Uitasem cât de mult îmi plac cărţile Philippei Gregory. E incredibil, a scris vreo 6 cărţi despre Casa de York, despre Tudori, şi cu toate acestea fiecare carte este interesantă, fiecare carte aduce ceva nou, fiecare carte îţi dă impresia că citeşti pentru prima dată despre aceste evenimente.
În acest nou roman istoric, Philippa Gregory prezintă viaţa lui Margaret Pole, tânăra moştenitoare a Plantageneţilor. Încă din naştere a fost un pericol pentru Tudori, fiind nepoata a doi regi (Edward şi Richard). Dar mai periculos decât ea a fost fratele ei Edward, întemniţat de la 11 ani şi executat din porunca lui Henric al VII-lea. Margaret a fost căsătorită cu un nobil modest, pentru a o ţine departe de tron. Soţul ei fiind un susţinător al casei Tudorilor, i se da în grijă moştenitorul tronului, Arthur, iar Margaret va deveni astfel o a doua mamă pentru acesta şi pentru soţia lui, Caterina de Aragon. Va continua să fie alături de Caterina toată viaţa, să-i fie doamnă de onoare atunci când se căsătoreşte cu Henric al VIII-lea, să fie guvernanta prinţesei Maria.
Alături de viaţa lui Margaret, aflăm şi despre regele Henric al VIII-lea. Îl cunoaştem ca un băieţel vesel, jucăuş, fără nicio grijă, ca un tânăr încrezător, îndrăgostit de Caterina, apoi ca un nebun care ajunge să facă orice doar ca să o aibă pe Anne Boleyn şi la final, ca un paranoic, care vede pericole peste tot, execută oameni nevinovaţi şi distruge tot în calea lui.
Nota autoarei de la finalul romanului propune ceva interesant, de care n-am mai auzit până acum. Precizează că există o cercetare curentă scrisă de Catrina Banks Whitley şi Kyra Kramer care sugerează că Henric se poate să fi avut tipul rar de sânge Kell pozitiv, care poate cauza avorturi, moarte fetală şi decesul sugarului când mama are tipul de sânge Kel negativ, mai răspândit. Sistemul Kell este asemănător cu sistemul Rh în ce priveşte complexitatea şi importanţa sa clinică.
“Whitley şi Kramer sugerează, de asemenea, că simptomele ulterioare de paranoia şi furie se poate să fi fost cauzate de sindromul McLeod, o boală întâlnită numai la oamenii cu tip de sânge Kel pozitiv. Sindromul McLeod apare în jurul vârstei de 40 de ani şi provoacă degradare fizică şi schimbări de personalitate care duc la paranoia, depresie şi comportament iraţional.” – Nota autoarei, Philippa Gregory.
Interesant, nu? Acestea fiind zise, recomand cu căldură cartea. O găsiţi în toate librăriile, la preţul de aproximativ 50 de lei.
pare o carte foarte interesanta. n-am mai citit astfel de carti de ceva timp si parca mi-ai facut pofta. 😀
pupici!
http://cherryqueendee.blogspot.com
Sper sa-ti placa! 🙂