Street Delivery a luat naștere în 2006 la București din dorința de recucerire a spațiului public pentru pietoni și comunitate. De atunci și până în prezent au avut loc la București 7 ediții ale festivalului, iar la Timișoara 6 ediții. Anul acesta organizăm și la Iași prima ediție de Street Delivery închizând strada Vasile Pogor pentru 3 zile (14, 15 și 16 iunie) și deschizând-o pentru oameni.
Festivalul este unul dedicat arhitecturii și artei, iar anul acesta are ca temă central conservarea patrimoniului și promovarea unei arhitecturi de calitate. Alegerea străzii Vasile Pogor ca locație nu a fost o aleatorie. Alegerea noastră s-a bazat pe o analizare a potențialului străzii, atât ca poziționare, cât și ca valoarea istorică. Pe lângă situarea Muzeului Literaturii Române și a Palatului Copiilor Iași pe această stradă, la capătul ei este si Muzeul “Nicolae Gane”, de care, însă, nu foarte multă lume știe. Orașul este un organism viu, care, dacă nu este îngrijit cum trebuie se degradează, de aceea dorim sa activăm, consultăm și implicăm comunitatea locală în diverse activități ce țin de modelarea spațiului public. Trebuie să învățăm că fiecare dintre noi, ca parte din comunitate, are dreptul și totodată obligația să se asigure că bunurile publice se vor păstra și vor rezista vremii. Street Delivery reprezintă o modalitate de punere în practică a ideilor neconvenționale, deoarece evenimentul încurajează proiectele experimentale și instalațiile interactive care prezintă alternative de trai frumos, un echilibru între artă și viața de zi cu zi.
Scopul Street Delivery este recuperarea spațiului public care este pierdut în detrimentul automobilelor și construcțiilor moderne și totodată regăsirea sinelui pierdut în rutina casă-serviciu. Strada nu este doar pentru circulație, doar o modalitate de a ajunge de la punctul A la punctul B, prin acest festival dorim să îi dăm străzii o nouă utilitate, o folosim ca o punte între artă și comunitate, o transformăm într-un loc pentru comunicare, interacțiune și cunoaștere.
Timp de 3 zile, strada Vasile Pogor va fi un mare puzzle, iar piesele sale sunt activitățile din domenii variate. Împletind arhitectura, arta, performing arts, teatrul, filmul, muzica, activitățile sportive și atelierele vom propune o variantă de trai în care utilul se îmbină cu plăcutul. Dintre invitați și participanți îi putem enumera pe Pisica Pătrată, Ache77 (pe partea de artă urbană), Lights Out, Silent Strike & Dan Basu, Fine It’s Pink (muzică), însă mai sunt mulți alții, în total avem peste 70 de proiecte și activități.
Împreună învățăm să înfrumusețăm spațiul public, învățăm să locuim în oraș!
Am auzit și eu de acest festival, la noi în Iași. Mă bucur că se organizează și în Iași astfel de evenimente ….Păcat că încă nu pot participa, stând cu bebe acasă.
O nominalizare de la mine :
http://sutzu-miri.blogspot.ro/2013/05/versatile-blogger-award.html
Multumesc ptr nominalizare!
Asa este, candva era in Bucuresti dar vad ca au decis sa ia tara la pas si sa schimbe an de an locatia. Nu pot ajunge in Iasi, sper sa revina in Bucuresti sau macar intr-un oras mai apropiat.