Nici cerşetoria nu mai este ce era…
Dacă înainte cerşetorii îşi câştigau venitul mărişor printr-o costumaţie sărăcăcioasă, diverse boli mai mult sau mai puţin inventate, ton plângăcios, rugăminţi fierbinţi, acum, după ani întregi de succese, nici nu se mai obosesc cu aceste tertipuri. De ce? Pentru că în continuare noi susţinem industria cerşetoriei.
Acum câteva zile un om pe la vreo 50 de ani, îmbrăcat în zdrenţe, nu mă roagă, ci îmi propune să-i dau 5000 de lei vechi. “Domnişoară, dă-mi şi mie 5000 de lei”. Fără vreo intenţie de a ruga.
La Buşteni vine la noi o tipă, îmbrăcată normal, aranjată, şi începe o poveste că a fost furată, fără vreo emoţie. Se vedea de la o poştă că îşi spunea poezia.
Pe drum spre Iasi, pe un drum în lucru, la ambele capete stăteau şi cerşeau câte 2 femei, fiecare cu copil în braţe. Neapărat 2, în ambele capete. Să nu cumva să fie ratat vreun binevoitor.
Ce talent actoricesc, ce costumaţii, acum nu mai e nevoie de nimic. Luaţi şi daţi în continuare, neapărat bani, nu mâncare/haine/obiecte, că aşa o să fie în continuare bine. Pentru ei. Iar noi o să ne întrebam de ce apar din ce în ce mai mulţi cerşetori.
Menţiune: Nu sunt împotriva ajutării oamenilor, dar şi ajutatul ăsta se face cu cap. Ai grijă cui dăruieşti şi ce dăruieşti. Altfel ai putea face mai mult rău decât bine.
Corect! Stai sa vezi in Maroc cum e, la fiecare usa de magazin! la ei se da 1 dirham (echivalentul a 50 bani) insa cu acest 1 dirham poti sa iei o bagheta, sau o cutie de jumatate de l de lapte, 1 iaurt si multe altele! deci 1 dirham de la fiecare e ceva…
Sa-si ia de mancare si e bine. Dar ei nu pentru mancare au nevoie de bani.
Eram intr-o vacanta la Paris si am asistat si eu al o forma foarte ingenioasa de a cersi. Ma aflam pe Champs-Elysees, chiar la capatul bulevardului, in fata Arcului de Triumf, si vroiam sa intru intr-un magazin. Cand dau sa intru, simt ca ma impiedic de ceva si aud zornaieli. Ma uit sub picioare, si constat ca m-am impiedicat de un pahar transparent de plastic, iar zornaitul erau niste banuti care s-au imprastiat pe trotuar. Cersetorul, posesorul acelui pahar transparent de plastic si al banutilor, vine repede spre mine. Dupa felul cum arata, si dupa felul cum mormaia (ca de vorbit in franceza nu vorbea mare lucru) am banuit ca e roman. Ii zic “Oh, I’m sorry”, si il ajut sa-si stranga banutii si sa-I puna la loc in pahar. Dupa care vad ca omul se uita la mine de parca asteapta ceva, si imi face semn spre gardutul verde, ca adica i s-au rostogolic banii sub gardut, si i-a pierdut din cauza mea ca m-am impedicat de paharul lui transparent de plastic si i-am imprastiat banutii pe tot caldaramul. Si imi dau seama ce vrea de la mine, si ii zic in engleza – stai putin, astepti sa-ti dau bani? Nu-ti dau niciun ban. Ii pun paharul in mana si intru in magazin. Iar cand am iesit din magazin, o alta femeie s-a impedicat de paharul lui, i-a imprastiat banutii, dupa aia se uita in jurul ei contrariata, ca n-a vazut paharul, si nu stia ce dumnezeu se intampla. Si acelasi lucru se intampla cu toti care treceau pe acolo, se impiedicau de paharul de plastic transparent care era pus fix in calea tuturor si pe care nu-l vedeau, iar cersetorul incerca sa-I faca sa se simta vinovati ca i-au imprastiat cei 2-3 banuti din pahar sub gardutul verde ca sa-i dea mai multi bani.
Da, interesanta metoda. N-am mai auzit de asa ceva. Si cred ca merge tactica asta.
Pe noi ne tot supara o batrana care suna la usa insistent si cand deschidem si refuzam sa ii dam bani, chiar si dupa ce inchidem usa tot o auzim blestemand. Treaba asta s-a intamplat de vreo 3-4 ori.
🙁 Ma intreb daca ii dati mancare ce se intampla. O arunca dupa 5 minute sau va injura din prima? Am auzit ambele variante.
