

    • Irib, am scris mai jos ca n-am avut suficient timp liber ca sa scriu toate categoriile de oameni care nu-mi plac. Daca n-am scris nu inseamna ca imi plac. Dar bineinteles, nu ai citit tot, ca deh, e prea dificil. 🙂
      Uite, nu-mi plac nici oamenii care vorbesc fara sa se informeze inainte, care dau cu gura aiurea, care vorbesc in necunostinta de cauza. Nici nu mai zic de cei care acuza aiurea, fara sa aiba habar.

    • Sunt multi de adaugat. 🙂 N-am avut eu suficient timp. Dar cred ca toate defectele astea se pot repara, daca sunt constientizate si exista dorinta de schimbare, dorinta de a deveni mai bun.

  8. In afara de categoriile de oameni pe care le-ai mentionat tu si ai punctat foarte bine fiecare aspect negativ al comportamentului lor, as mai adauga lingusitorii. Cei care mereu te perie, te complimenteaza si iti dai seama ca nu o fac cu inima deschisa ci doar asa, de dragul de a spune ceva. Cei carora li se pare ceva schimbat la tine de fiecare data cand te vad, cand de fapt tu nu ti-ai schimbat nimic: nici stilul vestimentar, nici coafura, nici culoarea parului si nici modul in care te machezi si aranjezi..

    • Da, clar. Din fericire pentru mine nu prea m-am confruntat cu astfel de persoane. De obicei cei din jurul meu sunt destul de sinceri, nu simt nevoia sa ma linguseasca. 🙂

  9. E prea generala leapsa 🙂
    Nu-mi plac tinerele arogante care n-au in cap altceva decat haine si cluburi. Profesorii universitari care trateaza orice caz cu minim de interes si dau diagnostice dupa un sablon- gresind de multe ori.
    Medicii care nu-si asuma responsabilitatea actului medical si nu recunosc momentul in care un caz ii depaseste
    Oamenii de paza de la anumite magazine din mall – trateaza pe toata lumea cu o privire de “poate si tu furi, aparentele inseala”
    Majoritatea functionarilor plictisiti
    Bancherii in general
    Si ar mai fi……..:D

    • Sa stii ca ai dreptate, este prea generala. Si eu am zis ca as mai avea multe de zis, dar mi-ar trebui prea mult timp liber. 🙂

  10. Reactia ta e cel putin ciudata. Si asta ca sa fiu diplomat. Trec peste explicatii intrucat ar fi inutile insa mentionez totusi ca in fiecare dintre noi exista o doza de ipocrizie. Altfel, mie nu imi plac impertinentii. Mai ales cand sunt si teribil de ipocriti.

  11. Continui cu lista:
    – tipul fatalist care are mereu pregatita replica : faci asta??? Si daca dai gres, daca nu.ti iese, daca pierzi tot, daca, daca???

    – nu imi plac oamenii aroganti in general. Atentie, nu aerieni…….cei aerieni pot fi foarte placuti 🙂
    – cei care promit mult desi stiu ca in general nu se pot tine de cuvant si nu-si pot duce la indeplinire promisiunile

    • De multe ori oamenii aerieni sau timizi sunt judecati ca fiind aroganti, din pacate. Una e sa nu fii foarte sociabil de la prima intalnire, sa nu te increzi chiar in oricine, si una e sa fii arogant.

  12. Cunosc foarte bine.
    pentru ca…..
    ………sunt aeriana de multe ori :)))
    Merg pe strada si ma gandesc la ale mele, rezolv probleme in minte, vreau sa fac multe lucruri de-odata. Nu de putine ori m-a sunat mama sa-mi spuna ca am trecut pe langa nu stiu ce matusa si nu am salutat-o 😀

  13. Eu pot să trăiesc alături de cei menţionaţi în leapşa ta, însă nu pot trăi lângă oameni care pot mai mult dar se vând uşor.

    Şi mai este o categorie: omul fără educaţie, maxim 10 clase, întotdeauna bine informat, căruia nu-i scapă nimic dar bine rupţi în coate; din lipsa unor interese sau preocupări importante, menirea lui în această viaţă este de a avea grija de viata ta: : el ştie unde are serviciu cutare sau cutare, pe cine cunoaşte, ce avere posedă, unde a fost, cu cine e căsătorit, ce zestre i-a adus nevasta, ce rude mai apropiate şi mai depărtate are, câţi veri primari şi de-al doilea etc. etc…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.