Mereu am fost interesată de metode de îmbunătățire a memoriei, mai ales în adolescență când aveam de învățat cărți întregi pentru examenele la biologie, istorie sau română. Măcar la matematică conta mai mult exercițiul decât memorarea “cuvânt cu cuvânt”.

Știu o mulțime de recomandări despre cum poți să-ți exersezi memoria și m-am gândit să împărtășesc o parte cu voi. Mi se pare foarte important să ne stimulăm mintea zi de zi, să nu existe zi în care să nu o punem puțin la încercare. În afară de micile exerciții de mai jos, foarte bun pentru memorie este și Omega 3, de care v-am mai vorbit. Acesta ajută la buna funcționare a creierului, scade riscul inflamațiilor, este asociat îmbunătățirii abilităților cognitive și previne problemele de memorie. Mai mult, protejează sistemul nervos împotriva bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer.

Și acum să vă prezint o mica listă cu exerciții pentru îmbunătățirea memoriei.

  • joacă Sudoku, Scrabble, trivia sau completează integrame. Chiar și jocurile video sunt bune pentru memorie.
  • evită rutina: spăla-te pe dinți cu mâna stângă, scrie cu mâna stângă (sau cu dreapta, dacă ești stângaci), schimbă-ți programul, fă ceva diferit ori de câte ori poți.
  • citește. Și nu uita să eviți rutina. Din când în când citește și alt tip de cărți, pentru a te confrunta cu alte cuvinte și noi situații.
  • închide ochii și folosește-ți simțul tactil. Pipăie prin jur și încearcă să-ți faci în minte o hartă spațială a locului unde te afli.
  • intră într-una din camerele din casă, închide ochii, și încearcă să găsești anumite lucruri. De exemplu: în dormitor caută patul, perna, veioza, cartea de pe noptieră, televizorul.
  • fă exerciții de “amintire” în fiecare zi. Încearcă să-ți amintești ce ai făcut ieri la această oră, amintește-ți întâmplări din copilărie, încearcă să-ți amintești numele colegilor din școala primară sau gimnaziu.
  • fă calcule în minte. Nu apela mereu la calculatorul de birou, încearcă să te descurci și singur.
  • cumpără un ceas binar. Astfel, de câte ori vei vrea să știi ora, va trebui să o calculezi.

22 Comments on Exerciţii pentru îmbunătăţirea memoriei

      • mie tocmai asta cu ceasul binar mi-a plăcut… am un ceas binar de mână și toată lumea e șocată de el, dar mie chiar îmi place… doar că nu m-aș fi gândit că e bun ptr memorie, eu l-am luat ptr a face mai des calcule, de când cu calculatorul simțeam că nu am mai exersat calculele mentale…

        • Si iubitul meu are un ceas binar de mana si ne place la amandoi foarte mult. Este bun ptr memorie, daca mereu iti pune mintea la contributie. 😛

  1. e greu sa scrii cu mana a doua! dar da, e un semn de incercare sa imbunatatesti cate ceva!
    weekend placut! tu poti scrie cu mana a doua? eu nu prea, decat cuvinte-cheie mici!

    • Weekend placut si tie!
      Nu pot sa scriu foarte bine sau foarte usor cu mana stanga, dar pot scrie. Greu, uratel…da oricum, este pentru exercitiu, nu prezint hartiile nimanui. 🙂

  2. Eu am pe telefon jocuri din alea care îți testează memoria, matematica, vederea, logica și alte chestii.
    Decât să joc un joc aiurea, mai bine butonez la astea când mă plictisesc. 😀

  3. Acum pentru orice cuvant/notiune apelam la google, avem la indemana mobilul unde pastram toate numerele cunoscutilor, ziua lor de nastere, inainte le tineam minte pe dinafara, mi se pare ca ne exersam tot mai putin memoria…
    Utile sfaturile tale, pe unele le stiam si le puneam in practica cu ani un urma, unele imi par imposibil de urmat( de exemplu sudoku sau numele colegilor din generala sau liceu, mai ales cele de familie).

    • Sudoku nu-mi place nici mie. 🙂 Prefer integramele. De exemplu pe plaja mai mereu rezolv integrame. 🙂
      Eu tin destul de bine minte numele colegilor mei. I-am gasit pe majoritatea si pe Facebook. 🙂

      • si integramele si sudoku mai ales, trebuie sa contrazic, imagineaza posibiliati de realizare, creativitatea si memorizarea potentandu-se si ele! de nu iti place acum inca, sudoku poate deveni ceva placut pe viitor, Mihaela si Nice! poate impresia asta lasata de sudoku sa fi izvorat din faptul ca inxcercat-ai nivel avansat de rezolvare a problemelor de acolo, incepe gradual si progresezi pe masura ce-ti e usor! toate bune! 🙂

  4. Invata o limba straina, citeste si studii din anumite domenii chiar daca unele par plictisitoare, rezolva teste de verificare a cunostintelor……..
    Cam asta fac eu pentru imbunatatirea memoriei…….
    Oare care e adresa blogului meu? 😀

  5. haha, eu sincera sa fiu abia am invatat sa calculez in binar :))
    sudoku mai fac din cand in cand si nici cu calculele in minte nu mi-e rusine, ca mi-e mult mai simplu asa decat sa deschid calculatorul pe telefon 😛

    • Si mie imi este mai usor sa fac calcule in minte sau pe hartie, daca sunt mai dificile, decat sa apelez la telefon. 🙂

  6. “închide ochii și folosește-ți simțul tactil. Pipăie prin jur și încearcă să-ți faci în minte o hartă spațială a locului unde te afli.” – asta o fac cred ca cel mai des. :)) In rest, incerc sa schimb mai totul pentru a nu-mi arunca memoria in butoiul de rutina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.