La primul meu loc de muncă, o agenţie de turism, eram însărcinată ca din când în când să ajut la făcutul curăţeniei. Nu aveam o femeie de serviciu care să vină să facă curat, aşa că noi, fetele din agenţie, dădeam cu aspiratorul sâmbăta, în timpul programului (când nu erau clienţi), ştergeam praful de vreo 2 ori pe săptămână, măturam în faţa agenţiei (asta cam în fiecare dimineaţă, că se aduna praf şi mizerii), şi bineînţeles fiecare avea grijă ca propriul birou să fie ordonat.

Unde lucrez acum, vine de vreo 2 ori pe lună o femeie de serviciu, rămânând ca noi doar să ne păstrăm birourile curate, să ducem gunoiul pe care îl producem la pubelă şi să ne spălăm vesela pe care o folosim (furculiţe, căni, ceainic în cazul meu 😛 ).

Deşi nu-s eu cea mai ordonată fiinţă de pe lume, nu m-a deranjat niciodată să fac curăţenie la locul de muncă. Nu m-am simţit ofensată când dădeam cu mătura în faţa agenţiei de turism, nu mi-am dat ochii peste cap când a fost vorba să dau cu aspiratorul sau să şterg praful. Până la urmă asta e, trebuie să muncim într-un mediu curat, fie că lucrăm direct cu clienţii sau nu.

În schimb, unele foste colege sau alţi cunoscuţi de-ai mei s-au simţit jigniţi când li s-a cerut ca din când în când să dea cu mopul pe jos sau să şteargă praful. Chiar dacă şi şefa făcea asta, chiar dacă era vorba să se facă curat cu rândul. Mie mi s-a părut puţin exagerată supărarea lor dar am mai discutat cu alte persoane şi ei spuneau că această activitate nu este precizată în contractul de muncă şi că nu e nimeni obligat să o facă pe femeia de serviciu.

Aşa că acum sunt cam în ceaţă în legătură cu această problemă şi de aceea vreau să vă întreb pe voi, cei care lucraţi mai ales, dacă vi s-a cerut vreodată să faceţi curat la locul de muncă şi dacă da, dacă v-a deranjat acest lucru. Este curăţenia una din responsabilităţile angajaţilor la locul de muncă?

47 Comments on Ce facem cu curăţenia la locul de muncă?

  1. La primul meu loc de munca am facut aceleasi activitati de curatenie, in lipsa unei femei de servici. Nu m-a deranjat, pentru ca la un moment dat simteai cum plutea praful nefiind un mediu tocmai placut de lucru. Insa, nu poti numi curatenia ca fiind o responsabilitate a angajatilor…sa-ti pastrezi biroul curat, e normal, insa pentru celelalte trebuie angajata o firma de curatenie/femeie de servici.
    Un mediu de lucru cat mai placut in continuare!

    • Corect, de acord cu tine.
      Mie insa mi-ar fi rusine sa comentez la o firma, ca de ce nu angajeaza pe cineva sa faca curat…Mai ales daca sunt nou angajata sau daca am un post micut. Nu e atat de rau sa dai cu mopu din cand in cand (iar daca lucrezi undeva unde e gresie..care se murdareste rapid daca ploua…cam trebuie sters zilnic, chiar si de mai multe ori pe zi), sau cu aspiratorul. La WC e mai aiurea…

  2. In cazul meu, cand eram angajat cu norma intreaga, femeia de serviciu dadea dovada de exces de zel si curata si birourile. Iti dai seama ca dupa aceea iti lua jumatate de zi sa mai gasesti ceva… pana intr-o zi in care i-am spus sa nu se mai atinga de birouri ca va plati cu jobul…

    • Da, e aiurea sa-ti umble/curete altcineva biroul, ca intr-adevar nu mai gasesti nimic apoi. Stii cum e..chiar daca e dezordine, posesorul stie exact unde e fiecare lucru.