Ai atins un subiect foarte sensibil. Si da, ai dreptate, parca dictonul lui Caranfil – “Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste nimic” – nici macar nu mai e valabil. Cersetoria de astazi a devenit agresiva. Dar nu despre asta voiam sa vorbesc. Ci despre faptul ca “povestea” de care ziceam mai sus consta acum in “mamele” cu “copii” in brate. Se mizeaza pe lovirea in punctul sensibil: cat de nepasator sa fii ca sa nu iti fie mila de un biet copil cu o mama necajita? Ei bine, s-a dovedit (si nu e greu de banuit) ca de cele mai multe ori copilasii aceia nici nu sunt ai respectivelor, ci sunt copii furati sau abandonati si folositi in industria cersetoriei. V-ati intrebat vreodata de ce intotdeauna copiii aceia dorm? Nu e un pic neobisnuit ca un sugar sa doarma tot timpul, sa nu planga niciodata? Caci sunt colturi de strada pe unde poti sa treci de zece ori pe zi, iar bebelusul din bratele cersetoarei doarme incontinuu. Copilasii acestia sunt injectati cu heroina sau alcool, astfel incat sa fie usor de manevrat.
Ganditi-va ca de fiecare data cand dati un ban unei femei (ca sa nu folosesc un cuvant mai dur) cu copil dormind in brate sustineti tratamentul inuman al acestor copii uitati de soarta si continuarea acestor practici grotesti.
Cercetati, apoi credeti. Nu invers.
Da, am citit si eu despre asta. Cutremurator. 🙁
Eu m-am invatat minte! Nu mai dau nimanui bani pentru ca stiu ce fac majoritatea cu ei si de ce sa ii ajut sa isi distruga viata? Nu.
Tin minte ca in gara din Suceava un domn bine imbracat a mers pe la fiecare persoana aflata la coada de bilete si a inceput cu discursul ” Domnule/doamna, va ajuti va rog cu 1 leu macar sa imi iau un bilet pt.ca mi-am pierdut in taxi portofelul si vreau sa ajung la Iasi. ” Multi dintre oamenii aflati acolo i-au dat pentru ca l-au vazut ok imbracat si l-au crezut si intr-un min.a adunat pe putin 50 RON. pt.ca nu au dat toti doar 1 leu.
Noi ne-am abtinut si nu i-am dat si bine am facut pentru ca la iesirea din gara a tras pe dreapta la crasma! 🙂 Deci m-am lamurit…
Da…in general cheltuie banii primiti pe alcool/droguri.
Eu nu dau bani la cersetori dupa cateva experiente foarte proaste in care am luat mancare si… s-a aruncat cu ea dupa mine.
Sa mearga sa munceasca. Daca eu pot sa am un job fulltime si altele project based pe langa, pot si ei sa mature scari sau ceva.
Aiurea Oana. Chiar in halul asta, sa arunce dupa tine? Stiam de oameni care au aruncat mancarea primita, dar nu chiar asa, imediat. Mai pe ascuns.
Tin minte ca am vazut acum cateva luni un reportaj la tv cu o batrana de vreo 65 de ani care obisnuia sa cerseasca prin Centrul Vechi. Nimic neobisnuit pana acum, doar ca se ducea cu taxiul acasa in fiecare noapte. “Stau in Grozavesti, maica, e departe, cu ce ajung?” Ah, si facea cam 3000 de ron pe luna, adica 30 de milioane in bani vechi, ca sa nu existe dubii. Un singur of avea sarmana, ca are o familie prea numeroasa si tot nu se “ajung”.
Am citit si eu in ziare de astfel de cersetori cu averi de miliarde, apartamente in centru, bani pusi la banca. Intrebati de ce continua, au zis ca asa s-au obisnuit, ca e munca lor.
Articolul tau ma duce cu gandul la o vorba romaneasca celebra: “nu este fraier acela care cere, ci acela care da”. Se potriveste in mai multe domenii ale vietii noastre, inclusiv in cazul de fata, cu cersetoria. Cei care dau de pomana sunt prea milosi ca sa poate fi impiedicati sau convinsi de cineva ca banii dati de ei sunt folositi in scopuri nu tocmai nobile.
Clar e fraier cine da. Si e pacat, ca poate ii faci mai mult rau decat bine. Se duce si-si cumpara alcool si droguri din banii aia. Sau intra banii pe mana unei retele care ii organizeaza.
Bani la cersetori? Niciodata! N-o sa mai ofer veci bani unor oameni care nu vor sa munceasca, unor oameni care nu stiu sa aprecieze un gest, unor oameni care nu au mentalitate si pic de respect!