Înainte de articolele despre obiectivele turistice din Coreea de Sud, m-am gândit să fac un articol general, așa cum am făcut și despre Tenerife în 2012.

Coreea de Sud este:

  • o țară din Asia de Est, care ocupă partea sudică a Peninsulei Coreene. Are capitala la Seoul, care este a doua metropolă din lume ca mărime (10 milioane de locuitori).
  • este înconjurată la vest de Marea Galbenă, la est de Marea Japoniei și în sud de Strâmtoarea Coreea și Marea Chinei de Est. Suprafața totală a țării este de 100.210 km².
  • principalele religii sunt: budismul, protestantismul și romano-catolicismul. 
  • are a douăsprezecea economie la nivel mondial și a treia în Asia, după Japonia și China.
  • toţi bărbaţii apţi cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani trebuie să efectueze stagiu militar. Li se face o verificare medicală și în funcție de nota primită, fie efectuează stagiu militar timp de 18-21 luni, fie fac muncă în folosul comunității (dacă sănătatea doar atât le permite). 
  • asistența medicală este gratuită, asigurările medicale sunt obligatorii și au un cost simbolic, câțiva dolari. După 40 de ani, cetățenii trebuie să meargă o dată la 2 ani să facă gratuit verificări medicale complete, inclusiv RMN sau alte analize mai detaliate. Poate și din acest motiv, speranța de viață este de 83 de ani aici. 
  • pensionarii au un statut special în Coreea de Sud. Primesc pensie, pensie de urmaș, dar de asemenea, dacă este nevoie, li se trimite periodic o persoană care să îi ajute cu curățenia, la diverse deplasări sau altele. De asemenea, dacă își doresc, li se asigură job-uri de câteva ore pe zi, ușoare, care să îi ajute să mai socializeze și să aibă o ocupație. Din câte ne-a povestit ghida noastră, persoanele în vârstă chiar își doresc aceste job-uri și sunt tare supărați dacă nu primesc unul.

Limba vorbită: coreeana

Spre surprinderea mea, coreenii nu prea vorbesc engleză. Aveam impresia că toți știu pe acolo engleză sau măcar cei relativ tineri. Ne-am înțeles mai mult din semne cu ei. Ghida nostru vorbea foarte bine engleza, dar cu un accent puternic, și era destul de dificil de înțeles. 

Moneda: woni ; 1 euro – aproximativ 1400 woni

Am mers acolo cu gândul că totul va fi foarte scump, dar prețurile mi s-au părut mai mici ca în Europa. La supermarket prețurile erau obișnuite, comparativ cu ce avem noi. Biletele la obiectivele turistice mi s-au părut foarte ieftine, de exemplu până în 5 dolari. În Europa știți că biletele ajung și depășesc cu ușurință 50 de euro.

IMPORTANT! Cardurile ING nu funcționează în Coreea de Sud. Nu poți plăti cu card ING, dar poți scoate bani de pe el la bancomate. Revolut funcționează, la fel și cardurile de la alte bănci, inclusiv bănci românești.

Acte necesare: pașaport, documentul K-ETA (Korea – Electronic Travel Autorization) și certificatul de vaccinare COVID. În septembrie 2022 încă era nevoie de testare PCR Covid la intrarea în Coreea de Sud (cost – 60 euro). Cum ieșeai din aeroport în Seoul, mergeai la un centru de testare din zonă și te testai. Rezultatul era transmis pe mail, în 1-2 ore.

Reguli COVID septembrie 2022 : În septembrie 2022 încă era obligatorie purtarea măștii în interior. Astfel încât, fie că mergeai într-un magazin, muzeu sau mijloc de transport, trebuia să porți mască. Cetățenii respectau această regulă, inclusiv copiii mici purtau mască. Pentru că o purtau atât de des, cam toți aveau lănțișor la gât de care era prinsă masca, astfel încât să o poată pune rapid când e nevoie.

Durată zbor: București – Doha 4 ore și 30 de minute; Doha – Seoul 8 ore și 45 de minute; Seoul – Doha 10 ore și 25 de minute; Doha – București 4 ore și 55 de minute.