  3. Mi se pare normal să îşi facă fiecare curat pe biroul lui, săşi spele cana, dacă lucrează într-un laborator să lase curat când termină treaba (aşa cum nu fac unii, crezând că e de datoria altor colegi să cureţe dacă au nevoie să lucreze acolo ulterior). Nu mi se pare normal să dai cu mătura sau cu mopul, să cureţi baia, să ştergi praful peste tot dacă tu faci o muncă de birou sau altceva. Nu îmi este nici mie ruşine, dar având în vedere că nu mă plăteşte nimeni pentru asta, de ce aş face? Mie nu îmi dă nimeni nimic gratis (mă refer în câmpul muncii), eu de ce aş munci gratis?

    • Nu e deloc placut sa cureti baia, asta din fericire n-am patit-o. Insa uneori e necesar sa dai cu mopul…ziceam si intr-un comentariu anterior. Daca biroul are gresie si de fiecare data cand intra cineva (client, angajat) se murdareste (cand afara ploua sau e mizerie), cam trebuie sa dai cu mopul. Nu poti nici sa stai in mizerie si daca firma e mica, cu cateva camere de exemplu, nu o sa angajeze nimeni femeie de servici pentru fiecare zi, sa stea acolo pe un scaun si de cate ori se face mizerie, sa stearga.
      Cred ca depinde de la caz la caz.
      In birourile din zona in care lucrez, o femeie de servici termina de facut curat in 4h, ca nu e multa treaba de facut. Nu poti sa o angajezi pe 8h/zi, pentru ca n-are ce sa faca. Nici part time…E de ajuns sa vina de cateva ori pe luna.
      Sunt insa firme mari, care stau intr-o cladire intreaga, sau policlinici, cabinete medicale unde trebuie sa fie extrem de curat mereu, si acolo e necesar o femeie de servici angajata pe 8h/zi.

  4. Nici mie nu mi se pare ilogic sa faci curatenie la locul de munca. In urma cu ceva vreme am lucrat la o firma micuta, la birou. Seful meu imi pusese la dispozitie un aspirator pentru a face curat(nu matura) iar pentru materialele de curatenie aveam buget la indemana. Deci, nu mi se parea o corvoada sa fac curat acolo unde imi petreceam mare parte din timp. Faceam de regula curatenie dimineata, pana veneau colaboratorii si seful. Iar apoi cand imi beam cafeaua, aceasta era mult mai placuta intr-o ambianta placuta! Acum lucrez intr-un loc cu trafic mai mare, unde nimeni nu se sesizeaza ca e nevoie sa stearga macar monitorul pc-ului(pe care poti face desene!), de dat cu matura sau dus cosul nu vorbesc. Si nu pentru ca le-ar fi greu, dar pretentiile sunt atat de mari si orgoliile incat a duce cosul e o umilinta.

    • Da…asta e chiar o prostie, sa crezi ca daca duci cosul la gunoi te umilesti.
      Unde am lucrat eu la inceput era tot o firma destul de mica, cu doar 2 camere si o baie, si toata lumea facea curat, inclusiv sefa. Faceam cu randul. Nu era nici o rusine.

  5. Eu cred ca depinde ce functie ai!
    M-ar deranja daca jobul ar fi de asa natura incat sa arat impecabil, unghii facute, make up, haine, clasa etc, si la sfarsitul programului sa ma apuc sa dau cu matura! adica sa nu fie chestii ce se bat cap in cap!

    Cred ca o firma ce se respecta ar trebui sa aiba o d-na care sa se ocupe cu asta! Altfel daca as avea o pozitie mica intr-o firma si as fi la inceput, nu m-ar deranja! 🙂

    • Da, asa e. Cand esti insa la inceput, intr-o firma mica, cu un birou cu cateva camere, atunci nici eu nu cred ca e vreo problema. Si bineinteles, daca timpul iti permite.

