Acum câteva săptămâni am aflat de la Iulia Nănescu despre Comunitatea Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice şi de atunci am stat la curent cu noutăţile apărute, am citit toate articole publicate pe blogul de prezentare, şi pentru că susţin 100% această iniţiativă am vrut să dau şi aici mai multe detalii.
„DONEAZĂ SPERANȚĂ” este o campanie inițiată de Comunitatea Donatorilor de Celule Stem din România în parteneriat cu Centrele Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din țară. Campania își propune să crească numărul donatorilor de celule stem înregistrați în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem de la 10.000, cât este în prezent, la 1 milion. Prin creșterea numărului de donatori se poate oferi o șansă reală la peste 90 la sută din pacienții diagnosticați cu leucemie din România.
În prezent, există pacienţi diagnosticaţi cu leucemie pentru care doctorii nu pot găsi donatori compatibili în registrele din străinătate, iar şansa lor de vindecare este doar în România, însă, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice este deocamdată prea mic să acopere toate solicitările. Până acum au fost efectuate 22 de proceduri de transplant de celule stem hematopoietice dintre care la 20 de pacienţi au fost donatori străini. În prezent, sunt 10 bolnavi pentru care nu se găsesc donatori compatibili.
Tocmai de aceea, voluntarii Comunității Donatorilor de Celule Stem din România împreună cu personalul medical din cadrul Centrelor de Recrutare ale Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din țară vor desfășura mai multe campanii de informare și de mobilizare a tinerilor pentru a se înscrie în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. În luna martie sunt programate caravane de promovare a donării de celule stem hematopoietice si pentru înscrierea în Registrul Național a Donatorilor de Celule Stem. O echipă medicală este pregătită să se deplaseze la sediul instituțiilor pentru acțiuni de informare și prelevare a probelor de sânge.
Ce sunt celulele stem?
Celulele stem hematopoietice stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă. Se pot recolta şi la naştere din sângele cordonului ombilical.
Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă. Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.
Cum devii donator de celule stem?
Condiții:
- să ai vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani (cei înscriși în baza de date pot dona celule stem până la 60 ani)
- să ai peste 51 kg
- să nu folosești droguri
- să nu suferi de afecțiuni maligne
- să nu ai boli infecțioase care se pot transmite prin sânge
- să nu fi călătorit în Africa
- să nu fii pensionat medical
- sa nu fii beneficiarul unui transplant
Cei care vor să devină donatori trebuie să să adreseze unuia din cele 17 centre din ţară unde se prelevează probele de sânge pentru a vedea dacă sunt sănătoși şi dacă pot intra în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem. Apoi, vor completa, în prezenţa medicului, formularul de consimţământ şi un chestionar medical (conţine întrebări despre trecutul medical al voluntarului şi al părinţilor). Apoi se recoltează 15 ml sânge. În câteva săptămâni, voluntarul primeşte rezultatele medicale şi ulterior cardul de donator de celule stem. Analizele şi testele medicale sunt gratuite.
În cazul în care este identificat la nivel naţional un pacient diagnosticat cu leucemie care are aceeaşi structură a sângelui cu a voluntarului, viitorul donator este contactat. I se fac noi analize. Gratuite, binenteles.
Cum se face donarea
Cu 5 zile înainte de donare, voluntarului i se administrează 4 injecţii, câte una pe zi. Se injectează o proteină sintetizată care are rolul de a multiplica numărul celulelor stem existente în organismul donatorului. În a cincea zi, printr-o simplă analiză a sângelui, se stabileşte dacă s-au mobilizat suficiente celule stem hematopoietice şi are loc donarea de celule stem hematopoietice din sânge.
Donarea de celule stem hematopoietice din circulaţia sanguină presupune recoltarea a 250 ml de sânge. Se montează un cateter pe vena femurală (pe picior), cu ajutorul căruia donatorul este cuplat la un aparat care va colecta prin filtrare celulele stem necesare pentru transplant. Sângele filtrat revine în organism pe cale intravenoasă. Procedura nu este dureroasă, nu necesită anestezie şi durează în medie 3-5 ore, timp în care o echipă medicală stă la dispoziţia donatorului. După reuşita procedurii se va scoate cateterul şi donatorul va putea pleca acasă.
Care sunt riscurile?
Tratamentul cu factor de creştere (injecțiile) este în general bine tolerat. Ca orice medicament, poate provoca reacţii neplăcute cum ar fi: dureri osoase sau musculare, dureri de cap (care se tratează cu paracetamol) sau scăderea pasageră a tensiunii arteriale.
Cui te adresezi?
Persoanele din zona Moldovei care vor să devină donatori voluntari pot accesa următoarele date de contact:
Institutul Regional de Oncologie Iași – Centrul de Recrutare al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice, str. General Henry Mathias Berthlot nr. 2-4 Iași
- Conf.dr. Elena Albu :tel 0754883231; 0744435439
- Asist. Oana Crețu: tel. 0743692505
Cei care nu sunt din Regiunea Moldovei trebuie să consulte lista cu celelalte 17 centre ale donatorilor de celule stem hematopoietice (poate fi gasită pe blog aici).
Visele au nevoie de o șansă la viață pentru a fi îndeplinite. Și tu poți ajuta ca un vis să devină realitate prin DONARE DE CELULE STEM! Ajută un bolnav diagnosticat cu leucemie să aibă o viață normală.
Mihaela, nu mai ai optiuni de share sau tweet?
Ca nu-mi apare niciuna dintre ele.
Da, se pare ca este o problema cu pluginul Share Daddy. Am pus alt plugin de share. Multumesc ca mi-ai atras atentia, nu mi-as fi dat seama. 🙂
avand in vedere ca este boala secolului, aceste informatii ar trebui sa ajunga la fiecare persoana>.