Am stat 10 ani la casă iar atunci când am ajuns în apartamentul meu, am zis că gata, nu-mi mai trebuie casă. Dar nici nu mă gândeam că-mi iau cățel, că vreau și pisici, nu am realizat că o să mă mărit, că o să vreau să fac unul, doi sau trei copii. Și că nu mă lasă conștiința să țin și animal și bebeluș în aceeași casă. Și că într-un final o să realizez că trebuie să renunț la dragul meu apartament pentru o casă, asta dacă vreau să le am pe toate.

Norocul meu e că nu o să mă ocup eu de construcție, vânzare, îmbunătățiri sau altele, că oricum nu mă pricep deloc. Dar contribui și eu cu ceva, mai exact cu o informație, de care am aflat de curând. Începând cu 1 ianuarie 2011, pentru orice tranzacție de vânzare-cumpărare, închiriere sau recepționare a unei clădiri noi, fie ea cu destinație rezidențială, clădire de birouri sau depozit, conform legii, ai nevoie de un certificat energetic.

Poate ca și mine vă întrebați ce e ăla. Certificatul energetic atestă cât de eficientă este sau nu o clădire în consumul resurselor -€“ combustibil, energie electrică, energie termică -€“ pentru a oferi condițiile optime de funcționare. Mai exact, te ajută să-ți faci o idee clară cât de mult cheltuiești pentru întreținerea clădirii și mai ales afli ce ar trebui să faci pentru a reduce aceste cheltuieli și a spori confortul propriu cu cheltuieli minime.

Așadar, un audit energetic este obligatoriu, chiar dacă construiți voi casa sau o cumpărați de la altcineva. Pentru cei care s-au apucat deja de treabă, le urez mult spor. Urmează și noi, în viitorul mai apropiat sau mai depărtat.

11 Comments on Nevoie de certificat energetic

  1. O alta prostie 🙂 Scuza-ma Mihaela, articolul e bun, numai frustrarea mea e maxima. De unde au mai nascocit asa ceva?
    Intamplator ma invart in acest domeniu si am vazut case atat de proaste construite incat banuiesc ca acel certificat energetic trebuia obtinut cu magie….
    Oricum – cine il emite? Si cum se face evaluarea cladirii?
    Imi doresc sa ma mut pe luna. Sper s-o colonizeze intai americanii, cu totul, apoi olandezii si nemtii, ca sa nu imi ceara romanii vreun….certificat de aptitudini selenare

      • sunt auditori energetici atestati care dau aceste certificate contra cost desigur:) problema e alta: ei dau apartamentului (cladirii, casei etc.) un calificativ si, in functie de acesta, ap.respectiv il poti vinde, inchiria cu o anumita suma de banutzi. deci daca ai calificativul “d” obtii bani mai putini decat daca ai avea “b” de exemplu. si tunci vine poanta: vorbesti, platesti, mituiesti auditorul energetic si acesta iti va da un “b” ptr. ap. tau:)) pe el, oricum nu-l controleaza absolut nimeni!!!! treaba ca la noi, la romani, ca la nimeni:d

  2. Si noi am fost nevoiti sa facem o asemenea evaluare cand am cumparat apartamentul. Din cate imi amintesc, am dat undeva intre 400-500 ron (uneori se poate negocia suma si cu evaluatorul). Contrarierea a aparut si la noi, cand vedeam ca pentru un asemenea cost, se dau doar cateva bife. Dar a fost necesara, altfel nu mai avea loc procesul de vanzare cumparare.

      • Nu am fost nevoiti sa cautam noi o lista mare cu evaluatori, ci ne-a fost recomandat unul care colabora cu banca respectiva. Atentie la documentul in sine, este posibil ca el sa nu fie acceptat de catre o alta banca, in caz ca va razganditi sa continuati formalitatile de credit (spre exemplu) cu banca la care v-ati dus de la bun inceput.

          • Aici cred ca ar trebui sa te interesezi, nu stiu cu precizie ce se intampla. Eu ti-am zis cele de mai sus din experienta avuta vara trecuta. Oricum e bine sa intrebi orice detaliu, unele aspecte care sunt trecute cu vedere mai tarziu pot deveni piedici.

            Cred ca am sa scriu un articol pe blog la ce trebuie sa fii atent cand iti cumperi o locuinta, noi le-am invatat in timp.

  3. Buna ziua,
    Sunt auditor energetic grad. I, atestat MDRT, si intocmesc RAPID si AVANTAJOS, CERTIFICAT DE PERFORMANTA ENERGETICA pentru apartamente , case si cladiri nerezidentiale /AUDIT ENERGETIC pentru reabilitare , ofer seriozitate.
    In legatura cu intrebarea Mihaelei : “daca certificatul este necesar in cazul in care apartamentul nu se vinde cu credit”, am sa va raspund eu. Legea 372/2005-privind performanta energetica a cladirilor, prevede ca din 1ianuarie 2011, la vanzarea locuintelor , vanzatorul sa predea cumparatorului Certificatul de Performanta Energetic al locuintei, insa notarii care intocmesc actele de vanzare -cumparare introduc in acte o fraza ” Cumparatorul a luat la cunostinta de prevederile Legii 372/2005-privind performanta energetica a cladirilor, si isi asuma intocmirea actelor fara respectarea acestei legi”. Cam astfel suna fraza din contractele incheiate fara credit bancar. In schimb, bancile nu aproba dosarele de credit daca locuinta ce se doreste a fi cumparata nu are intocmit CPE, si incadrarea acesteia nu este in clasa energetica: A,sau B sau C. Pe site-ul MDRT este postat un proiect de lege care se asteapta a fi publicat in Monitorul Oficial si care introduce sanctiuni pentru nerespectarea Legii372/2005. Astfel in aceasta modificare a legii se prevede ca actele incheiate fara existenta CPE, pot fi lovite de nulitate relativa, iar cei de la Directia de taxe si impozite locale, vor solicita in mod obligatoriu o copie dupa CPE , in momentul inregistrarii proprietatii dobandite.
    Daca considerati necesar , puteti sa-mi transmiteti un e-mail si va voi contacta telefonic sau prin e-mail pentru mai multe detalii.
    Cu stima,
    ing.Ionescu-Lupeanu Silvia
    tel.0745344117,
    email: silviasionescu@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.