Cadoul nostru pentru Ilinca, la împlinirea vârstei de un an, a fost un scaun de mașină. Plictisitor, nu? Din fericire Ilinca e la vârsta la care poate primi cadou și lucruri utile, care să îi folosească cu adevărat, în cazul nostru un scaun de mașină + accesoriile necesare.

Până acum câteva luni nu știam mai nimic despre scaune de mașină și importanța folosirii celor cu spatele la sensul de mers. Poate o să râdeți dar m-am informat de pe un grup de Facebook și anume Rear-facing prelungit Romania, pe care vi-l recomand cu căldură și vouă.

Mulți dintre noi aveam sau încă avem impresia că scaunele de mașină sunt toate la fel de bune și că nu are niciun rost să cheltuiești mai mult de 500 de lei pe unul. Și că și cele second hand sunt foarte bune. Nu este așa.

Un scaun de mașină pentru copil trebuie să fie:

  • nou, ca să fii sigur că nu a fost implicat în niciun accident. Producătorii recomandă schimbarea scaunelor de mașină dacă a avut loc un accident la o viteză mai mare de 10 km/h. Așadar este posibil ca scaunul să arate perfect și cu toate acestea să aibă defecțiuni în interior ca urmare a accidentului.
  • cu spatele la sensul de mers pentru o perioadă cât mai mare de timp. Cred că România este printre puținele țări unde nu este obligatoriu ca cei mici să meargă până la minim 2 ani în scaune rear-facing.
  • montat corect. Adică centurile să nu fie largi, copilul să stea cu fundul în scobitura scaunului, ș.a. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru montarea corectă a scaunului, vă recomand să lăsați mesaj pe grupul de facebook menționat anterior, moderatoarele se pricep și vă ajută cu plăcere.
  • folosit la momentul potrivit. Până la aproximativ 1 an, copiii stau cel mai bine în scoici.

Alegerea noastră

Bancheta de la mașina mea este destul de înclinată, așa încât am vrut un scaun de mașină la care producătorul să ofere și pană de ajustare și alte accesorii. Apropo de accesorii, se recomandă să se folosească cele oferite de producător pentru acel scaun (și nu unele de pe net, cică compatibile cu toate scaunele), pentru că scaunul a fost testat cu ele și se asigură siguranță maximă. Pană de ajustare nu aveau decât câteva scaune, printre care și scaunele Axkid, care sunt și foarte lăudate, au trecut cu brio toate testele de siguranță și sunt și longevive. Un mare plus a fost și faptul că reprezentanța Axkid este în Iași, am putut merge la ei sa vedem scaunul, iar un domn de acolo ni l-a  și montat în mașină și ne-a ajutat și cu o ofertă bună de preț.

Am achiziționat modelul Axkid Move și următoarele accesorii: pană de ajustare, protecție banchetă, oglindă rear facing și parasolare. În total am plătit 1400 de lei, un preț foarte bun, având în vedere că numai scaunul în sine este 1400 lei. Legat de preț vă recomand fie să urmăriți promoțiile de pe site (lunar apar, scaunul Move a fost la 1000 de lei toată luna iunie), fie să discutați la telefon cu reprezentantul și dacă cumpărați mai multe accesorii poate primiți un discount. Axkid Move este un scaun exclusiv rear-facing, pentru grupa 9-25 kg, potrivit de la 12 luni până la 5-6 ani. Pentru mai multe caracteristici ale scaunului, click aici.

Ilinca s-a obișnuit repede cu scaunul. În scoică nu mi se părea că stă deloc bine, deși dormea acolo. După vreo 2 plimbări a reușit să adoarmă și în scaunul de mașină. Stă mult mai liniștită acum, se plictisește mai rar și îi place mult să se uite în oglinda rear-facing. Nu mai protestează când o așez în scaun, stă cuminte până îi prind centurile. Singura parte proastă pe care am văzut-o până acum este că la somn îi cade capul în față. Dar asta e, ne descurcăm, era clar că nu va mai avea aceeași poziție de somn ca la scoică, este vorba de altă înclinare până la urmă. Și încă ceva, scaunul este destul de voluminos pentru o mașină mică, ca a mea. Nu mai este prea mult loc pentru scaunul din dreapta față. Eventual doar pentru o persoană slăbuță, mică de înălțime.

Important! În cazul unui accident la o viteză mai mare de 10 km/h, dacă nu sunteți vinovat bineînțeles, nu uitați să treceți scaunul de mașină ca daună în constatarea amiabilă sau în cea a polițistului. Cei de la asigurări sunt obligați să vă plătească valoarea scaunului pentru ca să-l puteți schimba. Insistați!

Pe grupul de facebook menționat mai sus, găsiți la Files o listă cu scaune de mașină care se pot folosi cu spatele la sensul de mers și care au trecut cu bine diverse teste de siguranță, prețurile încep de la aproximativ 600 lei și urcă și până la 2000+ lei. Un scaun mai scump nu este o pierdere de bani, prezintă elemente de siguranță foarte bune, poate fi folosit pentru o perioadă mai mare de timp, are diverse automatizări și accesorii utile. Mai degrabă investești într-un scaun de mașină bun, decât în jucării scumpe de care copilul oricum se va plictisi rapid.

5 Comments on Cum am ales scaunul de mașină pentru copil

  1. Nu e deloc de ras faptul ca te-ai informat. E de admirat. Am observat ca nu toti dau importanta scaunului de masina. Cumnata mea l-a primit de la cumnata ei, si acum 2 ani nu mi se parea nimic dubios. E foarte incantata de el, desi acum ca stiu mai multe mi se pare un risc foarte mare. 1 e second, 2 e ff, 3 copilul nu se leaga cu centuri ci are o bara de protectie in fata….desi zice ca e cel mai bun, bazat pe nu stiu ce considerente, nu are idee nici cum se cheama.

    De asta cand noi le-am zis ca am dat 1700 de lei pe scaun mai aveau putin si ne faceau..fraieri. Ca l-am mai pus si rf…ooo….science fiction pt majoritatea lumii de acasa.

    Axkid era si la noi in preferinte, dar pe locul 2. Probabil o sa fie urmatorul pt ca noi am luat unul doar pana la 4 ani, avand si isofix. La noi cu scoica era ultra mega dezastru. Un drum de 5 min parea de o ora. Am ales Maxi Cosi 2 way pearl pt ca avand si isofix este si inaltut si vede perfect pe geam. Si iti zic ca acum un drum pana la Bucuresti e fleac. Am fost si in Thassos. Nu regret deloc achizitia, dimpotriva.

    Ma bucur ca ai scris articolul asta. Sper sa il citeasca multa lume. Si desi majoritatea scaunelor rf sunt scumpisoare, sunt si variante mai accesibile.
    Pentru ca siguranta in trafic nu e o joaca.

    • Nici scoica noastra nu era prea grozava. Acum se vede si mai clar, sta mult mai linistita in masina. Mi-ar fi placut si mie sa fie scaunul mai inalt, sa vada mai bine pe geam, dar e ok si asa. Oglinda e super, cam tot drumul sta si se uita in ea.

  2. Deci pana la 12 luni se foloseste scoica, iar dupa 12 luni cel mai bine protejeaza scaunele rear-facing, dar dupa 2 ani mai au rabdare sa stea cu spatele la drum sau nu le este rau? Ce scoica recomandati, sunt ok cele care vin la pachet cu caruciore 3 in 1?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.