Din seria “călător prin România” dorim să listăm astăzi cinci motive pentru care “orașul celor șapte coline” este numărul unu în țară. După cum spune un vechi proverb, “vorba lungă sărăcia omului”, deci vă propun să trecem direct la subiect, căci promit că va fi interesant.

1. În Iași se află primul teatru național din România – înființat în 1840 și patronat de figuri marcante ale literaturii și istoriei române, Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi și Mihail Kogălniceanu. Ca urmare a unui incendiu din 1888, prima clădire unde funcționa teatrul a fost distrusă, actualul teatru fiind construit pe locul vechii primării între 1894 și 1896. Teatrul primește numele marelui poet Vasile Alecsandri în 1956, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la punerea în scenă a primei piese de teatru în limba română.

2. Muzeul de Istorie Naturală din Iași – Înființat în 1834, este primul muzeu de acest gen din principatele române. A luat ființă la inițiativa unui grup restrâns de membri ai Societății de Medici și Naturaliști din Iași și avea drept scop principal să prezinte bogățiile pământene și subpământene ale Moldovei. Colecțiile muzeului numără peste 300.000 de exemplare. Amintim colecțiile de moluște, reptile,amfibieni, păsări, plante și minerale.

3. Obeliscul cu lei din Parcul Copou – este primul monument de acest gen din Țările Române – planurile de constucție au fost realizate de inginerul moldovean Gheorghe Asachi. Fundația monumentului a fost turnată în 1834, însă din cauza unor întârzieri și dificultăți cu procurarea materialelor, monumentul a fost finalizat în 1841. Cei patru lei care se sprijină pe obelisc simbolizează cele patru puteri europene care au recunoscut independența Țărilor Române.

4. Grădina Botanică ‚Anastasie Fătu’ din Iași – este prima grădină botanică din țară, construită în 1856 de către medicul și naturistul Anastasie Fătu. Grădina botanică a existat în forma inițială până la moartea celui ce a înființat-o, în 1886, când terenul a fost vândut de către moștenitori. Grădina așa cum arată astăzi a fost construită în 1963, sub supravegherea profesorului Emilian Țopa. Grădina botanică din Iași acoperă aproximativ 100 de hectare de pământ, fiind una dintre cele mai mari din Europa.

5. Biblioteca Centrală Universitară din Iași – este prima bibliotecă universitară din România. Biblioteca se bucură de continuitate începând cu anul 1835. Poartă numele poetului național Mihai Eminescu, fost director al instituției.

Așadar, după ce ați citit aceste rânduri, mai aveți vreo îndoială că orașul Iași merită poziția de top între orașele țării? Daca v-am stârnit curiozitatea și pofta de călătorie, vă fac o ultimă recomandare: căutați cazare în Iași pe VIAROMANIA – portalul care listează cele mai multe hoteluri, pensiuni, vile și apartamente în regim hotelier din Iași. Tarifele de cazare pornesc de la 70 de lei camera dublă pe noapte, la o pensiune și ajung până la 336 de lei camera pe noapte la un hotel luxos de 3 stele din centrul orașului.

10 Comments on Cinci motive pentru care Iași e number one

  1. Imi place Iasiul foarte mult, am fost de nenumarate ori, si am vizitat si multe din obiectivele turistice.
    Cand am vizitat Palatul Culturii, mi-a luat doua zile sa-l vad in intregime. 🙂

  2. Toti prietenii mi-au laudat Iasiul si m-au incurajat sa merg sa-l vizitez. Pe ei i-a impresionat orasul cu teiul lui Eminescu, sper sa ajung vreodata sa-l vad si eu. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.