Anul acesta am zis să fac ceva deosebit de ziua mea de naştere, mai ales că am împlinit “frumoasa” vârstă de 30 de ani. Cum ar fi să plecăm într-o excursie în străinătate. De prin noiembrie am început să mă informez, să văd unde am putea pleca, cum am putea face să fie cât mai ieftin dar şi cât mai comod.

Nu vă mai plictisesc cu tot procesul de gândire, concluzia e că am ales să plecăm din Iaşi (nu mai cheltuim timp şi bani pe drumul spre Bucureşti) iar ca destinaţie am ales Barcelona, deşi eu am mai fost acolo şi de obicei îmi doresc să văd locuri noi. Dar ianuarie în alte ţări europene (cu zbor direct din Iaşi) n-ar fi fost o idee prea bună, era prea frig în Londra, de exemplu.

Despre bilete de avion Iaşi – Barcelona

Bineînţeles că am căutat să cumpăr bilete de avion cât mai ieftine. Aş fi putut pleca mai în apropierea zilei mele de naştere, dar erau mai scumpe cu câteva sute de lei, aşa că am ales perioada 17 – 22 ianuarie, care era şi cea mai ieftină. În total biletele pentru 2 persoane, dus-întors, cu un bagaj de cală inclus, au costat 930 lei (plătit prin transfer bancar, cu cardul direct pe site ar fi fost mai scump).

Se putea mai ieftin? Da! În primul rând Blue Air are frecvent reduceri de 20%. Eu n-am ştiut asta când am comandat biletele, mă abonasem la newsletterul lor de doar o zi. Am cumpărat biletele iar după o zi am primit pe mail promoţia cu 20%, prea târziu însă să mai pot beneficia de ea.

Se putea fără bagaj de cală? În principiu da. Şi ar fi fost mai ieftin cu vreo 200 lei. Noi însă ne-am gândit că hainele de iarnă sunt mai voluminoase şi ce-i drept, nu ştiu dacă ne-ar fi încăput toate într-un bagaj mic (pulovere, blugi, pijamale groase).

Despre cazare în Barcelona

M-am uitat pe booking şi pe airbnb, dar până la urmă am ales să mergem undeva la sigur. Prietenii noştri fuseseră toamna trecută în Barcelona şi ne-au recomandat hotelul Ibis din zona Sagrada Familia. Ştiam că e ok, că netul merge bine, aşa că am preferat să dau un pic mai mulţi bani, dar să ştiu că nu am parte de surprize. Cazarea a costat 330 euro pentru 5 nopţi, cumpărat direct de pe site-ul Ibis (nu include mic dejun).

Pe booking mi-era şi greu să aleg ceva pentru că părerile oamenilor erau contradictorii. La fiecare hotel unii erau super încântaţi, alţii super dezamăgiţi. Chiar nu ştiam pe cine să cred, dacă e bine sau rău.

La Ibis a fost perfect. Camera mică, dar cu tot ce trebuie, curată, comodă, în centrul oraşului, nu era zgomot, personal politicos şi prietenos. Nota 10.

Nu am plătit atunci când am făcut rezervarea. Puteam anula rezervarea până la ora 12.00 în ziua sosirii (17 ianuarie). Dacă nu anulam şi nici nu ajungeam, mi-ar fi luat de pe card (îţi cer datele cardului când te înregistrezi) banii pentru o noapte de cazare.

Cum a fost zborul

Am avut un pic de noroc, am fost singurul zbor care a plecat în acea zi din Iaşi. Era ceaţă, aşa că s-au anulat toate zborurile, şi din acea zi şi din ziua precedentă. Am aşteptat vreo oră, nu ştiam sigur dacă plecăm, noi nici nu voiam să mergem cu autocarul până în Bacău sau Bucureşti şi să plecăm de acolo. Am zis că dacă nu putem pleca din Iaşi, cerem banii înapoi şi plecăm pe undeva prin ţară, într-o mică excursie.

Zborul a fost ok, nu a fost un avion plin, aşa că nu am stat înghesuiţi. Au mai fost mici turbulenţe pe drum, la aterizare a fost un pic mai greu pentru mine, au fost iarăşi turbulenţe, şi mi s-a făcut un pic rău. La întoarcere a fost mult mai lin, aterizare perfectă în Iaşi.

Barcelona în ianuarie

Aş fi preferat mai cald, dar nu pot să mă plâng. Pe când în Iaşi erau -10 grade, în Barcelona erau tot atâtea, dar cu plus. Într-una din zile a picurat un pic. Bineînţeles că acolo nu era zăpadă, în schimb palmieri şi flori peste tot, soare (dar şi puţin vânt).

Un prieten care ajunge des în Barcelona ne-a zis că e de preferat o vizită în extra-sezon pentru că oraşul de obicei este unul foarte aglomerat. Ne-a povestit că în sezon aproape că nu te poţi plimba pe La Rambla, de câţi turişti sunt. Şi că nu găseşti loc la cafenele sau restaurante, totul este plin. Probabil atunci se întâmplă şi micile furturi din buzunare, de care am tot citit înainte, dar de care din fericire am scăpat.

Mici observaţii

  • spaniolii care lucrează în aeroporturi, metrou, magazine, nu ştiu şi cred că nici nu vor să vorbească în engleză. La aeroport am atras atenţia unui tip care îmi cerea detalii în spaniolă atunci când verifica laptopul, să vorbească în limba engleză. În schimb mi-a răspuns tot în spaniolă, zicandu-mi că în Spania se vorbeşte spaniola. Mi se pare pură nesimţire ca un angajat al unui aeroport atât de mare să nu vrea să vorbească în engleză. Şi toţi erau la fel. Strigau după japonezi în spaniolă, cereau bilete/informaţii despre bagaje în spaniolă. Prietenul de care vă scriam mai sus mi-a zis că localnicii nu prea suportă turiştii, din cauza că oraşul este supra-aglomerat mai mereu din cauza lor. Dar eu zic să fie mai înţelegători, că pe seama acestor turişti fac o grămadă de bani. Zău că nu-i înţeleg, ce e aşa greu să înveţe engleză? Aşa erau şi francezii, şi lor li se pare o jignire să-ţi vorbească în engleză.
  • mi-au plăcut brutăriile şi patiseriile. Mereu produse proaspete, gustoase. Pâine caldă cam la orice oră din zi, produse de patiserie minunat de gustoase.
  • nu există câini vagabonzi. În schimb am văzut pe străzi o mulţime de câini cu stăpânii lor, foarte bine dresaţi, toţi mergeau frumos în lesă, indiferent de mărime. Sunt parcuri speciale pentru câini, au voie să călătorească cu metroul (între anumite ore cred).
  • mi-au plăcut staţiile de metrou, curate şi organizate. E o plăcere să mergi cu metroul.
  • curat peste tot. O mulţime de coşuri de gunoi pe stradă, nu ca la noi, unde-s puse cu zgârcenie.

Momentan atât despre Barcelona. Urmează articole despre obiectivele turistice vizitate, poate vă ajută să vă decideţi dacă merită sau nu să le vedeţi şi voi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.