În acest articol mă voi referi la cursul atestat CNFPA “Competenţe antreprenoriale” desfăşurat în cadrul Proiectului “Îmbunătăţirea calităţii managementului şi a capacităţii interne a întreprinderilor prin intermediul antreprenoriatului – MANTREP˝. Proiectul este implementat de Human Capital Solutions în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi şi Speedy Academy (partener internaţional).

Probabil mai sunt foarte multe astfel de cursuri pe piață, dar acesta prezintă câteva avantaje, pe care le voi dezvolta ulterior: este gratuit, este atestat CNFPA (Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților), diploma de absolvire este recunoscută în Uniunea Europeană și este chiar necesară managerilor care vor să acceseze fonduri europene.

Mi-a plăcut mult acest curs, atât subiectele care s-au discutat în cadrul lui, cât și modul său de desfășurare. Am ales să-l fac pentru a învăța mai multe despre Management și cu ocazia asta am cunoscut un grup de oameni interesanți, am aflat că diploma este cu adevărat utilă și am realizat un proiect care m-a ajutat să învăț mai multe despre compania în care lucrez. Și m-am bucurat să termin cursul cu media 10 (nota 10 – testarea grilă, nota 10 – proiect).

Mi s-au părut interesante motivațiile colegilor mei de curs: unii au venit pentru networking, pentru a cunoaște alți manageri din Iași, alții pentru diplomă, de care au nevoie pentru accesarea de fonduri europene. Nu mă gândisem nici la una, nici la alta, dar acum văd că pentru timpul oferit acestui curs, am primit multe în schimb.

Înainte de a trece mai departe, amintesc că se va mai organiza un astfel de curs în perioada 18-22 martie 2013 (dar am auzit că s-au ocupat deja locurile – dacă sunteți însă interesați, sunați, poate aveți noroc și s-a retras cineva).

Informatii generale

Cursul a avut loc în perioada 18-22 februarie, în cadrul Camerei de Comerț și Industrie Iași. A fost adresat antreprenorilor și managerilor de IMM și s-a desfășurat sub forma de traininguri, studii de caz, simulări de business şi exemple de bune practici, cu focus pe următoarele abilităţi manageriale:

  • Inovație/Creativitate
  • Asumarea Riscurilor în Luarea Deciziilor
  • Planificare, Organizare & Gestiune Activitati si Proiecte
  • Rezolvarea de probleme: Identificare de oportunități, evaluare puncte tari și slabe
  • Relaționare Interpersonală: lucru individual și în echipă
  • Conducere prin delegare
Trainingul a durat 5 zile, între orele 9:00 -€“ 17:00. Participanții au avut asigurate prânzul și 2 pauze de cafea. La sfârșitul trainingului a avut loc o testare în vederea obținerii certificării competențelor antreprenoriale (certificare CNFPA).

photo (8)

Condiții de participare

Cursul este adresat managerilor astfel încât trebuie să fiți o persoană cu funcție de conducere într-o întreprindere ce se înscrie în clasa IMM. Nu este de ajuns să fiți acționar/administrator. Este ok dacă sunteți: director de vânzări, director de marketing, director comercial, s.a.

Modalitate înscriere

Luați legătura pe mail/telefonic cu persoanele care se ocupă de curs și vi se vor trimite o serie de documente ce trebuie completate. De asemenea trebuie să aduceți o copie după buletin, după ultima diplomă de studii (minim bacalaureat), după certificatul de naștere, după certificatul de căsătorie.

Veți primi un user și o parolă cu care vă veți înscrie pe un site unde veți da un mic test de evaluare, înainte de începerea cursurilor. Nu vă speriați, nu e un test de cunoștințe sau de inteligență, este unul psihologic.

Desfășurarea cursului

Trainerul nostru a fost Cristina Șooș, o persoană foarte deschisă și prietenoasă. Am apreciat că a fost foarte atentă ca toți participanții să fie implicați în activitate, să nu se plictisească nimeni, ne-a răspuns la toate întrebările, ne-a ajutat când a fost cazul.

Nu ni s-a predat ca la școală, nu am stat să scriem, ci am discutat și am “jucat” tot felul de scenarii despre Managementul Timpului, Creativitate, Lucrul în echipă, Lucru individual și altele.

Video cu o parte a unui “joculeț”. Mă vedeți și pe mine în spate, aveam rolul de observator

Eu una am învățat să-mi susțin mai bine ideile în dezbateri, a fost chiar interesant să discut ca de la egal la egal cu oameni de afaceri de 30-40-50 de ani, cu mult mai multă experiență ca mine. Mi-am expus părerile, am ținut de ele, am și învățat lucruri și concepte noi. Am aflat de anumite lucruri pe care le greșeam, ca director de departament, am învățat că pe altele le fac bine, deși nu mă așteptam. Oricum, despre toate astea voi scrie separat, că prea mă lungesc aici.

Joc de Managementul Timpului”: lucru individual, urmat de lucru în echipă și dezbatere. Nu există un răspuns corect, trebuie însă să fii persuasiv, să-i convingi pe ceilalți că așa cum ai gândit tu este cel mai eficient

20022013502 photo

Evaluarea finală

S-a dat un test grilă, compus din 10 întrebări, și s-a prezentat un proiect, ambele în fața unei comisii speciale. Proiectul a fost despre o schimbare pe care dorim s-o implementăm în cadrul companiei. De exemplu: creșterea cotei de piață, achiziționarea unui utilaj, crearea unei rețele de distribuție la nivel național. Proiectul putea fi și despre implementarea unei noi afaceri.

Proiectul trebuia predat printat comisiei și prezentat, în maxim 10-15 minute. S-a ales să se facă prezentări Power Point, dar nu este neapărat.

Ce ni s-a pus la dispoziție

Tot. Am apreciat foarte mult acest curs și din acest motiv. Nu aveai nevoie nici măcar de o foaie de hârtie.

Am primit suport de curs, foi, pixuri, dosare pentru a pune proiectul final. Proiectul final a putut fi printat în cadrul Camerei de Comerț.

La ora 10 eram serviți cu cafea, apa plată/apă minerală, ceai și gustări (clătite cu ciocolată, plăcintă cu brânză, cornuri cu ciocolată și altele). La prânz primeam o masă completă, furnizată de Medieval Gurmand: ciorbă (de perișoare, de pui, de legume, ș.a.), masa principală (Cordon Bleu, frigărui, friptură de pui, pârjoale, piure, cartofi copți, orez), pâine, desert (fructe, iaurt).

Și reamintesc, cursul a fost gratuit, organizat din fonduri europene.

Voi reveni zilele următoare și cu alte informatii legate de acest curs. 

7 Comments on Despre cursul “Competenţe antreprenoriale”

  1. Un curs care se respecta si care isi respecta “elevii”. Sa tot participi la astfel de cursuri… Totul la superlativ. Util si placut!

  2. Si eu am facut un astfel de curs si mi s-a parut foarte interesant. Am invatat foarte multe lucruri de la niste profesori foarte bine documentati si am cunoscut oameni cu functii, dar care au impartasit experienta prin diferite exemple. Pacat ca nu foarte multi manageri implementeaza metodele invatate la astfel de cursuri, poate asa s-ar schimba si mentalitatea angajatilor.
    Mult spor in activitate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.