Fetele din Shanghai – Lisa See

Am tot văzut această carte pe rafturile librăriilor, însă de-abia după ce am citit prezentarea făcută de Simona, mi-am dorit să o citesc. Simona mi-a împrumutat şi cartea – mulţumesc! 🙂

La început nu credeam că “Fetele din Shanghai” o să mă impresioneze atât de mult. Primele capitole prezintă viaţa a două surori bogate, frumoase şi răsfăţate, din Shanghai – Pearl şi May. Lucrau ca modele pentru artişti, îşi petreceau nopţile în cluburile din cartierele internaţionale, îşi sfidau părinţii de câte ori puteau. Făceau bani frumoşi, pe care îi dădeau tatălui pentru păstrare, iubeau, se distrau. Însă visul frumos s-a terminat atunci când tatăl lor le-a spus că le-a aranjat căsătoriile.

Un lucru demodat pe atunci, Pearl şi May sunt convinse să accepte, tatăl promiţându-le că va fi o căsătorie de formă, că viitorii soţi vor pleca înapoi la Los Angeles, şi ele vor rămâne aici şi vor putea băga divorţ după ceva timp. Era absolut necesară căsătoria, pentru că tatăl avea datorii mari.

După căsătorie – Pearl, fiica cea mare, cu Sam, fiul cel mare al Bătrânului Louie, socrul, şi May, fiica cea mică, cu Vern, mezinul Bătrânului Louie, soţii şi socrul pleacă înapoi în America, lăsându-le bilete şi luându-le cele mai frumoase haine, pentru a se asigura că îi vor urma. Şi aşa află cele două fete că de fapt planul era ca ele să plece, numai aşa putând părinţii să salveze casa şi să nu rămână pe drumuri. Toate astea însă rămân în plan secund, pentru că la scurt timp Japonia atacă Shanghai-ul. Pearl şi May supravieţuiesc, însă mulţi prieteni mor, oraşul este distrus, cadavre lâncezesc pe stradă. O problemă nu vine niciodată singură – Banda Verde, o grupare interlopă din oraş, vine şi-i ameninţă pe părinţi că vor rămâne pe stradă dacă nu vor trimite fetele în America. Din cauza presiunii, într-o zi tatăl nu se mai întoarce. Mama şi fetele fug din oraş, încercând să ajungă la familia tatălui, din Canton (dacă îmi amintesc bine). Însă japonezii le vor schimba planurile – mama va muri, Pearl va fi violată brutal, May va trebui să aibă grijă de ea şi să se ocupe de plecarea lor spre America.

Ce v-am povestit eu aici e doar începutul unui roman captivant, despre iubire, putere şi tradiţie. Pe alocuri este şi roman istoric, anumite evenimente şi personaje fiind reale. Aflăm astfel multe despre persecuţia chinezilor imigranţi în America.

Cartea se termină deschis, am înţeles că există o continuare, care încă nu a fost tradusă în limba română.

Vă recomand cu căldură “Fetele din Shanghai”. Mie mi-a plăcut mult, nu mai reuşeam să o las din mână. Puteţi să o cumpăraţi de aici, la preţul de 28 lei (reducere 20%).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thanks for passing by↓

miki Roxana I Iulia Ema Diana Bia

13 Comments on Fetele din Shanghai – Lisa See

 1. roxana
  August 19, 2011 at 9:56 am (7 years ago)

  buna!
  am si eu in biblioteca aceasta carte, mama a cumparat-o si a si citit-o in 2 zile, spunea ca pur si simplu nu o poate lasa din mana 🙂 am sa o citesc si eu, mai ales ca ma pasioneaza genul acesta de carti. eu am mai citit de lisa see ” floare de zapada si eventaiul secret “, iti recomand sa o citesti, este de asemenea o carte foarte frumoasa despre traditii chinezesti, in special despre acel ritual de legare al picioarelor fetitelor, pentru ca acestea sa nu mai creasca…de-a dreptul cutremurator 🙁
  off topic…iti urez sa ai o vacanta frumoasa, pentru ca am vazut ca te pregatesti de plecat la mare 🙂

  Reply
  • Mihaela
   August 19, 2011 at 6:36 pm (7 years ago)

   Multumesc pt recomandare! Chiar le voi cauta, nu stiam ca Lisa See are si alte carti traduse in lb romana. Si, multumesc! 🙂

   Reply
 2. Mellon Tess
  August 19, 2011 at 10:25 am (7 years ago)

  Imi place coperta, imi place prezentarea ta si cu siguranta in viitorul apropiat voi citi cartea. 🙂

  Reply
  • Mihaela
   August 19, 2011 at 6:35 pm (7 years ago)

   Ma bucur! Chiar merita a fi citita, cred ca o sa-ti placa.

   Reply
 3. tigara electronica
  August 19, 2011 at 10:42 am (7 years ago)

  suna fain! sper sa gasesc si eu aceasta carte in librarii 🙂

  Reply
 4. Aliceee Traveler
  August 19, 2011 at 6:12 pm (7 years ago)

  Eu nu as mai fi in stare sa citesc un roman trist, fiindca traiesc foarte intens orice citesc sau vad si ma afecteaza :(((

  Reply
  • Mihaela
   August 19, 2011 at 6:33 pm (7 years ago)

   De multe ori nu stii ca e trist pana cand nu-l parcurgi binisor. Si apoi e greu sa-l lasi in mana.

   Reply
 5. Hapi2233
  August 19, 2011 at 6:16 pm (7 years ago)

  Pare interesanta
  Mai, dar nu ne zici nimic din vacanta? 🙁
  Sau inca nu ati plecat?

  Reply
  • Mihaela
   August 19, 2011 at 6:25 pm (7 years ago)

   Este interesanta. 🙂 Hapi, ma relaxez si ma bucur de vacanta, o sa am tot timpul in septembrie de articolele alea. :p plus inspiratie si material de scris.

   Reply
 6. Ioana
  August 20, 2011 at 10:35 am (7 years ago)

  foarte nice carticica..eu o am de vreo 4 luni:d….acum e imprumutata pt cicit:d

  Reply
  • Mihaela
   August 20, 2011 at 11:16 am (7 years ago)

   Daca stiam si eu mai devreme de ea, o cumparam. Chiar merita.

   Reply
 7. roberts
  September 18, 2011 at 9:13 pm (7 years ago)

  Am citit si eu acesta carte dar sincer nu mi-a placut la nebunie. Mi s-a parut cam usurica pe alocuri si parca lipsea ceva din tot subiectul…totusi, voi incerca si celalalte 2 carti scrise de lisa lee si traduse si la noi. spor la citit:)

  Reply

Leave a Reply

More in cărţi
Misterioasa dispariţie a Katharinei Linden

Mi-am dorit să citesc această carte imediat ce am văzut coperta. Asta e, dacă nu auzi nimic despre o carte...

Close