Genetica reprezintă cheia către descifrarea chintesenței vieții pe planeta noastră, încă una incredibil de frumoasă. Codul genetic unește, dincolo de barierele de specie, întreaga diversitate a lumii vii, de la umilele bacterii până la uluitor de complexul organism uman. Lucrarea de față încearcă și chiar reușește să explice în termeni nepretențioși și cu umor câteva dintre fascinantele mistere ale geneticii. Este o călătorie în timp și spațiu, care începe acum 3,8 miliarde de ani și continuă către viitorul, nu așa de îndepărtat cum cred unii, când ingineria genetică și biotehnologia vor avea un cuvânt important de spus în medicină, industria alimentară și în domeniul exploatărilor pentru carburanți de tot felul. (sursa)
Aceasta este descrierea oficială a cărții. Nu ea m-a convins să o cumpăr, am fost mai degrabă fascinată de titlu, de capitole, de subiectul în sine, despre informațiile referitoare la afecțiuni genetice rare.
Mi-a făcut mare plăcere să o parcurg, fiecare capitol mi-a trezit curiozitatea și multe informații mi s-au părut atât de interesante încât nu am putut să nu le împărtășesc și cu cei din jurul meu. Câteva titluri care poate o să vă atragă și vouă atenția: “Genele asimetriei”, “Genele simțului înnăscut”, “Gena laptelui”, “Genele copiatoare”, “Prima genă”, “Nebunia metalică”, “Fenilketonuria și primul test genetic”, “Când genele te fac să miroși a pește”. De-a lungul celor 270 de pagini am aflat mai multe informații despre boli precum: sindromul Marfan, boala Wilson (exces de cupru), hemocromatozis (exces de fier), hemofilie, sindromul fragilului X, sindromul Rett, boala Huntington și multe altele. Interesant și oarecum neașteptat mi s-a părut și capitolul “Gena laptelui” despre intoleranța pentru lactoză.
Limbajul se vrea a fi cât mai simplu dar este totuși o carte de genetică, cu termeni de specialitate. Am apreciat prezența la sfârșitul cărții a unei anexe prin care autoarea dorește să ne împrospăteze cunoștințele de genetice. Ne este vorbit aici de caractere, fenotipuri, mutații, ADN, gene, histone, ș.a.
Recomand această carte pentru cei interesați de subiect. Costă aproximativ 28 lei și poate fi cumpărată de aici.
Pare a fi o carte foarte foarte interesanta! Clar, mi-o voi cumpara si eu.
Mihaela, sau pot sa ti-o imprumut. Parca trebuia sa-ti mai imprumut o carte. Oricum, poate reusim sa ne vedem in perioada urmatoare si sa-mi spui ce carti iti doresti ca sa ti le aduc.
Pare o carte ideala pentru colegul meu de blog, Dragos(pasionat de acest domeniu). Nu stiu daca a citit-o, dar cu siguranta i-o voi recomanda. Poate ne face si o recenzie in stilul lui caracteristic. 😀 Desi, parca imi amintesc ca prin 2010 a mai prezentat ceva despre genetica.
Nice, daca ai link catre ce a prezentat Dragos, te rog sa-mi lasi intr-un comentariu. Am cautat eu, dar n-am gasit nimic.
Momentan nu am gasit decat Biologia Credintei. Dar parca mai era si altceva…
http://www.summerday.ro/2010/05/18/biologia-credintei-bruce-lipton/
Dragos a facut o gramada de recenzii pe blog de-a lungul timpului, tocmai i-am trimis un mesaj, astept raspuns.
Da, am citit si eu cartea asta acum câtiva ani si e FOARTE buna. Când am facut genetica in scoala, si mai ales când am ajuns la evolutionism, se discuta cu foarte mare atentie, ca acolo o puteai coti repede catre divinitate si asa ceva era de netolerat. In lumea libera insa se discuta altfel si mi-a trebuit ceva timp sa repar ce fusesem nevoit sa invat gresit. In plus, genetica e un domeniu in care s-a mers extrem de repede, intregul cariotip uman fiind astazi descifrat (pe atunci se vorbea despre acest subiect ca fiind un deziderat extrem de indepartat). In lumea de azi nu toata lumea poate fi specialista in genetica si aceasta carte, scrisa intr-adevar intr-un limbaj accesibil, este recomandata celor care au altceva de facut in viata, dar le-ar placea sa stie câte ceva despre genetica. Foarte, foarte buna!
Dragos, multumesc pentru comentariu! Eu as fi interesata sa mai citesc si alte carti, in special cu informațiile referitoare la afecțiuni genetice rare. Am cautat prin librarii dar nu prea am gasit ce mi-as dori. Voi mai cauta, chiar vreau sa aflu mai multe despre acest subiect.
@ Mihaela, faptul ca articolul recomandat de Nice n-are decât 8 comentarii, si la care nici macar Nice n-a postat 🙂 , sper sa nu te descurajeze in citirea cartii “Biologia credintei”. Lasând la o parte faptul ca prezinta un alt punct de vedere al biologiei, si inca unul extrem de interesant, Bruce nu se razboieste cu nimeni (altii o fac insa cu el!), ceea ce inseamna ca e un om foarte destupat. Din punctul meu de vedere, dintre cartile legate de genetica scrise intr-un limbaj pe intelesul tuturor, e cea mai buna. In comert mai exista inca o carte, scrisa de un japonez….imi scapa acum autorul si titlul, dar daca imi amintesc te anunt. E si aia foarte buna.
Da, chiar sa ma anunti Dragos, multumesc.
Foarte interesanta cartea si chiar m-ai facut curioasa. In ultimul timp citesc si eu destul de mult despre sanatate si influente genetice si cred ca mi-ar prinde bine sa citesc si aceasta carte.
Ma bucur ca ti se pare interesanta Anca!
Trebuie neaparat sa pun mana pe ea, n-am mai citit de mult timp dar cartea asta cu siguranta o sa-mi faca placere s-o citesc.
Ma bucur ca ti se pare interesanta. 🙂
pare interesanta cartea, e mai altfel:) cred ca n-ai avut timp de plictiseala.
Nu, chiar nu m-am plictisit. 🙂
Ooo, absolut genul meu
Multumesc pentru recomandare!
Pare o carte interesanta, mi-ar fi placut insa sa detaliezi mai mult despre capitolele pe care ni le-ai prezentat. 😛 acu ca tot ne-ai starnit curiozitatea…
🙂 Trebuie sa cititi voi. Daca detaliez, deja spun prea multe despre boala respectiva si nu o sa mai fie la fel de interesant de citit.
mai am de terminat 2 carti, o voi lua in considerare dupa