În timpul vacanţei pe litoralul românesc, ne-am rezervat o zi pentru a vizita Peştera Sfântului Andrei. Aceasta este situată în apropierea localităţii Corvin din judeţul Constanţa, cam la 4km de şoseaua Constanţa-Ostrov. Noi am mers vreo 2h de la Eforie Nord şi la un moment dat chiar am avut emoţii pentru că rămâneam fără benzină şi nu era nici o benzinărie decentă prin zonă. Până la urmă am găsit un Petrom mic şi după ce am plecat de acolo, la doar 3-5 minute de mers, am găsit şi Peştera Sfântului Andrei.
Peştera a fost descoperită în 1918, de un locuitor din zonă, avocat, pe nume Jean Dinu, în urma unui vis. Era atunci într-o stare avansată de degradare, însă acesta a curăţat-o şi a construit aici chilii. În vara anului 1944 Peştera (ce se transformase în biserică) a fost sfinţită de Chesarie Păunescu, Episcopul Tomisului. La scurt timp, trupele ruseşti au distrus-o şi de-abia după 1990 locul a fost refăcut.
Lângă Peştera Sfântului Andrei se află şi o biserică mai mare, care adăposteşte Moaştele Sfântului Andrei.
Însă impresionantă pentru noi a fost Peştera Sfântului Apostol Andrei, o adevărată mică biserică, săpată în stâncă, la baza muntelui. Pe pereţi sunt multe icoane, luminate de candele, iar în locul altarului se află o icoană mare a Sfântului Apostol Andrei. Vă spun sincer că nu am mai întâlnit un loc mai liniştit ca acesta. Deşi mai erau câţiva oameni înăuntru care se rugau, precum şi un călugăr, în Peşteră era complet linişte.
Sunt şi vreo două băncuţe, unde te poţi aşeza, să te linişteşti şi să te rogi. Nu cred că există loc mai bun să-ţi regăseşti pacea interioară.
Imagini cu Peştera Sfântului Apostol Andrei, cu tavanul peşterii şi cu pereţii încărcaţi de icoane
Icoana cu Sfântul Apostol Andrei, iconiţele de pe pereţi şi altarul
Vă recomand să încercaţi să vizitaţi acest loc anul viitor, când mergeţi la mare. Aveţi grijă să fiţi îmbrăcaţi corespunzător, nu se acceptă vizita în pantaloni scurţi, fuste scurte sau maiouri. Nu există taxă de intrare, însă puteţi lăsa nişte bancnote în cutiile amenajate, pentru întreţinerea locului.
Uite ca eu nu stiam de existenta acestei pesteri (cei drept ca la noi sunt foarte multe) oricum pare interesanta, o sa o am in vizor pe viitor
Da, sunt foarte multe si din pacate eu n-am vazut aproape niciuna. Mi-am propus si eu pentru viitor sa vizitez Pestera Ursilor, Pestera Muierii, Scarisoara, Pestera Focul Viu.
super! merci ca ai revenit cu impresii pe tema asta! 🙂
Eu va multumesc pentru ca ati citit articolul. 🙂
Nici eu nu stiam de acest loc…multumim pentru recomandare!
Wowwww! Beautiful…
E prima oara cand vad imagini cu Pestera Sfantului Andrei, desi am auzit multa lume povestind ca a fost in excursie in zona. E deosebita, intr-adevar.
Avem multe locuri frumoase in tara. Trebuie doar sa le descoperim. 🙂
pare interesant ..sincer nu am vizitat-o deloc pana acum:|
CRED CA SUNTETI CU TOTII INTERESATI DE CE SFANTUL ANDREI ESTE IN MOD SPECIAL, IMPORTANT PENTRU ROMANI. DIN ACEST MOTIV VA TRIMIT CATEVA INFORMATII SUPLIMENTARE. O SEARA BUNA SI SANATATE MAXIMA!
“Am aflat pe Mesia, Care se tălmăceşte Hristos” (Ioan 1#41)
Sf. Apostol Andrei a fost din Betsaida, orasel pe malul lacului Ghenizaret, fiul lui Iona, din Galileea, si fratele lui Petru, primul dintre ucenicii Domnului Hristos. Inainte de a fi Apostol al Domnului, Sfantul Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dar, daca a auzit, a doua zi dupa Botezul lui Iisus in Iordan, pe dascalul sau Ioan, aratand cu degetul catre Iisus si zicand: “Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan, 1, 29), Sfantul Andrei, lasandu-l pe Ioan, a urmat dupa Hristos, zicand fratelui sau Petru: “Am gasit pe Mesia, care se talcuieste Hristos” (Ioan, 1, 41). Si astfel, l-a tras si pe Petru spre dragostea lui Hristos. Drept aceea, Sfantului Andrei i se mai spune si Apostolul cel dintai chemat al Domnului. Si se afla in Scriptura si alte multe invataturi despre dansul.
Din zilele acelea, ca si ceilaiti Apostoli, Sfantul Andrei a urmat Mantuitorului, insotindu-l pe drumurile Tarii Sfinte, adapandu-se din izvorul nesecat al dumnezeiestilor descoperiri pe care le aducea Mantuitorul. A fost martor faptelor minunate savarsite de Domnul, s-a impartasit din cuvantul dumnezeiesc, datator de viata, al credintei celei noi intemeiata de Hristos, si, mai presus de toate, a vazut Patimile Domnului, a plans moartea Lui pentru noi si s-a intarit in credinta, in ziua Invierii.
La randul ei, Traditia Bisericii ne spune ca, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, Apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui intai chemat, i-a cazut sortul sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeia. Insa, a umblat in aceste locuri nu in graba, ci, in fiecare, zabovind si rabdand multe Impotriviri si nevoi, pe toate biruindu-le cu ajutorul lui Hristos. S-a intors la urma din nou in Bizantia, hirotonind acolo episcop pe Stahie si, strabatand celelalte tari, a ajuns la tinutul Peloponezului, unde pe multi i-a tras de la idoli la Hristos. Tot din Traditie, mai stim ca Sfantul Andrei a avut si un sfarsit de mucenic, fiind rastignit, la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus “Crucea Sfantului Andrei”. Dumnezeului nostru slava!
Multumim!