Vă prezint astăzi o altă carte grozavă, despre care am citit câteva review-uri mai puțin bune pe Goodreads și astfel o scosesem din wishlist: Jumătatea mai bună. Despre superioritatea genetică a femeilor. Am văzut-o însă la bibliotecă și i-am dat o șansă. Și mi-a plăcut enorm!

Prezentarea cărții:


Încă de la naștere, persoanele cu structură genetică feminină combat mai eficient virusurile, infecțiile și cancerul. Supraviețuiesc în condiții mai bune epidemiilor și foametei. Trăiesc mai mult și văd lumea într-o varietate mai mare de culori. Aceasta este realitatea; pur și simplu, sunt mai puternice decât bărbații în toate etapele vieții. De ce? Și de ce ni se spune exact opusul?

Bazându-se pe experiența sa variată și cercetările de vârf realizate ca medic, genetician și specialist în boli rare, dr. Sharon Moalem încearcă să înțeleagă de ce femeile au sensibil mai multe șanse să prospere. Răspunsul, ne dezvăluie el, se află în structura genetică: cei doi cromozomi X le oferă femeilor un avantaj solid în privința supraviețuirii.

— Sharon Moalem

Cartea se citește foarte ușor, autorul explică într-un limbaj simplu despre genetică, cromozomi, prezintă și câteva studii de caz foarte interesante. Am aflat o mulțime de lucruri interesante citind această carte, cum ar fi:

  • De la vârsta de 100 de ani, aproape 80% dintre persoanele în viață sunt de sex feminin;
  • 95% dintre supercentenari (persoane peste vârsta de 110 ani) sunt femei;
  • Considerând primele 15 boli care provoacă decese în SUA, bărbații reprezintă majoritatea pacienților diagnosticați cu 13 dintre ele (boli de inimă, cancer, boli de ficat, boli de rinichi, diabet);
  • Fetițele născute prematur au mai multe șanse să supraviețuiască ca băieții născuți prematuri;
  • La mamifere femelele au 2 cromozomi X iar masculii un cromozom Y și unul X, din acest motiv femelele sunt mai rezistente. La păsări avem opusul: masculii au 2 cromozomi Z iar femelele un cromozom Z și unul W, și s-a dovedit că masculii sunt mai rezistenți.
  • În cazul tulburărilor din spectrul autismului, raportul este de 4 băieți la o fată;
  • Există și o consecință negativă pentru femei: bolile autoimune (lupus, scleroză multiplă, artrită reumatoidă) sunt mult mai frecvente la femei. 80% dintre bolnavii de boli autoimune sunt femei. Motivul este că sistemul imunitar al femeilor este foarte agresiv și există șanse ca acesta să înceapă să-și atace propriul corp.
  • Medicamentele ar trebui testate pe ambele sexe. Femeile și bărbații nu reacționează la fel la medicamente. De multe ori dozajul ar trebui să fie diferit și menționat în prospect.
  • Cromozomul X conține instrucțiuni pentru construirea și păstrarea creierului și a corpului cu ajutorul sistemului imunitar. Femeile au astfel 1000 de gene suplimentare pentru a combate problemele vieții.

Autorul explică și de ce s-a întâmplat ca femeile să aibă 2 cromozomi X iar bărbații unul X și unul Y, de ce femeile sunt mai rezistente și nu bărbații? Răspunsul este că în general, de-a lungul istoriei, femeile au fost cele care au avut grijă de copii. Supraviețuirea copiilor depinde biologic de mamă, care oferă laptele. În caz de infecții sau foamete, dacă mama moare, moare și copilul. Într-un studiu efectuat în Africa, s-a arătat că acei copii care au o bunică în viață au șanse mai mari să ajungă la viața adultă decât dacă ar avea un bunic în viață.

În final, autorul nu vrea ca bărbații sau femeile să considere că el spune că un sex este mai bun decât celălalt. El își dorește să începem să apreciem aceste diferențe biologice fundamentale, pentru a ajuta ambele sexe.

Vă recomand cu căldură cartea, o să vă placă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.