  6. Eu cred ca s-au simtit jigniti pentru ca, la fel ca multe alte persoane, erau indoctrinati (chiar daca e un termen putin cam dur) de societatea in care traim cu ideea ca “eu am facut o facultate.Am invatat 3,4,5,6 ani ca sa dau cu matura?”.In zilele noastre datul cu matura,facutul curateniei,etc,par a fi considerate drept “munca de jos” si automat unii considera ca se injosesc luand parte la asemenea activitati. Si cum mai nou orice idiot/incapabil termina o facultate, cat de curand nu vom mai avea persoane care sa presteze “munca de jos” asa ca ori vor face curatenie si cei care se simt jigniti ori vom trai printre gunoaie.

    • Da, intr-adevar, unele din persoanele care s-au simtit jignite (si de care am vb in articol) cam asa au gandit. Oricum, nu cred ca trebuie privit cu ochi rai facutul curateniei la birou, mai ales cand vezi ca se face cu randul si ca si seful pune “osul la treaba”. Putine firme mici si medii isi permit sa angajeze si o femeie de servici, full time. Si atunci ce sa facem? Mai bine ofera cateva locuri de munca decat deloc.
      Oricum, inca o data recunosc ca depinde si de firma si de pozitia angajatului in companie.

  7. Eu lucrez intr-o cladire cu birouri si in fiecare marti vin femeile de serviciu si aspira, sterg birourile, usile, geamurile… si in fiecare zi la ora 3 vin si iau gunoiul. Si asa mi se pare corect – sa am un mediu intretinut, in care sa pot lucra.
    Bine, avem si noi Pronto, spirt si lavete sa ne stergem birourile cand vrem, dar dincolo de asta curatenia nu intra in atributiile noastre.
    Nu e vorba ca am invatat x ani carte ca sa dau cu matura, ca doar desfasor activitati casnice din plin acasa; e vorba de igiena muncii, atat.

    • In cladirile de birouri de obicei se intampla asa. Bine, si la noi in firma, vine femeia de servici si face ce e mai dificil, dar sunt firme mai mici (cum era agentia de turism in care am lucrat) care nu beneficiau de acest lux. 🙂 Si cred ca sunt multe firme care nu au angajat o femeie de servici, nici macar pentru o zi pe luna.

  8. Acum 3 ani, cand m-am angajat la firma la care lucrez si astazi, unde sunt vreo 22 persoane, exista o regula cum ca seara dupa program, pe rand, sa ducem sacii de gunoi. Curatenie se facea rar, era cineva care matura cam o data la 3 sapt. Birourile ni le curatam singuri. Desi randul meu de dus gunoiul venea cam la 3 saptamani, ma deranja ca trebuia sa fac asta, pentru ca trebuia sa ies de la serviciu incarcata cu vreo 4 saci de gunoi si sa merg cu ei destul de mult, vreo 2 strazi, pana la pubele. Dupa o vreme s-a schimbat persoana care ne e un fel de supraveghetor si a vb cu seful cel mare 🙂 sa nu mai ducem noi gunoiul si sa angajeze pe cineva care sa faca curatenie. Desi efortul era minim, la urma urmei duc gunoiul aproape in fiecare zi si la mine acasa, mi s-a parut o schimbare foarte foarte bine venita. Acum avem o femeie care vine zilnic cate 3 ore si face curatenie si nici nu se compara. Deci parerea mea este ca nu e normal sa faca angajatii lucrurile astea, dar sigur ca depinde unde lucrezi.

    • Corina, e normal la o firma ca a ta, unde lucreaza atatea persoane. La firme mari mereu este cate o femeie de servici care vine zilnic.
      Asta cu gunoiul e cam aiurea…ptr ca totusi 4 saci de gunoi e mult, chiar daca e vorba de o data la 3 saptamani, bine ca nu mai trebuie sa faci asta. Eu imi duc gunoiul meu, adica format din 2, 3 hartii si caserola folosita pentru mancare. Iar pubela e exact langa parcare, si eu cum merg spre masina sa plec, nu fac nici un efort suplimentar.