Temperaturi: Vremea mi s-a părut asemănătoare cu cea din România, cel puțin in septembrie. În general au veri lungi, călduroase, cu umiditate mare, și ierni scurte, geroase, cu zăpadă.

Îmbrăcăminte: Sunt recomandate haine lejere, pantaloni lungi subțiri, bluze subțiri cu mânecă lungă, adidași, o geacă impermeabilă cu glugă împotriva ploii și a vântului, repelent contra insectelor. Încălțămintea trebuie să fie cât mai comodă și impermeabilă. Nu este o regulă, dar eu mi-am luat haine decente, adică nu fuste mini, nu bluze cu decolteu. Din câte am văzut pe acolo, populația se îmbracă foarte decent, modest, poartă haine de firmă (Ralph Lauren, Chanel, Nike, etc), dar modele clasice, culori neutre (mai ales negru), la care adaugă accesorii tot de firmă.

Diferență de fus orar:  + 6 ore față de România

Prize: ca cele din România (cu 2 pini)

Infrastructură și mijloace de transport: Impecabilă, vă puteți imagina. Am circulat peste tot cu autocarul, inclusiv în zone rurale, străzile erau impecabile. Am circulat și cu trenul de mare viteză, voi povesti într-un articol separat despre această experiență. În capitală este foarte, foarte aglomerat, se circulă bară la bară. 

Aeroporturi: Au o mulțime de aeroporturi în țară, noi am ajuns la următoarele:

  • Aeroportul Incheon, unul din aeroporturile din Seoul, care este destul de micuț (ca Otopeni). Seara se închid toate magazinele, cu mici excepții. În rest este curat, cu suficiente toalete, cu spațiu (cameră) pentru fumat.
  • Aeroportul din insula Jeju – micuț, curat, cu prețuri decente. Am fost extrem de surprinsă să constat că la aeroporturile din Coreea de Sud nu ți se ia pielea de pe tine dacă vrei să comanzi ceva de băut/de mâncat. O sticlă cu apă costă până-n 5 lei. Nu ai voie în bagajul de cală cu baterii externe sau brichete. Acestea trebuie carate în bagajul de mână, dar ai voie 1 brichetă/persoană iar dacă bateria externă este mai mare, va fi oprită pentru verificări suplimentare (mi s-a întâmplat personal, este chemată o altă persoană, se uită un pic la baterie și apoi îți este înapoiată și poți trece cu ea).
  • Aeroportul din Busan – la fel ca cel din Jeju, inclusiv aceleași reguli de siguranță. Și aici am fost oprită din cauza bateriei externe, pentru verificări suplimentare.

În cazul zborurilor interne există o limită de 15 kg la bagajul de cală și de 10 kg la bagajul de mână. Este interzisă introducerea în Republica Coreea a următoarelor produse de origine animală: carne crudă, șuncă, cârnați și pastramă de vită.

Fumatul în Coreea de Sud: Cu greu găsești locuri disponibile pentru fumat. Din câte am putut observa, se poate fuma în locuri publice, dar pe la marginea străzii. Și nici acolo nu pot spune sigur dacă este voie sau nu. Nu am văzut locuri marcate pentru fumat, în schimb peste tot erau mesaje cu loc interzis fumatului. 

Coșuri de gunoi: Am vrut să scriu și despre acest subiect, pentru că mi s-a părut curios. Pe străzi sunt foarte puține coșuri de gunoi, sunt aproape inexistente. De cele mai multe ori umblam cu gunoiul după mine, în geantă, nu aveam unde să-l arunc. Inclusiv la obiective turistice. Doar la baie dacă te duci găsești coș de gunoi. Cu toate acestea, este foarte curat pe străzi, nu am văzut gunoaie aruncate pe jos.

Cam atât momentan, dacă îmi voi mai aminti ceva voi completa sau voi face articol separat. Sper că v-a plăcut și vă aștept și în zilele viitoare, cu următoarele articole despre Coreea de Sud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.