The Queen’s Fool – Philippa Gregory

Știți cum e cu cărțile Philippei Gregory? Oricât de ocupată aș fi, oricât de obosită, tot găsesc timp să mai citesc un capitol sau măcar câteva pagini. Nu mi se întâmplă asta și la alte cărți…doar la cele pe care le consider atât de interesante și captivante încât nu pot rezista câteva zile, până termin treaba, să le citesc.

Vreau să mulțumesc Ralucăi pentru că mi-a împrumutat două cărți scrise de Philippa Gregory, The Queen’s Fool și The Lady of the Rivers, ediții în limba engleză (nu au fost traduse în română), cumpărate de pe http://www.bookdepository.com. Îmi mai lipsesc 2 cărți pentru a finaliza de citit colecțiile “The Cousin’s War” (Războiul Rozelor) și “The Tudor Court”: The Virgin’s Lover și nou apăruta The Kingmaker’s Daughter. Intenționez să le cumpăr cât de curând.

În The Queen’s Fool am avut oportunitatea de a mă familiariza (și) mai bine cu domnia primei fiice a lui Henric al VIII-lea, Mary, numită la un moment dat și Bloody Mary. Recunosc că mi-a plăcut mereu această prințesă, m-a întristat teribil destinul ei tragic. La fel și cel al mamei ei. N-am putut să nu apreciez comportamentul lor și faptul că mereu au pus pe primul plan datoria. Fericirea lor mai puțin a contat. Cât de triste mi s-au părut încercările lui Mary de a avea un copil, acele simptome că este însărcinată, care dădeau impresia că va reuși să dea un moștenitor tronului Angliei și nici nu pot să-mi imaginez cum e să treacă cele 9 luni, o țară întreagă să aștepte un copil și tu de fapt nici să nu fi fost însărcinată. Și să se întâmple chestia asta nu o dată, ci de două ori. Să ajungi să fii nu numai o dezamăgire pentru țara ta, ci și o glumă, un subiect pentru batjocură și amuzament.

Elizabeth, deși a fost un monarh excelent, mi s-a părut ambițioasă, egoistă, individualistă, o persoană care mereu și-a văzut de interesul propriu și nu i-a păsat de familia ei. Nu i s-a părut greu sau nepotrivit să încerce de atâtea ori să o dea jos de pe tron pe sora ei, soră care a crescut-o și a iubit-o.

Singurul defect al reginei Mary a fost credința ei dusă la extrem. Și faptul că a lăsat pe alții să decidă cum să transforme o țară protestantă într-una catolică. Așa a ajuns să fie numită Bloody Mary – au murit oameni pe capete doar pentru că îndrăzneau să citească alte cărți decât cele numite de monarhie, să învețe și să creadă în alte lucruri decât cele scrise în Biblie sau să facă vreun gest nepotrivit în biserică, cum ar fi să ridice capul când nu trebuie sau să fie puțin neatenți.

Cartea nu este însă doar despre Mary și Elizabeth și lupta lor pentru tron. Personajul principal (și fictiv) este Hannah Green, o tânără cu anumite puteri, care avea din când în când viziuni. A fost adusă la curte de Robert Dudley, unde a ajuns măscărici (fool). A devenit prietena și confidenta ambelor prințese, după ce l-a slujit pentru o perioadă scurtă pe fratele lor, Edward.

Hannah Green nu a existat în realitate însă prezența ei în carte ne ajută să aflăm mai multe despre cele două prințese, despre felul lor de-a fi.

Am adorat această carte, o recomand cu mare drag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Comments on The Queen’s Fool – Philippa Gregory

 1. Diana
  September 5, 2012 at 10:41 am (6 years ago)

  Si mie mi-a placut mult The Queen’s Fool. Mi se pare una din cele mai bune carti ale ei. 🙂

  Reply
  • Mihaela
   September 13, 2012 at 2:20 pm (6 years ago)

   Mie mi-au placut toate foarte mult…poate doar The Other Queen nu mi s-a parut la fel de reusita.

   Reply
 2. Oana
  September 5, 2012 at 2:24 pm (6 years ago)

  Eu o am pe telefon ca tot auzisem de Phillipa Gregory de la tine. Acuma sa vad cand ii vine randul :D.

  Reply
  • Mihaela
   September 13, 2012 at 2:20 pm (6 years ago)

   Sper sa-ti placa. 🙂

   Reply
 3. Myriam
  September 5, 2012 at 4:26 pm (6 years ago)

  Eu sunt curioasa cum o fi, ca deja e al doilea loc in care aud cuvinte de lauda la adresa autoarei. O prietena de-a mea a citit Surorile Boleyn si mi le-a recomandat si mie ca fiind “foarte tari”.Momentan am tot avut de citit, deci n-am mai apucat sa-mi caut noi lecturi, dar la momentul potrivit, de obicei cartile bune imi pica in mana fara prea mult efort. In orice caz, cartea suna bine.

  Reply
  • Mihaela
   September 13, 2012 at 2:19 pm (6 years ago)

   Da, le recomand cu mare drag. Philippa Gregory scrie f bine.

   Reply
 4. Anca
  September 5, 2012 at 4:42 pm (6 years ago)

  Si eu am aceasta carte tot imprumutata:) Si recenzia ta este foarte buna – asa ca o sa o citesc cat mai curand. Credeam ca The Constant Princess este cea mai buna carte a P Gregory – dar se pare ca are concurenta. Atat Catherina de Aragon cat si fiica ei au avut destine destul de triste – desi nu meritau. P Gregory le-a placut foarte mult si le-a descris foarte bine pe amandoua.

  Reply
  • Mihaela
   September 13, 2012 at 2:19 pm (6 years ago)

   Multumesc Anca! Da, le-a descris foarte bine. Sper sa mai scrie si alte carti despre monarhii din Anglia, imi plac f mult.

   Reply
 5. roberts
  September 5, 2012 at 6:51 pm (6 years ago)

  si mie imi place cum scrie Philippa Gregory. “The Queen’s Fool” n-am citit-o dar abia astept:)

  Reply
  • Mihaela
   September 13, 2012 at 2:18 pm (6 years ago)

   Si eu de-abia astept sa citesc alte carti de autoare. Trebuie sa le comand.

   Reply
 6. Ana Q.
  September 5, 2012 at 11:46 pm (6 years ago)

  Si eu am tot zis ca o sa caut ceva de ea. Poate in varianta .mobi sa mai caut.

  Reply
  • Mihaela
   September 13, 2012 at 2:17 pm (6 years ago)

   Sa cauti orice de Philippa Gregory, cred ca o sa-ti placa.

   Reply
 7. Diana Shamaa
  November 11, 2012 at 10:27 am (5 years ago)

  Recent am fost intr-o librarie si am dat peste cartea “The Boylen Inheretance” de Philippa Gregory. Nu citisem nimic scris despre aceasta autoare, am cumparat cartea datorita pretului mic,fiind la reducere. M-a captivat de la primele pagini si pot spune ca e una din cele mai frumoase carti citite pana acum. Azi am inceput “The qoeen`s fool” si cred ca voi continua sa ii citesc toate romanele.

  Reply
  • Mihaela
   November 11, 2012 at 10:48 am (5 years ago)

   Eu iubesc cartile Philippei Gregory, iti recomand sa le citesti pe toate, mai ales cele cu Tudorii si cu Razboiul celor 2 roze.

   Reply

Leave a Reply

More in cărţi
Chemarea îngerului – Guillaume Musso

O altă carte din colecția Strada Ficțiunii care mi-a plăcut mult este Chemarea îngerului de Guillaume Musso. După descrierea de...

Close