  9. Depinde
    Ai vazut notar sau avocat care sa-si faca singur curat la locul de munca? Vii de la proces si incepi sa stergi praful in birou? 🙂
    Medic care sa-si aranjeze dulapiorul cu medicamente? Poate daca sta sa cada pe el, il impinge mai incolo :)))

    Depinde de profesie.
    Am lucrat cativa ani intr-un studio de stiri . Aveam femeie care venea de doua ori pe saptamana si facea curat. Nu aveam cum sa facem fata noi angajatii la atatia invitati – iarna se intra cu zapada, aveam protocoale de facut. Secretara mai spala paharele si tavile . Oricare dintre noi – duceam gunoiul sau mai dadeam cu matura pe trepte. Sincera sa fiu pe mine activitatea asta ma relaxa, dar ma enerva spalatul paharelor asa ca nu il prestam niciodata
    N-am avut niciodata discutii legate de curatenie la locul de munca. Am avut un colectiv open minded

    • Da, clar depinde de munca. 🙂 Nu notar, avocat, medic, primar :)) etc.
      Ma refeream mai mult la firmele mici.
      Nici noi n-am avut discutii, era oarecum normal sa-ti faci curat pe birou si sa arunci gunoiul produs de tine (ce-ai mancat de ex), ca sa nu miroasa prin toata firma. La agentia de turism intr-adevar mi-au zis fetele ca trebuie sa facem curat.

  10. Eu nu mi-am schimbat niciodata jobul, iar acolo unde lucrez exista femei de serviciu. Chiar multe. Ultima responsabilitate a angajatilor dintr-o asemenea institutie e sa faca curatenie.Nici eu nu sunt cea mai ordonata fiinta din lume… Iar ne potrivim.
    Eu mi-am ales un job care sa se muleze personalitatii mele, sa nu fiu nevoita sa ma implic total, sa am libertate, sa nu primesc ordine.

    • Foarte fain ca nu ti-ai schimbat niciodata jobul, si mie imi place stabilitatea si siguranta. Eu la agentia de turism am lucrat in timpul facultatii, part-time, mai mult la dorinta tatalui meu de a face o cariera in turism. Insa nu ma atragea turismul, eu voiam marketing. 🙂

  11. Depinde si de munca si cat de mare este firma. La mine, de exemplu, suntem 3 persoane, din care numai eu fata, deci eu ma ocup. Nu pentru ca imi spune seful ci pentru ca si eu folosesc baia si nu imi place sa stau in mizerie. Baietii intretin, cat de cat, curatenia doar ca toti fumeaza acolo si se umple de scrum. Oricat ar scruma ei in pahare tot cade pe jos.

    • Da, clar depinde de cat de mare e firma, cati angajati sunt. Cam 3 persoane suntem si noi in biroul de marketing, restul firmei e in alt sediu, asa ca nici la noi nu se preteaza sa vina o femeie de servici zilnic. De 2 ori pe luna e mai mult decat suficient.

  12. eu as zice ca tine de bun simt partea curateniei .eu peste tot unde am lucrat,desi niciodata nu mi-au zis ca trebuie sa mai strang sau sa dau cu matura,le ajutam pe celelalte fete,mai ales la inchidere,ca sa plece toata lumea mai repede;))

    • Da..e normal ca daca colegii tai fac curat, sa-i ajuti si tu, chiar daca nu iti zice nimeni nimic. Si eu cred ca tine de bun simt in cazul asta. 🙂 Nu poti sa fii nesimtit, sa te uiti la colegii tai cum curata si tu sa nu faci nimic.

  13. Vai Mihaela, când am văzut titlul, prima mea reacția a fost ”Don’t even get me started!”. La fostul job munceam ca un sclav inclusiv overtime MULT și neplătit și mai aveau pretenția patronii să facem și curățenie gen aspirat și spălat wc-uri, deși ne scoateau ochii cu responsabilitățile noastre de top că vezi doamne aveam funție (pentru un salar cu care îmi permiteam să îmi cumpăr fix o rochie la un preț din-ăla de care ziceam într-un comentariu anterior că mi se pare mare).
    Mi se pare normal să ne păstrăm curățenia pe birou, să ne spălăm cănile etc. Dar să aspir într-un birou cât apartamentul meu pe lângă faptul că fac zilnic ore suplimentare, NICIODATĂ.
    Cred că o să dezvolt și eu subiectul pe blog că ăsta a fost unul din motivele pentru care am plecat cu câteva amintiri urâte de la vechiul job.

  14. Chiar dacă e vorba de curățenie sau altceva, oricum majoritatea facem și altceva decât scrie în fișa postului.

    Dacă nu e personal specializat, faci, că nu stai în jeg… acasă la ei când fac curățenie e degradant? E un lucru perfect normal.

    Și chiar când există personal pentru asta, te străduiești să păstrezi curățenia, că e vorba de bun-simț.
    Iar când e bucătăria, nu lași în chiuvetă resturi sau chestii, clătești bine… nu lași la frigider mâncare neacoperită să le strici stomacul la alții, etc.

    • Asa e, nu mereu facem numai ce e scris in fisa postului.
      Cum zicea si alt comentator, e de bun simt sa-ti speli vesela, sa-ti tii biroul curat si in general, sa pastrezi un loc de munca curat si ingrijit.

  15. Sincer, nu mi-ar place si poate chiar m-ar deranja sa fiu pusa sa dau cu aspiratorul sau sa sterg pe jos la munca. Din fericire, lucrez intr-un spatiu in care curatenia trebuie sa fie impecabila astfel incat doamna de la curatenie vine in fiecare zi.
    Totusi, consider ca exista un anume nivel de ordine si curatenie personala care tine de bun simt. Acesta include: spalatul dupa tine la bucatarie (cani, furculite, etc.), stransul firmiturilor &co. daca mananci la calculator, grija sa nu intri cu noroi in birou, aruncatul hartiilor la cos si nu pe langa si altele de genul acesta. Sunt lucruri pe care le faci din respect pentru locul in care te afli si pentru oamenii cu care lucrezi(doamna de servici ESTE unul dintre oamenii cu care lucrezi) si niciodata nu fac la servici o mizerie pe care n-as face-o acasa.
    In acelasi timp mi se par de mare prost gust situatiile in care cineva isi varsa diverse pe birou si in loc sa puna mana sa stearga, striga dupa doamna de la curatenie sau tropaie cu pantofii de “afara” prin spatiul proaspat spalat si umed. Totul tine de bun simt…

    • De acord cu tine Diana. Femeia de servici nu este sclavul nostru, are si ea job-ul ei si noi trebuie sa fim cu bun simt si sa o tratam cu respect. Mi se pare chiar nerusinare sa versi ceva si sa strigi dupa doamna ce face curat.

  16. Nu mi s-a cerut asta niciodata. La mine la job vine zilnic femeia de serviciu si face curat. Spala cani, matura/aspira, spala birourile si pe jos… usi, geamuri, duce gunoiul de 2 ori pe zi etc ..etc. E drept ca si firma e mare(peste 70 de angajati) si altele sunt posibilitatile …
    Insa mi se pare normal, ca atunci cand te angajezi, in cazul in care personalul trebuie sa faca curat sa se specifice asta. Si, si mai normal ar fi sa se acorde un spor… pentru ca e o treaba pe care practic o faci in plus.

    • Da, in firmele cu foarte multi angajati e absolut normal sa vina o femeie de servici zilnic.
      Un spor nu stiu daca e necesar…depinde ce faci. Daca faci curat zilnic, speli wc-ul, aspiri, da. Dar daca iti pastrezi curat biroul, iti duci propriul gunoi la pubela, poate dai cu mopul cand e gresie si se murdareste non-stop (toamna,iarna) si-ti speli farfuriile folosite…nu cred ca e nevoie de bani in plus.

    • Clar nu e rusine. Iar in firmele unde intra clienti tot timpul…trebuie sa fie foarte curat si chiar daca ai o femeie de servici, ea nu poate sa stea in zona si de cate ori se murdareste gresia sa vina repede sa o stearga. Nu e nici practic, caci firmele de care vorbesc (agentii turism, imobiliare, magazine haine) sunt oricum mici si o femeie de servici nu are ce sa faca non stop.


  17. Mihaela:

    Da, intr-adevar, unele din persoanele care s-au simtit jignite (si de care am vb in articol) cam asa au gandit. Oricum, nu cred ca trebuie privit cu ochi rai facutul curateniei la birou, mai ales cand vezi ca se face cu randul si ca si seful pune “osul la treaba”. Putine firme mici si medii isi permit sa angajeze si o femeie de servici, full time. Si atunci ce sa facem? Mai bine ofera cateva locuri de munca decat deloc.
    Oricum, inca o data recunosc ca depinde si de firma si de pozitia angajatului in companie.

    Mihaela, sunt firme specializate de curăţenie. La bloc la mine de exemplu plăteam să vină o dată pe săptămână să facă curat pe scară, o dată pe lună să şteargă geamurile şi nu mai ştiu ce alte chestioare şi îi dădeam 2 milioane. Într-o firmă mică se poate contracta la fel o persoană care e angajată la ei dar vine să facă curat la voi aşa cum consideraţi necesar, nu e nevoie de nici măcar part-time. Dacă vrea să fac şi eu curat, să mă plătească în plus. Nu mi-e ruşine să dau cu mătura dar după cum spuneam, atâta timp cît mizeria nu e făcută de mine (eu curat la locul meu de muncă îmi fac fiindcă aşa consider că e normal) nu sunt obligată să o strâng pe gratis.

    • Stiu ca sunt firme specializate. Si unde lucrez eu vine o femeie de 2, 3 ori pe luna. Dar nu in fiecare zi. E normal ca din cand in cand sa vina cineva, chiar si la firme mici, ca in afara de aspirat, curatat baia, sters praful, trebuie sa se spele si geamurile, usa, s.a.
      Si da, nici eu n-as curata dupa colegii mei de exemplu. Dar dupa mine, da.

    • 🙂 Voi aveti oricum femeie de servici pentru treburile mai grele.
      Si apropo de ce ai zis, si eu cand ma plictisesc sau cand vreau sa ma linistesc imi fac curat pe birou sau prin geanta, ca mai ales acolo se strang hartii si hartiute + monezi si bancnote mici, pe care le arunc din lene (ca sa nu mai scot portofelul).

  18. La mine sunt femei de serviciu zilnic, problema nu e asta, problema e dezordinea colegilor…e debandada totala…foi peste tot, dvd-uri,cablaraie care nu-si are rostul..

    • Asa e, de acord cu tine.
      Noi avem femeie de serviciu si face curatenie zilnic. Dar mai am si io pitici 😛 nu-mi place sa-mi spele altcineva canile si nu-mi place cum ramane biroul dupa sprayurile cu care sterge tanti (lipicios, alunecos).
      Mai exista si situatia cand femeia de serviciu nu e destul de atenta si meticuloasa. Asa ca din cand in cand imi fac singura curatenie generala pe birou, asa cum imi place mie.

      La un fost loc de munca eram secretara, iar femeia de serviciu nu venea zilnic asa ca era treaba mea sa mentin curatenia peste tot. Mi s-a spus de la inceput si nu m-a deranjat deloc. Doar nu era sa stau in mijlocul mizeriei si sa raspund doar la telefon ca asa scrie in fisa postului.

      • Normal. Nu ai cum sa stai in mizerie. Acum poate depinde si cum ti se cere sa faci curat. Pe mine una nu ma deranjeaza, ba chiar ma oblig eu, din bun simt, sa-mi duc gunoiul meu, si sa-mi spal cana si ceainicul pe care le folosesc. Pentru treburi mai grele chemam din cand in cand o femeie de servici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.